|
Brak mocy - Pomocy problem !!! |
| Autor |
Wiadomość |
grzesiekk [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 10:40 Brak mocy - Pomocy problem !!!
|
|
|
Witam wszystkich, wlasnie stałem się szczęsliwym posiadaczem scorupki 2.0 DOHC '94 w automacie. I mam teraz poważny problem. Autko kompletnie nie ma mocy!!! Jak go kupowałem koleś mówił, że automat czasami nie załącza biegów i faktycznie tak było do momentu gdy nie wlalem w niego okolo 1.5l plynu do skrzyni. Skrzynia zmienia biegi praktycznie bez szarpniec, zawsze załacza 1, ale autko kompletnie nie ma mocy. Silnik ledwo kręci do 3-3.5 tyś obrotów!!! Na luzie jest ok ale przy wyższych obrotach slychac lekkie grzechotanie jakby z okolic skrzyni. Podczas jazdy natomiast przy mocniejszym wcisnieciu gazu slychac gwizd (jakby z okolic lewego slupka-ale to moze byc subiektywne odczucie) skrzynia nie zrzuca biegu na kick-down'nie i tak jak pisalem silnik wkreca sie na okolo 3tys obrotow i dalej nie da rady. Max predkosc mialem 140km/h z gorki pod gorke to okolo 60 km/h. Silnik nie dymi, nie bierze oleju. Co to może być, gdzie szukać przyczyny-w silniku czy w skrzyni? Czy automat moze stawiać aż taki opór? A na trasie 1500km srednie spalanie wyszlo 10l/100. Jesli macie jakis pomysl co to moze byc to piszcie, bo ja kompletnie nie wiem od czego zaczac |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 11:34
|
|
|
| Pewnie katalizator zapchany. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 16:39
|
|
|
A może świece i kabelki to samo mniałem wkręcał się do 4tyś. i potem już dupa.
Po wymianie wszystko wróciło do normy.
Pozdrawiam
Jacek M.
SIERARS1 2.9 24V COSWORTH |
|
|
|
 |
grzesiekk [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 16:49
|
|
|
Czyli winy szukac po stronie silnika, a nie skrzyni Swiece i kable raczej sa ok, silnik ladnie sie wkreca w obroty ale tylko bez obciazenia. Na wolnych chodzi rowno, nie telepie nim ani nie przerywa. Czy da sie sprawdzic czy to wina kata bez wycinania go Ma ktos jeszcze jakies pmysly co to moze byc? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 16:53
|
|
|
w sumie jakbys odkręcił wudech na dwururce to by sie okazało tylko że głośno będzie niemiłosiernie
Tak czy inaczej odczytaj najpierw błedy z kompa i zobacz co pokaże. Może to co innego. |
|
|
|
 |
grzesiekk [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 16:58
|
|
|
| A czy moze to byc wina oleju w skrzyni? Np zagesty albo mocno przypalony. No i jeszcze kwestia tego gwizdu. Co to moze byc? Czy w scorupie przy skrzynce bezpiecznikow (po lewej stronie) jest cos jeszcze poaza bezpiecznikami? - jakies sterowanie od skrzyni itp? |
|
|
|
 |
wegus

Auto: '95 2.9 12V ASB SEDAN LPG jeden bieg
|
Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 17:05
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Pewnie katalizator zapchany. |
popieram, miałem podobnie, silnik zmulony i halas spod podwozia - tluklo sie w katalizatorze to co sie rozpadlo |
_________________ Scorpio MK III 2.9 V6 12V
Subaru G3X Justy
Grand C Max 1,6 EB 150 KM |
|
|
|
 |
zbyszek
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Pomógł: 3 razy Wiek: 65 Dołączył: 21 Kwi 2004 Skąd: Kozienice
|
Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 18:26 Re: Pomocy problem !!!
|
|
|
| grzesiekk napisał/a: | | ... gdy nie wlalem w niego okolo 1.5l plynu do skrzyni. |
Czy poziom oleju sprawdzales na cieplym i pracujacym silniku? Bo sporo tego wlales. Teraz nie ma zadnych wyciekow ze skrzyni? I jeszcze jaki olej tam wlales? Ktos na forum (chyba Speedo) pisal jaki najbezpieczniej olej wlac gdy nie wiadomo co tam jest. |
_________________ był 2.0 CL 89
byl 2.9 24v 92
jest 2.9 24V 96
Dochodzenie odszkodowań |
|
|
|
 |
grzesiekk [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 18:53
|
|
|
Wracałem z niemiec wiec wlalem zwykly olej ATF (wiem, ze trzeba wymienic) ale chodzi o to czy wymieniac olej czy skrzynie? Wymiana oleju jest dosc kosztowna wiec jakby sie potem okazalo ze jest walnieta skrzynia to...bylo by mi bardzo przykro Martwi mnie ten gwizd no i brak mocy... |
|
|
|
 |
grzesiekk [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Mar 2005|, 2005 08:56
|
|
|
Ok, czyli wytne kata i wstawie strumiennice (nie wiecie jak na to patrza pozniej na przegladach?) Bede tez zmienial olej w skrzyni (caly) wiec jak juz bede ja wyciagal to co warto jeszcze zrobic (mam ten samochod dopiero kilka dni wiec nieznam jeszcze jego slabosci). Co bedzie mi potrzebne? (poza olejem i filtrem) Ceny tych czesci (orientacyjne) i gdzie ich szukac? A i najważniejsze jaki olej do skrzyni Autko to scorpio '94 2.0 DOHC |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |4 Mar 2005|, 2005 10:46
|
|
|
Olej strumienice - poprostu wupruj flaki z kata i zaspawaj - wygląda jakby był kat i się nie czepiają i dźwięk się fajny robi |
|
|
|
 |
grzesiekk [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Mar 2005|, 2005 16:01
|
|
|
| Bede wyciagal skrzynie, bo chce calkiem nowy olej, teraz nie wiem co tam jest i w jakim stanie wiec wole wylac wszystko. A jak z jakimis simeringami czy uszczelkami skrzyni od strony silnika? Podobno to czesto cieknie, a jak sie w pore nie zrobi to sie robia powazne problemy. Jak juz bede wyciagal skrzynie to chce juz porobic te rzeczy ktore najczesciej padaja. Czesto jezdze w dlugie trasy za granice i nie chcialbym tam zostawiac autka, bo jakas uszczelka padnie. |
|
|
|
 |
|
|