|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
brak karty pojazdu |
| Autor |
Wiadomość |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
|
Wysłany: |12 Paź 2008|, 2008 23:11 brak karty pojazdu
|
|
|
Żeby nie śmiecić w innym temacie to trochę tu powklejam:
| tomicobra napisał/a: | ...
"Karta pojazdu w Polsce zaczęła obowiązywać od 1 lipca 1999 r. na podstawie ustawy “Prawo o ruchu drogowym”. Każdy samochód po raz pierwszy zarejestrowany po tym dniu w naszym kraju musi posiadać kartę pojazdu. Jeśli kupujemy więc używany samochód, rejestrowany na terenie Polski po 1 lipca 1999 roku, sprzedający musi dysponować kartą do swojego samochodu. Jeśli jej nie posiada, może to oznaczać, że pojazd jest np. kradziony, co uniemożliwia dalszą rejestrację." ... |
| robkom napisał/a: | | dzwoniłem do siebie do wydziału komunikacji i Pani powiedziała że sprzedający musi ze swojego Wydziału Komunikacji wziąć zaświadczenie że karta była wydana ale została zagubione. Bez tego nie zarejestrują. ... |
| Cytat: | | Co do karty pojazdu to podobno jest tak, że jeżeli sprzedający po sprzedaniu auta zgłosi w urzędzie sprzedaż to wtedy kupujący z umową i dowodem rej. może się zgłosić do urzędu sprzedającego i sam złożyć podanie o drugą kartę. Czy ktoś mógł by to potwierdzić u siebie w urzędzie, bo u mnie powiedzieli, że tak można, w innym urzędzie zrobili zdziwko, a mam mały problemik z tym tematem. |
| sobolaqe napisał/a: | | mariusz_technik napisał/a: | Posłuchaj pablo19, auto jest z Polski i żyjemy w Polsce tak? Więc nie wydaje mi się, aby zgubienie karty pojazdu było problemem nie do rozwiązania, masz prawo zgubić dowód, prawko, paszport, to ci zrobią now. Więc z kartą pojazdu musi byc podobnie, dowiedz się najlepiej w swoim urzędzie, jak wygląda procedura rejestracji kupionego auta, jeśli sprzedający dał dowód rejestracyjny, masz umowę kupna-sprzedaży, a niestety karta pojazdu zaginęła.
|
w sytuacji kiedy samochod nie jest jeszcze zarejestrowany na nowego wlasciciela o duplikat karty pojazdu musi sie postarac poprzedni wlasciciel w urzedzie komunikacji gdzie zostal zarejestrowany samochod. dopiero on jak dostanie karte pojazdu, daje ja nowemu wlascicielowi i on moze zarejestrowac samochod na siebie.
pytalem sie w wydziale komunikacji o to jak zapomnialem karty pojazd przy przerejestrowaniu i zgrywalem glupa ze nie dostalem akrty pojazdu
nie dalo sie, czekal mnie powrot do innego miasta po karte pojazdu |
| blaz napisał/a: | ...
z ta kjarta pojazdu nie jest tak jak coponiektorzy pisza.. jesli auto jest pierwszy raz zarejesrtowane w polsce po 1 lipca 1999r to musi miec karte pojazdu, jesli nie ma to nowy właściciel płaci w wk gdzie auto jest zarejestrowane 17zł za zaswiadczenie o karcie i daje je do rejestracji w nowym wk, tutaj płaci w okresie czasowego zarejestrowania 75 za wydanie nowej, jak urzednik jest miły ten w nowym WK to i za te 17zł i zdowodem wpłaty powinien moze sam ta karte załatwic nie wysyłajac kupca auta do poprzedniego WK |
| blaz napisał/a: | | pablo19 napisał/a: | | Czyli co jak mam umowę i dowód to jadę do wk sprzedającego i załatwiam temat? |
dokładnie według Kodeksu Postepowania Administracyjnego oraz kodeksu ruchu drogowego artykuł chyba cos ok 74.. tak to jest, sprzedawca nic tu nie załatwia, jak poigadamy dobrze z panem w ydziale komunikacji gdzie rejestrujemy na siebie (lub pania) to po okazaniu dowodu wpłaty 17zł na konto wydz kom sprzedajacego,urzednik sam wsio załatwi i nie trzeba bedzie jechac, bo wg KPA jesli sprawa dotyczy niewłasciwego urzedu, urzednik tego urzedu przekazuje w ciagu bodajze 14dni sprawe do właściwego urzedu, a w tej konkretnie sprawie własciwy jest urzad w którym auto jest zarejestrowane |
Po tym co napisał blaz trochę poszukałem i znalazłem takie cuś:
"4. W przypadku zagubienia dowodu rejestracyjnego lub karty pojazdu, zamiast tych dokumentów należy przedstawić zaświadczenie wystawione przez organ rejestrujący właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji, potwierdzające dane zawarte w zagubionym dokumencie, niezbędne do rejestracji." --- Art. 72 Kodeksu Drogowego
"Art. 65. § 1. Jeżeli organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, jest niewłaściwy w sprawie, powinien niezwłocznie przekazać je do organu właściwego, zawiadamiając o tym wnoszącego podanie.
