$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Brak mocy - Pomocy problem !!!
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak mocy - Pomocy problem !!!
Autor Wiadomość
grzesiekk
[Usunięty]

Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 10:40   Brak mocy - Pomocy problem !!!

Witam wszystkich, wlasnie stałem się szczęsliwym posiadaczem scorupki 2.0 DOHC '94 w automacie. I mam teraz poważny problem. Autko kompletnie nie ma mocy!!! Jak go kupowałem koleś mówił, że automat czasami nie załącza biegów i faktycznie tak było do momentu gdy nie wlalem w niego okolo 1.5l plynu do skrzyni. Skrzynia zmienia biegi praktycznie bez szarpniec, zawsze załacza 1, ale autko kompletnie nie ma mocy. Silnik ledwo kręci do 3-3.5 tyś obrotów!!! Na luzie jest ok ale przy wyższych obrotach slychac lekkie grzechotanie jakby z okolic skrzyni. Podczas jazdy natomiast przy mocniejszym wcisnieciu gazu slychac gwizd (jakby z okolic lewego slupka-ale to moze byc subiektywne odczucie) skrzynia nie zrzuca biegu na kick-down'nie i tak jak pisalem silnik wkreca sie na okolo 3tys obrotow i dalej nie da rady. Max predkosc mialem 140km/h z gorki pod gorke to okolo 60 km/h. Silnik nie dymi, nie bierze oleju. Co to może być, gdzie szukać przyczyny-w silniku czy w skrzyni? Czy automat moze stawiać aż taki opór? :?: A na trasie 1500km srednie spalanie wyszlo 10l/100. Jesli macie jakis pomysl co to moze byc to piszcie, bo ja kompletnie nie wiem od czego zaczac :cry:

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 11:34   

Pewnie katalizator zapchany.

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 16:39   

A może świece i kabelki to samo mniałem wkręcał się do 4tyś. i potem już dupa.
Po wymianie wszystko wróciło do normy.

Pozdrawiam
Jacek M.
SIERARS1 2.9 24V COSWORTH

grzesiekk
[Usunięty]

Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 16:49   

Czyli winy szukac po stronie silnika, a nie skrzyni :?: Swiece i kable raczej sa ok, silnik ladnie sie wkreca w obroty ale tylko bez obciazenia. Na wolnych chodzi rowno, nie telepie nim ani nie przerywa. Czy da sie sprawdzic czy to wina kata bez wycinania go :?: Ma ktos jeszcze jakies pmysly co to moze byc?

Struna 

Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 16:53   

w sumie jakbys odkręcił wudech na dwururce to by sie okazało tylko że głośno będzie niemiłosiernie :)
Tak czy inaczej odczytaj najpierw błedy z kompa i zobacz co pokaże. Może to co innego.

grzesiekk
[Usunięty]

Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 16:58   

A czy moze to byc wina oleju w skrzyni? Np zagesty albo mocno przypalony. No i jeszcze kwestia tego gwizdu. Co to moze byc? Czy w scorupie przy skrzynce bezpiecznikow (po lewej stronie) jest cos jeszcze poaza bezpiecznikami? - jakies sterowanie od skrzyni itp?

wegus 

Auto: '95 2.9 12V ASB SEDAN LPG jeden bieg
Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 17:05   

Struna napisał/a:
Pewnie katalizator zapchany.

popieram, miałem podobnie, silnik zmulony i halas spod podwozia - tluklo sie w katalizatorze to co sie rozpadlo

zbyszek 
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 18:26   Re: Pomocy problem !!!

grzesiekk napisał/a:
... gdy nie wlalem w niego okolo 1.5l plynu do skrzyni.

Czy poziom oleju sprawdzales na cieplym i pracujacym silniku? Bo sporo tego wlales. Teraz nie ma zadnych wyciekow ze skrzyni? I jeszcze jaki olej tam wlales? Ktos na forum (chyba Speedo) pisal jaki najbezpieczniej olej wlac gdy nie wiadomo co tam jest.

Dochodzenie odszkodowań

grzesiekk
[Usunięty]

Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 18:53   

Wracałem z niemiec wiec wlalem zwykly olej ATF (wiem, ze trzeba wymienic) ale chodzi o to czy wymieniac olej czy skrzynie? Wymiana oleju jest dosc kosztowna wiec jakby sie potem okazalo ze jest walnieta skrzynia to...bylo by mi bardzo przykro :( Martwi mnie ten gwizd no i brak mocy...

grzesiekk
[Usunięty]

Wysłany: |4 Mar 2005|, 2005 08:56   

Ok, czyli wytne kata i wstawie strumiennice (nie wiecie jak na to patrza pozniej na przegladach?) Bede tez zmienial olej w skrzyni (caly) wiec jak juz bede ja wyciagal to co warto jeszcze zrobic (mam ten samochod dopiero kilka dni wiec nieznam jeszcze jego slabosci). Co bedzie mi potrzebne? (poza olejem i filtrem) Ceny tych czesci (orientacyjne) i gdzie ich szukac? A i najważniejsze jaki olej do skrzyni :?: Autko to scorpio '94 2.0 DOHC

Struna 

Wysłany: |4 Mar 2005|, 2005 10:46   

Olej strumienice - poprostu wupruj flaki z kata i zaspawaj - wygląda jakby był kat i się nie czepiają i dźwięk się fajny robi :)

grzesiekk
[Usunięty]

Wysłany: |4 Mar 2005|, 2005 16:01   

Bede wyciagal skrzynie, bo chce calkiem nowy olej, teraz nie wiem co tam jest i w jakim stanie wiec wole wylac wszystko. A jak z jakimis simeringami czy uszczelkami skrzyni od strony silnika? Podobno to czesto cieknie, a jak sie w pore nie zrobi to sie robia powazne problemy. Jak juz bede wyciagal skrzynie to chce juz porobic te rzeczy ktore najczesciej padaja. Czesto jezdze w dlugie trasy za granice i nie chcialbym tam zostawiac autka, bo jakas uszczelka padnie.

Odpowiedz do tematu