$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - brak karty pojazdu
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
brak karty pojazdu
Autor Wiadomość
pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |12 Paź 2008|, 2008 23:11   brak karty pojazdu

Żeby nie śmiecić w innym temacie to trochę tu powklejam:
tomicobra napisał/a:
...
"Karta pojazdu w Polsce zaczęła obowiązywać od 1 lipca 1999 r. na podstawie ustawy “Prawo o ruchu drogowym”. Każdy samochód po raz pierwszy zarejestrowany po tym dniu w naszym kraju musi posiadać kartę pojazdu. Jeśli kupujemy więc używany samochód, rejestrowany na terenie Polski po 1 lipca 1999 roku, sprzedający musi dysponować kartą do swojego samochodu. Jeśli jej nie posiada, może to oznaczać, że pojazd jest np. kradziony, co uniemożliwia dalszą rejestrację." ...

robkom napisał/a:
dzwoniłem do siebie do wydziału komunikacji i Pani powiedziała że sprzedający musi ze swojego Wydziału Komunikacji wziąć zaświadczenie że karta była wydana ale została zagubione. Bez tego nie zarejestrują. ...

Cytat:
Co do karty pojazdu to podobno jest tak, że jeżeli sprzedający po sprzedaniu auta zgłosi w urzędzie sprzedaż to wtedy kupujący z umową i dowodem rej. może się zgłosić do urzędu sprzedającego i sam złożyć podanie o drugą kartę. Czy ktoś mógł by to potwierdzić u siebie w urzędzie, bo u mnie powiedzieli, że tak można, w innym urzędzie zrobili zdziwko, a mam mały problemik z tym tematem.

sobolaqe napisał/a:
mariusz_technik napisał/a:
Posłuchaj pablo19, auto jest z Polski i żyjemy w Polsce tak? Więc nie wydaje mi się, aby zgubienie karty pojazdu było problemem nie do rozwiązania, masz prawo zgubić dowód, prawko, paszport, to ci zrobią now. Więc z kartą pojazdu musi byc podobnie, dowiedz się najlepiej w swoim urzędzie, jak wygląda procedura rejestracji kupionego auta, jeśli sprzedający dał dowód rejestracyjny, masz umowę kupna-sprzedaży, a niestety karta pojazdu zaginęła.

w sytuacji kiedy samochod nie jest jeszcze zarejestrowany na nowego wlasciciela o duplikat karty pojazdu musi sie postarac poprzedni wlasciciel w urzedzie komunikacji gdzie zostal zarejestrowany samochod. dopiero on jak dostanie karte pojazdu, daje ja nowemu wlascicielowi i on moze zarejestrowac samochod na siebie.

pytalem sie w wydziale komunikacji o to jak zapomnialem karty pojazd przy przerejestrowaniu i zgrywalem glupa ze nie dostalem akrty pojazdu :-d
nie dalo sie, czekal mnie powrot do innego miasta po karte pojazdu :-d

blaz napisał/a:
...
z ta kjarta pojazdu nie jest tak jak coponiektorzy pisza.. jesli auto jest pierwszy raz zarejesrtowane w polsce po 1 lipca 1999r to musi miec karte pojazdu, jesli nie ma to nowy właściciel płaci w wk gdzie auto jest zarejestrowane 17zł za zaswiadczenie o karcie i daje je do rejestracji w nowym wk, tutaj płaci w okresie czasowego zarejestrowania 75 za wydanie nowej, jak urzednik jest miły ten w nowym WK to i za te 17zł i zdowodem wpłaty powinien moze sam ta karte załatwic nie wysyłajac kupca auta do poprzedniego WK

blaz napisał/a:
pablo19 napisał/a:
Czyli co jak mam umowę i dowód to jadę do wk sprzedającego i załatwiam temat?

dokładnie według Kodeksu Postepowania Administracyjnego oraz kodeksu ruchu drogowego artykuł chyba cos ok 74.. tak to jest, sprzedawca nic tu nie załatwia, jak poigadamy dobrze z panem w ydziale komunikacji gdzie rejestrujemy na siebie (lub pania) to po okazaniu dowodu wpłaty 17zł na konto wydz kom sprzedajacego,urzednik sam wsio załatwi i nie trzeba bedzie jechac, bo wg KPA jesli sprawa dotyczy niewłasciwego urzedu, urzednik tego urzedu przekazuje w ciagu bodajze 14dni sprawe do właściwego urzedu, a w tej konkretnie sprawie własciwy jest urzad w którym auto jest zarejestrowane

Po tym co napisał blaz trochę poszukałem i znalazłem takie cuś:

"4. W przypadku zagubienia dowodu rejestracyjnego lub karty pojazdu, zamiast tych dokumentów należy przedstawić zaświadczenie wystawione przez organ rejestrujący właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji, potwierdzające dane zawarte w zagubionym dokumencie, niezbędne do rejestracji." --- Art. 72 Kodeksu Drogowego

"Art. 65. § 1. Jeżeli organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, jest niewłaściwy w sprawie, powinien niezwłocznie przekazać je do organu właściwego, zawiadamiając o tym wnoszącego podanie.
§ 2. Podanie wniesione do organu niewłaściwego przed upływem przepisanego terminu uważa się za wniesione z zachowaniem terminu.

Art. 66. § 1. Jeżeli podanie dotyczy kilku spraw podlegających załatwianiu przez różne organy, organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, uczyni przedmiotem rozpoznania sprawy należące do jego właściwości. Równocześnie zawiadomi wnoszącego podanie, że w sprawach innych powinien wnieść odrębne podanie do właściwego organu, i poinformuje go o treści § 2.
§ 2. Odrębne podanie złożone zgodnie z zawiadomieniem, o którym mowa w § 1, w terminie czternastu dni od daty doręczenia zawiadomienia uważa się za złożone w dniu wniesienia pierwszego podania.
§ 3. Jeżeli podanie wniesiono do organu niewłaściwego, a organu właściwego nie można ustalić na podstawie danych podania, albo gdy z podania wynika, że właściwym w sprawie jest sąd, organ, do którego podanie wniesiono, zwraca je wnoszącemu z odpowiednim pouczeniem." --- Dz.U. Nr98 poz 1071 Kodeks Postęowania Administracyjnego

Czyli na podstawie powyższego moge iść do mojego WK, złożyć podanie o wystawienie zaświadczenia, że była karta wydana gdzieś tam i mój WK musi się z tym bujać? Jeżeli ktoś się w tym orientuje to proszę o odpowiedź.
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |12 Paź 2008|, 2008 23:19   

Prawda na ogół jest taka , że przepis jest jeden , natomiast tyle sposobów interpretacji tyle ile jest wydziałów komunikacji :)
Wyegzekwowanie prawidłowego zastosowania przepisu to czasami droga długa , żmudna , wymagająca cierpliwości i uporu :-d

pablo19 
Tropiciel

Wysłany: |12 Paź 2008|, 2008 23:27   

Dlatego mam taki plan aby wydrukować to i owo i pójść do pani i porozmawiać jak były urzędnik z obecnym urzędnikiem ;)
2.9 Team

ford2fast 
603911630

Wysłany: |12 Paź 2008|, 2008 23:36   

Jedyny sposób na wyegzekwowanie czegokolwiek od urzędnika to zwrócenie się do urzędu na piśmie :)
Odpowiedź również musi być pisemna i umotywowana
I oczywiście musisz ja dostać w ustawowym terminie :)
Załatwiania na gębę czegokolwiek w urzędzie oduczyła mnie skutecznie jedna pani pracująca w wydziale komunikacji w Jastrzębiu Zdroju :):
Kiedy po ustnym omówieniu problemu pojawiłem się u niej ponownie po tygodniu z wyszczególnionymi przez nią papierkami usłyszałem:
- Tego się nie da w ten sposób załatwić :690:
Gdy powoływałem się na ustalenia sprzed tygodnia odpowiedziała :
A ma Pan to na piśmie , że ja tak powiedziałam ? :-d
:-d :-d :-d :-d
Ostatnio zmieniony przez ford2fast |12 Paź 2008|, 2008 23:37, w całości zmieniany 2 razy  

blaz
[Usunięty]

Wysłany: |13 Paź 2008|, 2008 22:31   

Czyli na podstawie powyższego moge iść do mojego WK, złożyć podanie o wystawienie zaświadczenia, że była karta wydana gdzieś tam i mój WK musi się z tym bujać? Jeżeli ktoś się w tym orientuje to proszę o odpowiedź.

dokładnie pablo mozesz isc z wpłata 17zł do swojego wydziłu jak juz wspominałem ale tam mozesz na cwana urzedniczke lub urzednika napotkac, któremu/ej nie bedzie sie chciało tego załatwiac i karza ci samemu isc do poprzedniego WK, ty wtedy szalejesz uprzednio przeczytanym KPA i babie/gosciowy gały wychodza na wierzch, biora co trzeba od ciebie i załatwiaja sprawe :)

ford2fast 
603911630

Wysłany: |13 Paź 2008|, 2008 23:10   

blaz napisał/a:
wtedy szalejesz uprzednio przeczytanym KPA i babie/gosciowy gały wychodza na wierzch, biora co trzeba od ciebie i załatwiaja sprawe :)

Czytać i mówić możesz czasami i godzinami
I nic tym nie zyskasz , jak trafisz na uparte zwierzę :-d
Jedynie pisemne zwrócenie się do urzędu może prawidłowo załatwić sprawę

Pisanego to się te zwierzątka boją , bo jeżeli coś narozrabiają to masz to wtedy na piśmie i możesz potem wykorzystać do niecnych celów :) :shock:
Ostatnio zmieniony przez ford2fast |13 Paź 2008|, 2008 23:11, w całości zmieniany 1 raz  

blaz
[Usunięty]

Wysłany: |14 Paź 2008|, 2008 09:32   

ee kumpel pracuje w Wk i jedt tam najmłodszy (26), reszta to srtarsze urzedasy, jak wprowadzali system pojazd, to on wszystkich uczył obsługi kompa w tej sprawie a sam pracował tam jakos niedłgugo moze 2 lata dopiero, pytałem go dzis jak on ta sprawe załatwia i własnie on tak robi ze sam załatwia sprawe bo tak jest wg przepisów, a jego kolezanki starsze.. cuż..
ford2fast napisał/a:
Pisanego to się te zwierzątka boją , bo jeżeli coś narozrabiają to masz to wtedy na piśmie i możesz potem wykorzystać do niecnych celów :) :shock:

zgadza sie :)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |14 Paź 2008|, 2008 09:36   

blaz napisał/a:
cuż..
a nie cóż ? ;)

blaz
[Usunięty]

Wysłany: |14 Paź 2008|, 2008 12:11   

Struna napisał/a:
a nie cóż ? ;)

chyba tak.. :)

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |15 Paź 2008|, 2008 23:20   

a czy ja moge w skrocie dostac info jaki jest problem i o co chodzi?
http://tinyurl.com/qhaqjsk

blaz
[Usunięty]

Wysłany: |16 Paź 2008|, 2008 10:23   

chodzi o debate w sprawie ze kupujemy auto wyprodukowane po 1lipca 99r i sprzedawca nam nie daje karty pojazdu która np zgubił a w nowym WK nie zarejestruja auta bez tej karty, i sparwa tyczy sie tego co w tej sprawie zrobic, czy kazac sprzedawcy chodzic po urzedach, czy samemu jechac do jego WK itp

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |16 Paź 2008|, 2008 17:20   

blaz napisał/a:
chodzi o debate w sprawie ze kupujemy auto wyprodukowane po 1lipca 99r i sprzedawca nam nie daje karty pojazdu która np zgubił a w nowym WK nie zarejestruja auta bez tej karty, i sparwa tyczy sie tego co w tej sprawie zrobic, czy kazac sprzedawcy chodzic po urzedach, czy samemu jechac do jego WK itp
jesli w dowodzie rejestracyjnym jest wpisany numer karty pojazdu, to kanał sam nic nie zdziałasz, w wk, bo nie masz prawa nabyć auta bez tej karty. jedynie właściciel musi walczyć o wydanie wtórnika, co nie jest takie miłe.

pablo19 
Tropiciel

Wysłany: |16 Paź 2008|, 2008 17:22   

fiebik napisał/a:
...to kanał sam nic nie zdziałasz, w wk, bo nie masz prawa nabyć auta bez tej karty. jedynie właściciel musi walczyć o wydanie wtórnika, co nie jest takie miłe.

Pani w WK powiedziała, że jak właściciel zgłosi sprzedaż to ja sam mogę sobie ten wtórnik załatwiać, ale muszę to zrobić u sprzedającego w WK, a z tego co blaz napisał mogę spróbować w swoim co niebawem uczynię.
2.9 Team

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |16 Paź 2008|, 2008 17:24   

pablo19 napisał/a:
Pani w WK powiedziała, że jak
oby miała rację.

ford2fast 
603911630