§ 2. Podanie wniesione do organu niewłaściwego przed upływem przepisanego terminu uważa się za wniesione z zachowaniem terminu.
Art. 66. § 1. Jeżeli podanie dotyczy kilku spraw podlegających załatwianiu przez różne organy, organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, uczyni przedmiotem rozpoznania sprawy należące do jego właściwości. Równocześnie zawiadomi wnoszącego podanie, że w sprawach innych powinien wnieść odrębne podanie do właściwego organu, i poinformuje go o treści § 2.
§ 2. Odrębne podanie złożone zgodnie z zawiadomieniem, o którym mowa w § 1, w terminie czternastu dni od daty doręczenia zawiadomienia uważa się za złożone w dniu wniesienia pierwszego podania.
§ 3. Jeżeli podanie wniesiono do organu niewłaściwego, a organu właściwego nie można ustalić na podstawie danych podania, albo gdy z podania wynika, że właściwym w sprawie jest sąd, organ, do którego podanie wniesiono, zwraca je wnoszącemu z odpowiednim pouczeniem." --- Dz.U. Nr98 poz 1071 Kodeks Postęowania Administracyjnego
Czyli na podstawie powyższego moge iść do mojego WK, złożyć podanie o wystawienie zaświadczenia, że była karta wydana gdzieś tam i mój WK musi się z tym bujać? Jeżeli ktoś się w tym orientuje to proszę o odpowiedź. |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
|
Wysłany: |12 Paź 2008|, 2008 23:19
|
|
|
Prawda na ogół jest taka , że przepis jest jeden , natomiast tyle sposobów interpretacji tyle ile jest wydziałów komunikacji
Wyegzekwowanie prawidłowego zastosowania przepisu to czasami droga długa , żmudna , wymagająca cierpliwości i uporu |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

|
Wysłany: |12 Paź 2008|, 2008 23:27
|
|
|
Dlatego mam taki plan aby wydrukować to i owo i pójść do pani i porozmawiać jak były urzędnik z obecnym urzędnikiem |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |12 Paź 2008|, 2008 23:36
|
|
|
Jedyny sposób na wyegzekwowanie czegokolwiek od urzędnika to zwrócenie się do urzędu na piśmie
Odpowiedź również musi być pisemna i umotywowana
I oczywiście musisz ja dostać w ustawowym terminie
Załatwiania na gębę czegokolwiek w urzędzie oduczyła mnie skutecznie jedna pani pracująca w wydziale komunikacji w Jastrzębiu Zdroju
Kiedy po ustnym omówieniu problemu pojawiłem się u niej ponownie po tygodniu z wyszczególnionymi przez nią papierkami usłyszałem:
- Tego się nie da w ten sposób załatwić
Gdy powoływałem się na ustalenia sprzed tygodnia odpowiedziała :
A ma Pan to na piśmie , że ja tak powiedziałam ?
|
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |12 Paź 2008|, 2008 23:37, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
blaz [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Paź 2008|, 2008 22:31
|
|
|
Czyli na podstawie powyższego moge iść do mojego WK, złożyć podanie o wystawienie zaświadczenia, że była karta wydana gdzieś tam i mój WK musi się z tym bujać? Jeżeli ktoś się w tym orientuje to proszę o odpowiedź.
