$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Klima a wiatraki
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Klima a wiatraki
Autor Wiadomość
Raf7
[Usunięty]

Wysłany: |7 Lip 2008|, 2008 23:09   Klima a wiatraki

Witam!
Pewnie temat wałkowany już wiele razy na wszystkie sposoby, ale mam trochę nietypowe pytanie z tym związane. Otóż dzisiaj nabiłem klimę i klima nie działa - to znaczy nie włącza się sprężarka (lampka się pali - mam klimę manualną). Ale oprócz tego mam zrobione wiatraki "na krótko" - i teraz moje pytanie - czy w ogóle sprężarka się włączy, jeśli wiatraki są "na krótko" :638: . Dodam jeszcze, że prawdopodobnie (głowy nie dam) mam też chyba spalony przekaźnik, bo wydaje mi się, że go nie słychać przy włączaniu - ale to może złudzenie, bo mogłem zapomnieć jaki dźwięk powinien wydawać jeśli prawie 2 lata auto stało. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |7 Lip 2008|, 2008 23:37   

wiatraki nie maja nic do wlaczenia sie sprezarki, przekaznik, ale o jakim przekazniku mowisz?
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Raf7
[Usunięty]

Wysłany: |7 Lip 2008|, 2008 23:42   

Rafał A.(antek) napisał/a:
wiatraki nie maja nic do wlaczenia sie sprezarki, przekaznik, ale o jakim przekazniku mowisz?

No wg mądrej książki w małej skrzynce bezpieczników jest mały zielony przekaźnik - bodajże numer 24 - i jest napisane przy nim klimatyzacja.

Waski 
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
Wysłany: |8 Lip 2008|, 2008 00:08   

Raf7 napisał/a:
jeśli prawie 2 lata auto stało

sorki za OT ale chyba musisz jakies specjalne oswiadczenie wydac na forum ze juz jezdzisz wielorybasem :D :P

a na klimie sie nie znam za bardzo - pogadaj z Luke - on ostatnio to przerabiał

pozdrawiam
Wąski
run-log.com

waldasol
[Usunięty]

Wysłany: |8 Lip 2008|, 2008 00:41   

Raf7 napisał/a:
mały zielony przekaźnik

hej RAF7
nie zielony ino niebieski :P
i tam jest właśnie miejsce gdzie włącza się klimę :690:
dryndnij jutro po 18 to coś podpowiem
kombinowałem z tym w 2.9 niecoss i zadziałało :roll:

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |8 Lip 2008|, 2008 08:06   

To jest przekaznik rozłaczajacy, bedzie tykał tylko przy maxymalnym przyspieszaniu, tak w klimie masz tylko przekaznik - presostat i przekaznik de-ice. One musza zadzialac zeby klima ruszyla, zacznij od zmostkowania presostatu.

Raf7
[Usunięty]

Wysłany: |8 Lip 2008|, 2008 09:17   

Waski napisał/a:
sorki za OT ale chyba musisz jakies specjalne oswiadczenie wydac na forum ze juz jezdzisz wielorybasem :D :P

Jeździsz to chyba na razie za duże słowo - po prostu teraz mam go już pod domem i wczoraj się okazało, że od miesiąca mam już nieważny przegląd :P
waldasol napisał/a:
nie zielony ino niebieski :P

Racja - coś miałem jakąś zaćmę wczoraj - oczywiście, że jest niebieski.
waldasol napisał/a:
dryndnij jutro po 18 to coś podpowiem

Dobra - zadzwonię.
To jest przekaznik rozłaczajacy, bedzie tykał tylko przy maxymalnym przyspieszaniu, tak w klimie masz tylko przekaznik - presostat i przekaznik de-ice. One musza zadzialac zeby klima ruszyla, zacznij od zmostkowania presostatu.

Taaaaa... A tak bardziej jak krowie na rowie - jakbyś mi mógł wytłumaczyć co i gdzie tak bardziej zrozumiale dla mnie :shock:

Jankes
[Usunięty]

Wysłany: |8 Lip 2008|, 2008 09:54   

Raf7 napisał/a:

Taaaaa... A tak bardziej jak krowie na rowie - jakbyś mi mógł wytłumaczyć co i gdzie tak bardziej zrozumiale dla mnie :shock:

to ja mogę wytłumaczyć(najwyżej Rafał poprawi, ale nie sadzę) miałem podobny problem z klima, i trochę na jej temat jest tu: http://forum.fordclubpols...hp?f=20&t=56386 a jak zmostkowac presostart, rozpinasz jego wtyczkę(masz go na osuszaczu idą od niego cztery kable do wiązki na przednim pasie) potem wkładasz zworki w pionowe piny wtyczki (u góru wtyczki ma być zaczep) i ma odpalić spręzarka i wentyle jak wszystko jest poza tym dobre

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |8 Lip 2008|, 2008 17:53   

wiatraki nie maja nic do wlaczenia sie sprezarki

nie do końca, bo skoro ma na krótko, to ma pewnie wypięty presostat, który również blokuje sprężarkę - a co za tym idzie - sprężarka nie startuje

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |8 Lip 2008|, 2008 23:21   

wentylatory na ktrotko nie widze zeby mialy cokolwiek wspolnego z presostatem, a juz zupelnie nie wiem po co wypinac presostat zeby zrobic wentylatory na krotko. Mozesz mi to wyjasnic?bingo,

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |9 Lip 2008|, 2008 09:18   

jeżeli masz wentyle na krótko, to prawdopodobnie presostat jest odłączony lub nie sprawny, więc jest bardzo prawdopodobne, że sprężarka będzie rozłączona na presie.
Inaczej powiedziawszy, nie chodzi o to, że wentyle sa na krótko, tylko o to, dlaczego są na krótko.
Ostatnio zmieniony przez bingo |9 Lip 2008|, 2008 09:18, w całości zmieniany 1 raz  

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |9 Lip 2008|, 2008 23:28   

ale nie bardzo rozumiem, co maja wentylatory na krotko z odlaczonym presostatem. Wentylator robisz na krotko bo nie steruje nim czujnik temperatury badz przekaznik, po co do tego ruszac presostat mozesz mi to wyjasnic?

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |11 Lip 2008|, 2008 22:11   

Wentylator robisz na krotko bo nie steruje nim czujnik temperatury badz przekaznik

wentyle są sterowane przez czujnik temperatury w chłodnicy oraz przez presostat wysokiego ciśnienia na klimie - jak jeden z nich powie, że trzeba włączyć (zwiększyć obroty) to wentyle zwiększają. Jeżeli RAF7 ma mostek ne presie, to może nie mieć zrobionego drugiego mostka od sprężarki, a wtedy nie wystartuje.

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |12 Lip 2008|, 2008 10:41   

a gdzie Raf7 napisal ze ma mostek na presie?

PS ja naprawde wiem jak jest sterowany uklad wentylatorow i klima w scorpio, i nie musisz mi tego tlumaczyc.
Ostatnio zmieniony przez Rafał A.(antek) |12 Lip 2008|, 2008 10:42, w całości zmieniany 1 raz  

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |13 Lip 2008|, 2008 20:24   

a gdzie napisał, że mostek nie jest na presie?

Odpowiedz do tematu