$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Zanikło ogrzewanie
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zanikło ogrzewanie
Autor Wiadomość
Tymon
[Usunięty]

Wysłany: |9 Wrz 2008|, 2008 10:57   Zanikło ogrzewanie

I kolejna ciekawoska która wczoraj odkryłem. Ustawiam na 24-HI i generalnie nie ma różnicy w temperaturze. słuchałem czy tam pracują klapki i słychać że zamyka dopływ zimnego i generalnie przełącza na ciepłe. Generalnie bo poza fotelami to grzać nie bardzo chce. Czy to napewno nagrzewnica czy może termostat? Doczytałem że to może być sterowanie samo w sobie ale wygląda na to że przyciski kontaktują bo mechanizm działa. HELP

Aha, dodam że dotychczas nie miałem do czynienia z klimatronikiem tylko ze zwykłą klimą u mnie w camry, ale powinno grzać.... Uprzedzam pytanie, tak chłodzi jak cholera że w minute na klimie jest zimno. Sprawdzałem kody błędów klimy i pokazuje 57 - mało cieczy tak? Ale Klima fruwa... ??
Ostatnio zmieniony przez Tymon |9 Wrz 2008|, 2008 11:00, w całości zmieniany 1 raz  

mariusz_technik
[Usunięty]

Wysłany: |9 Wrz 2008|, 2008 11:11   

Sprawdź czy nagrzewnica gorąca jest, można się do niej doczołgać włażąc pod deskę jakoś. Wskażnik temperatury silnika pokazuje normalnie połowę?

Tymon
[Usunięty]

Wysłany: |9 Wrz 2008|, 2008 11:15   

i tu jest kolejny problem. Wskaźnik po starci podnoci sie na 2-3 milimetry o stoi, pewnie czujnik padł albo kabelki już nie daja rady. Jak poogladałem to jeden faktycznie wyglada jakby chcial a nie mógł, ale osobiście stawiam na czujnik. To ma jakis związek?

mariusz_technik
[Usunięty]

Wysłany: |9 Wrz 2008|, 2008 11:29   

No związek może miec taki, że jak wskaźnik jest dobry, to masz niedogrzany silnik, a przez to brak ogrzewania. Może zobacz czy płyn w zbiorniczku wyrównawczym jest gorący.
Cos ostatnio robiłeś z płynem chłodniczym?

Tymon
[Usunięty]

Wysłany: |9 Wrz 2008|, 2008 11:36   

ja nic, może wczesniejszy właściciel. Wentylatory się załączają i jak tak ostatnio dotykałem to zbiornik wyrównawczy był cieplutki :) ale upewnie sie jak dzisiaj będę MAFa czyścił :P

[ Dodano: 2008-09-09, 12:16 ]
a czy generalnie wymiana nagrzewnicy to skomplikowny zabieg?

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |9 Wrz 2008|, 2008 12:40   

Tymon napisał/a:
Sprawdzałem kody błędów klimy i pokazuje 57 - mało cieczy tak?
kodu 57 nie brał bym do bani jeżeli ci nawiew reaguje płynnie. a resetowałeś klimatronika, czy tylko odczytywałeś kody? jeśli to pierwsze, to zrób pełny reset klimatrona. http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=2727
Tymon napisał/a:
jak tak ostatnio dotykałem to zbiornik wyrównawczy był cieplutki
nawet gdyby nie było termostatu - przy dłuższej jeździe przy teraźniejszych temperaturach spokojnie powinien grzać.
mariusz_technik napisał/a:
Sprawdź czy nagrzewnica gorąca jest, można się do niej doczołgać włażąc pod deskę jakoś.
najlepiej od strony pasażera choć łatwe to nie jest, może prościej byłoby obmacać i porównać przewody - doprowadzający i odprowadzający płyn do nagrzewnicy w komorze silnika tuż przed ścianą grodziową.
Tymon napisał/a:
a czy generalnie wymiana nagrzewnicy to skomplikowny zabieg?
generalnie dość pracochłonny i upierdliwy.

Tymon
[Usunięty]

Wysłany: |9 Wrz 2008|, 2008 12:56   

dziękuje bardzo za opinie.

Co do resetu to wydawało mi sie że robiłem zgodnie z instrukcją właśnie ze wsazanego postu. Aczkolweik przyznaje, że po przytrzymaniu obu przycisków jak pojawił się kod 57 to puszczałem i próbowałem wtedy na 50 przełączyć. Czy mam trzymać aż pojawi sie 00?

fiebik 

Wysłany: |9 Wrz 2008|, 2008 13:01   

Tymon napisał/a:
po przytrzymaniu obu przycisków jak pojawił się kod 57 to puszczałem i próbowałem wtedy na 50 przełączyć. Czy mam trzymać aż pojawi sie 00?
tak, na koniec wszystkich operacji przytrzymaj obydwa przyciski tak długo, aż pojawi się mrugające 00 i dopiero wtedy wyłącz zapłon kluczykiem.

Tymon
[Usunięty]

Wysłany: |9 Wrz 2008|, 2008 13:58   

tak tez zrobiłe, potem sprawdzilem i juz nie pokazuje żadnych błędów tylko piękne 00, chłodzi jak szalona ale ogrzewanie nadal nie działa. Czy to juz eliminuje jedna z przyczyn? szukamy dalej?

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |9 Wrz 2008|, 2008 14:02   

Tymon napisał/a:
szukamy dalej?
fiebik napisał/a:
prościej byłoby obmacać i porównać przewody - doprowadzający i odprowadzający płyn do nagrzewnicy w komorze silnika tuż przed ścianą grodziową.

napisano już co należy sprawdzić

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |9 Wrz 2008|, 2008 19:02   

Tymon napisał/a:
słychać że zamyka dopływ zimnego

dopływu zimnego nie odcinasz

mariusz_technik
[Usunięty]

Wysłany: |9 Wrz 2008|, 2008 21:15   

A jak to powiedzieć, że dopina ciepłe? :P

Wiadomo, to samo powietrze z dworu idzie albo przez nagrzewnicę, albo obok niej, choć ta cały czas jest grzana

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |9 Wrz 2008|, 2008 21:24   

Zbadać czy silnik się nagrzewa . Po 5 km powinien być gorący . Sprawdzić ręką węże chłodnicy , nagrzewnicy . Jak letnie to kiszka . Jak parzą to dobrze .

fiebik 

Wysłany: |9 Wrz 2008|, 2008 21:24   

Tymon, zrób jeszcze jeden experyment. zamknij dwa środkowe wyloty powietrza, na rozgrzanym silniku zapodaj nastawy temp. na HI, pokrętło kierunku powietrza max w lewą stronę a pokrętło prędkości nawiewu ustaw na kropce i tak pojeździj ok. 15-20 minut (uchyl sobie okna, zeby szyby nie zaparowały).
po tych 15-20 minutach przepnij z kropki na "auto" i zobacz, czy nie pojawi się choć na chwilę ciepło w nawiewach.

Tymon
[Usunięty]

Wysłany: |10 Wrz 2008|, 2008 09:21   

Sprawdzałem wczoraj okolice nagrzewnicy i te rurki które ide w tamtą stronę. Jeżeli macałem dobre to były ciepłe. Zrobię ten teścik.
Wczoraj generalnie czyścilem MAFa i po podłączeniu akumulatora, jak juz wszystko zaczęło działać pojechałem na przejażdżkę i nie wiało zimnym przez jakies 5 minut (24 stopnie na nawiewie) podkręciłem na HI ale już to nic nie dało.

Odpowiedz do tematu