|
Wspomaganie hamulcow (?) |
| Autor |
Wiadomość |
VValdek

Auto: Misiufisiu Onanista 3.5 LPG '97
|
Wysłany: |15 Lip 2008|, 2008 13:59 Wspomaganie hamulcow (?)
|
|
|
Moja Skorupa nie lubi chyba cieplych krajow. Rok temu w Chorwacji mialem problemy z ASB i zabraklo mi pradu w srodku tunelu, a wczoraj pojawil sie problem z hamulcami. Po przejechaniu ok. 200 km po chorwackich drogach, gorzystych i kretych, nagle pedal hamulca zrobil sie max twardy. Hamulce co prawda dzialaja, ale trzeba sie przy tym mocno napocic i sa dosc slabe (tzn. przy sile wspomagania mojej nogi).
Moim skromnym zdaniem padlo wspomaganie hamulcow, ale ja sie nie znam - pytam grono fachowcow
Nie wiem, czy to zbieg okolicznosci (raczej watpie), ale ok. pol godz przed awaria hamulcow zaczela parowac przednia szyba.
Bardzo prosze o lopatologiczne porady co i gdzie sprawdzic. Duzymi literami, bo w klimatach technicznych, delikatnie mowiac, nie jestem biegly.
Prosze mnie nie odsylac do szukajki. Troche sprawdzilem, nic nie znalazlem. Poza tym korzystan z netu w horrrendalnie drogiej c@fejce. Kase musze oszczedac na naprawe Skorupy
Musze sie uporac z problemem najpozniej do soboty. Czeka nas (mam nadzieje Skorupa) droga powrotna do Polski. Zona w poniedzialek musi byc w pracy.
Jak pomysle, co sie moglo zdazyc, gdyby ta awaria pojawila sie pol godziny wczesnej, gdy jechalem po gorskich serpentynach, to robi mi sie jeszcze bardziej goraca. Na szczescie dopadla mnie ~30 km od kwatery, na w miare (jak na standardy chorwackiego wybrzeza) plaskim terenie. Troche wkurzylem jadacych za mna, bo wloklem sie z predkoscia 30-40 km/h |
| Ostatnio zmieniony przez VValdek |16 Lip 2008|, 2008 23:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |15 Lip 2008|, 2008 14:06
|
|
|
| VValdek, a nie zagotowałeś czasem płynu hamulocwego ? jazda po górrzystych terenach automatem generalnie wymaga pewnej wiedzy i odpowiedniego używania skrzyni aby właśnie nadmiernie nie przeciążyć hamulców - może nie wiedziałeś i poprostu ugotowałeś płyn - zdarza się. Wymiana płynu hamulcowego powinna pomóc, oczywiście przy założeniu, że samo serwo jest ok i działa jak nalezy. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
VValdek

|
Wysłany: |15 Lip 2008|, 2008 14:22
|
|
|
Byc moze. Stad pewnie to parowanie szyb.
Chociaz staralem sie maksymalnie, w miare mozliwosci, korzystac z ASB. Ale przy takich drogach hamulec tez czesto byl w uzyciu.
Pytanie hipotetyczne - gdyby padl jakis przewod, to ktory, gdzie go szukac ? To najprostsze do sprawdzenia i moglbym sprobowac z tym powalczyc |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Lip 2008|, 2008 14:30
|
|
|
jak otworzysz maske i staniesz przed autem to po prawej ręce z boku kolektora ssącego masz takie kolanko zagięte plastikowe i od niego idzie taka rurka plastikowa z zaworkiem zwrotnym w sobie w stronę serwa, sprawdź czy to jest dobrze osadzone i czy jest szczelne.
Gdyby padł przewód hamulcowy to byś stracił płyn a to pewnie sprawdziłeś już więc zakładam, że płynu hamulcowego masz w normie. |
|
|
|
 |
VValdek

|
Wysłany: |15 Lip 2008|, 2008 14:40
|
|
|
Plyn jest. Sprawdze przewod. Dzieki.
Gdyby sie jednak okazalo, ze zagotowalem plyn, to konieczna jest jego wymiana ? Czy po powrocie do normalnej temperatury nadal bedzie "dzialal" ? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Lip 2008|, 2008 14:45
|
|
|
| Cytat: | | Gdyby sie jednak okazalo, ze zagotowalem plyn, to konieczna jest jego wymiana ? Czy po powrocie do normalnej temperatury nadal bedzie "dzialal" ? | jak sie ostudzi to będzie ok ale ogólnie trzeba wymienić. |
|
|
|
 |
GREGOR T [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lip 2008|, 2008 14:51
|
|
|
| gdyby sie zagotowal plyn to hamulcowy to hamulec zrobilby sie jak z gumy.objaw podobny do zapowietrzonego ukladu.poza tym napewno felgi byly by gorace bo nagrzaly by sie od tarcz. kolo kazdego kola czuc by bylo smrod jak by sie cos palilo. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Lip 2008|, 2008 14:52
|
|
|
| mi raz się zagotował i nic czuć nie było, kół nie dotykałem bo i po co, jedynie właśnie pedał hamulca był inny niż zazwyczaj i tak sobie nieco terkotał jakby ABS się włączał, poczułem że coś nie tak bo wywaliło nieco płynu pod maskę przez korek. tak to bym pewnie nie zakumał że to od zagotowania ( to jeszcze w mk1 taki przypadek miałem ) |
|
|
|
 |
GREGOR T [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lip 2008|, 2008 14:59
|
|
|
jak na warsztacie za bardzo probowalismy samochody to sie nieraz plyn gotowal i takie objawy byly:):)
u siebie w mk1 zagotowalem tez ze 2 razy i objawy takie jak wyzej:)tyle ze u mnie abs od dawien dawna nie dziala. |
|
|
|
 |
mariusz_technik [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lip 2008|, 2008 15:03
|
|
|
| Wygląda na uszkodzone serwo |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |16 Lip 2008|, 2008 22:31
|
|
|
Płyn się zagotował . Wystygnie na postoju i będzie ok . Jak jest świeży powiedzmy roczny to nic nie robiłbym . Jeśłi nie znamy daty ostatniej wymiany , wymienić nie zaszkodzi .
Jada w górach to wypadało by wyłączyć OD , w starszych skorupach jazda na wybranym 3 ( w mieście też przydatne ) . Ma się wtedy hamowanie silnikiem . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
VValdek

|
Wysłany: |16 Lip 2008|, 2008 23:05
|
|
|
| mariusz_technik napisał/a: | | Wygląda na uszkodzone serwo | Nie.
| gufer-posepny napisał/a: | | Płyn się zagotował | Nie.
| gufer-posepny napisał/a: | | Jada w górach to wypadało by wyłączyć OD | Tak tez robilem. Czasem trzeba bylo nawet "zapiac" dwojke.
And the winner is...
| Struna napisał/a: | | (...)po prawej ręce z boku kolektora ssącego masz takie kolanko zagięte plastikowe i od niego idzie taka rurka plastikowa z zaworkiem zwrotnym w sobie w stronę serwa(...) |
Jesli to male, czarne, plastikowe, po srodku tego przewodu, to zaworek zwrotny, to wlasnie on byl przyczyna braku wspomagania. Pekla jego koncowka, na ktora wchodzi ten przewodzik. Drobiazg, a taki stresujacy.
Na szczescie okazalo sie, ze 100 metrow od naszej kwatery jest warsztat samochodowy. Majster znalazl cos na podmiane, tym razem metalowe, wiec nie powinno peknac
Bylismy dzisiaj w Bosni. Przejechalem ok. 200 km i na razie wszystko OK. Mam nadzieje, ze dojedziemy bez problemow do kraju.
Struna, masz u mnie Karlovačko |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |17 Lip 2008|, 2008 14:40
|
|
|
| VValdek napisał/a: | Struna, masz u mnie Karlovačko | cokolwiek by to nie było - dzięki | VValdek napisał/a: | | Mam nadzieje, ze dojedziemy bez problemow do kraju. | spokojnie i bez obaw. |
|
|
|
 |
Zysio
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Paź 2004 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |17 Lip 2008|, 2008 16:41
|
|
|
W sumie do działu "Problem" można ten temat przesunąć.
Bo w Ogólnych przepadnie. |
_________________ Tomek (Żysio)
------------
Jest:
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG |
|
|
|
 |
VValdek

|
Wysłany: |18 Lip 2008|, 2008 20:45
|
|
|
| Struna napisał/a: | cokolwiek by to nie było - dzięki |
Dobre, chorwackie piwko
http://www.karlovacka.com/eng/#pocetna
| Zysio napisał/a: | | W sumie do działu "Problem" można ten temat przesunąć. Bo w Ogólnych przepadnie. |
W stresie bylem i siakos-tak napisalem nie tam gdzie trzeba. Wogole chcialem w Warsztacie |
|
|
|
 |
|
|