dokładnie pablo mozesz isc z wpłata 17zł do swojego wydziłu jak juz wspominałem ale tam mozesz na cwana urzedniczke lub urzednika napotkac, któremu/ej nie bedzie sie chciało tego załatwiac i karza ci samemu isc do poprzedniego WK, ty wtedy szalejesz uprzednio przeczytanym KPA i babie/gosciowy gały wychodza na wierzch, biora co trzeba od ciebie i załatwiaja sprawe |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |13 Paź 2008|, 2008 23:10
|
|
|
| blaz napisał/a: | wtedy szalejesz uprzednio przeczytanym KPA i babie/gosciowy gały wychodza na wierzch, biora co trzeba od ciebie i załatwiaja sprawe |
Czytać i mówić możesz czasami i godzinami
I nic tym nie zyskasz , jak trafisz na uparte zwierzę
Jedynie pisemne zwrócenie się do urzędu może prawidłowo załatwić sprawę
Pisanego to się te zwierzątka boją , bo jeżeli coś narozrabiają to masz to wtedy na piśmie i możesz potem wykorzystać do niecnych celów |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |13 Paź 2008|, 2008 23:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
blaz [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Paź 2008|, 2008 09:32
|
|
|
ee kumpel pracuje w Wk i jedt tam najmłodszy (26), reszta to srtarsze urzedasy, jak wprowadzali system pojazd, to on wszystkich uczył obsługi kompa w tej sprawie a sam pracował tam jakos niedłgugo moze 2 lata dopiero, pytałem go dzis jak on ta sprawe załatwia i własnie on tak robi ze sam załatwia sprawe bo tak jest wg przepisów, a jego kolezanki starsze.. cuż..
| ford2fast napisał/a: | Pisanego to się te zwierzątka boją , bo jeżeli coś narozrabiają to masz to wtedy na piśmie i możesz potem wykorzystać do niecnych celów |
zgadza sie |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |14 Paź 2008|, 2008 09:36
|
|
|
a nie cóż ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
blaz [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Paź 2008|, 2008 12:11
|
|
|
| Struna napisał/a: | a nie cóż ? |
chyba tak.. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |15 Paź 2008|, 2008 23:20
|
|
|
| a czy ja moge w skrocie dostac info jaki jest problem i o co chodzi? |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
blaz [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Paź 2008|, 2008 10:23
|
|
|
| chodzi o debate w sprawie ze kupujemy auto wyprodukowane po 1lipca 99r i sprzedawca nam nie daje karty pojazdu która np zgubił a w nowym WK nie zarejestruja auta bez tej karty, i sparwa tyczy sie tego co w tej sprawie zrobic, czy kazac sprzedawcy chodzic po urzedach, czy samemu jechac do jego WK itp |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
|
Wysłany: |16 Paź 2008|, 2008 17:20
|
|
|
| blaz napisał/a: | | chodzi o debate w sprawie ze kupujemy auto wyprodukowane po 1lipca 99r i sprzedawca nam nie daje karty pojazdu która np zgubił a w nowym WK nie zarejestruja auta bez tej karty, i sparwa tyczy sie tego co w tej sprawie zrobic, czy kazac sprzedawcy chodzic po urzedach, czy samemu jechac do jego WK itp | jesli w dowodzie rejestracyjnym jest wpisany numer karty pojazdu, to kanał sam nic nie zdziałasz, w wk, bo nie masz prawa nabyć auta bez tej karty. jedynie właściciel musi walczyć o wydanie wtórnika, co nie jest takie miłe. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

|
Wysłany: |16 Paź 2008|, 2008 17:22
|
|
|
| fiebik napisał/a: | | ...to kanał sam nic nie zdziałasz, w wk, bo nie masz prawa nabyć auta bez tej karty. jedynie właściciel musi walczyć o wydanie wtórnika, co nie jest takie miłe. |
Pani w WK powiedziała, że jak właściciel zgłosi sprzedaż to ja sam mogę sobie ten wtórnik załatwiać, ale muszę to zrobić u sprzedającego w WK, a z tego co blaz napisał mogę spróbować w swoim co niebawem uczynię. |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
|
Wysłany: |16 Paź 2008|, 2008 17:24
|
|
|
| pablo19 napisał/a: | | Pani w WK powiedziała, że jak | oby miała rację. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |16 Paź 2008|, 2008 19:21
|
|
|
| pablo19 napisał/a: | | co niebawem uczynię |
Ciekaw jestem efektu |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |