$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Problem-coś niszczy łożysko i piaste ?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem-coś niszczy łożysko i piaste ?
Autor Wiadomość
Dymitr88
[Usunięty]

Wysłany: |16 Cze 2008|, 2008 21:30   Problem-coś niszczy łożysko i piaste ?

Mam następujący problem w ciągu 3 miesięcy wymieniłem już 3 razy łożysko w tym dwa razy całą piaste (prawy tył).Ktoś powie że to wina złego zamontowania łożyska albo złego dociśnięcia tego łożyska , otóż po pierwszym razie tak też myślałem dlatego następnym razem wymieniałem u innego mechanika i zawsze powtarza się ten sam scenariusz , po założeniu wszystkiego i wyjazdu z warsztatu podczas wolnej jazdy "telepie" i zarzuca tyłem ale to jest przez jakiś czas i po jakimś czasie (może 200-300 km)efekt ten mija ale pojawia się problem wyczuwa się luzy na piaście nic nie wyje nie szumi ale koło ma luż i po jakimś 2-3 tys km dochodzi do tego że luzy w całej obudowie piasty(zwrotnicy?) są tak duże że auto całe pływa .Dziś po raz 3 wymieniłem piaste całą obudowę i łożysko i nadal po wyjechaniu zarzuca tyłem i tak do momentu aż wyrobi się luz na piascie i wtedy nie rzuca ale wraz z każdym przejechanym km wybija się .Pojechałem dziś rano przed wymianą na stacje diagnostyczną do znajomego sprawdziliśmy amortyzatory ,sprężyny wszystko w normie , wcześniej wymieniłem opony na inne , sprawdziłem felge i jest ok nie krzywa itp.Nie mam pojęcia co to wszystko może powodować ,zostawiłem samochód w warsztacie bo mają wymienić łożysko w drugim kole ale po tym jak wymienili łożyska piaste w tym felernej prawej stronie zrobiłem jazdę próbną i niestety znów telepie tyłem mam czas do jutra żeby im ewentualnie zlecić co mają jeszcze wymienić .A może to coś z przegubem? chociaż nie sądzę że on może miec wpływ na to wszystko.Przepraszam za może niezbyt dokładne objaśnienie ale ja się na tym nie znam i opisałem tak jak ja to widzę. Z góry wielkie za wszelkie porady.

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |16 Cze 2008|, 2008 21:55   

Dymitr88 napisał/a:
podczas wolnej jazdy "telepie" i zarzuca tyłem ale to jest przez jakiś czas i po jakimś czasie (może 200-300 km)efekt ten mija
- bo ci się koło blokuje podnieś auto i odpal go na lewarku pewnie będą trzaski po zamontowani nowej piast nic nie może się dziać ;)

[ Dodano: 2008-06-16, 21:56 ]
koło musi się swobodnie obracać :)

eskimos
[Usunięty]

Wysłany: |16 Cze 2008|, 2008 22:00   

Krzywy wahacz? Nie musi byc walony - wystarczy trochę korozji i pod ciężarem auta się wygnie, znacznie zmieniając kąt nachylenia piasty. Jeżeli nie ma dziur na wylot (jak u mnie, heh ;) , to może być ciężko zauważyć skrzywienie, ale taniej wymienic w ciemno wahacz, niż kolejną piastę i łożysko.
Ostatnio zmieniony przez eskimos |16 Cze 2008|, 2008 22:01, w całości zmieniany 1 raz  

Dymitr88
[Usunięty]

Wysłany: |16 Cze 2008|, 2008 22:01   

Koło chodzi luźno nic nie ociera brałem tez pod uwagę że może to krzywa tarcza hamulcowa ale nie.Fakt o wahaczu nie pomyślałem mam w sumie drugi używany więc może im jutro go zawieść żeby i jego wymienili.?
Ostatnio zmieniony przez Dymitr88 |16 Cze 2008|, 2008 22:16, w całości zmieniany 1 raz  

eskimos
[Usunięty]

Wysłany: |17 Cze 2008|, 2008 02:26   

No jak już masz drugi wahacz, a nie masz pomysłu na przyczynę, to ja bym spróbował. U mnie jak zdjęli ten zgniły i położyli obok drugiego na posadzce, to różnica była spora (ale mówiłem - dziury na wylot). Jednak nawet jeżeli po zdjęciu starego się okaże, że niby są takie same, to i tak załóż ten drugi - a nuż...

Piszesz, że zmieniałeś opony - stara nie była przypadkiem bardziej zużyta od wewnątrz?

Długo masz to auto? Wcześniej było ok i nagle zaczęło mielić, czy kupiłeś i od poczatku zmieniasz łożyska?

Dymitr88
[Usunięty]

Wysłany: |17 Cze 2008|, 2008 07:03   

Autko mam od prawie roku i przez pierwsze 8 miesięcy nic się nie działo, a dopiero od tych trzech przeklętych miesięcy zaczęły te łożyska tak lecieć i w ogóle cuda się dziać :/

Kuzyn
[Usunięty]

Wysłany: |17 Cze 2008|, 2008 08:35   

co jakiś czas ktoś ma ten sam problem. Kupuje używki piasty, obudowy, wydaje kupę kasy a i tak nic to nie daje. Jedź do serwisu, zapłać raz a dobrze, weź fakturę. Mi pomogło :)

Dymitr88
[Usunięty]

Wysłany: |17 Cze 2008|, 2008 10:33   

A co mi to da że pojadę i wydam na samochód połowę jego wartości...? Przecież po to jest forum żeby w miarę możliwości samemu sobie z problemem poradzić. gdybym chciał pojechać do serwisu to bym nawet tego tematu nie zakładał tylko pojechał, ale nie w tym rzecz... A tak poza tym nie wiem czy tym samochodem będę jeździł kolejne 5tys km czy 50 i nie widzi mi się inwestowanie takiej kasy w coś co warte jest 3tys zł.

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |17 Cze 2008|, 2008 15:44   

może podjedz na djagnostyke niech zerkną na ustawienie tego koła może cos tam jest nie tak coś z wachaczem bo zastanawia mnie to
Dymitr88 napisał/a:
podczas wolnej jazdy "telepie" i zarzuca tyłem
- jesli koło się swobodnie obraca to dlatego się to dzieje ;)
Ostatnio zmieniony przez pepi |17 Cze 2008|, 2008 15:45, w całości zmieniany 1 raz  

gw21 
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
Wysłany: |17 Cze 2008|, 2008 21:35   

Skoro rzuca autem to musi być bicie na kole. podmień koła przód/tył. Przy okazji obejrzyj czy nie masz skrzywionego wahacza i czy koło nie pracuje pod kątem do osi auta (najlepiej byłoby sprawdzić geometrię dla tyłu, jeśli nie zauważysz bicia na kole). Zobacz, czy nic nie podlazło między felgę, a piastę (wtedy też będzie bicie).

Kuzyn
[Usunięty]

Wysłany: |17 Cze 2008|, 2008 22:42   

Dymitr88 napisał/a:
Przecież po to jest forum żeby w miarę możliwości samemu sobie z problemem poradzić.

Ja po trzecim albo czwartym razie straciłem cierpliwość. Co się da i potrafi to wolę sam zrobić jeśli mam czas. Jeśli masz jeszcze cierpliwość to walcz.
Forum mi nie pomogło w tej kwestii, chociaż było wiele sugestii.

Co do krzywego bądź nie wahacza to jeśli łożysko byłoby dobrze zrobione to wcześniej się opona zetrze niż ono padnie.

Koledzy z klubu Trabnta, jeżdżą na takich obniżonych negatywach że wydawać by się mogło że koła odpadną zaraz. A łożyska nie lecą komplet w miesiącu.
http://www.trabant.mkoz.p..._2022.sized.jpg
www.kuzyn17.republika.pl/negatyw.jpg

Jeśli wszystko wymieniasz a ciągle jest ten sam problem to zwróć też uwagę na ośkę, z tyłu gdzie przylega do niej bieżnia łożyska. Sprawdź czy nie jest pocharatana i nie zaciska przez to zbyt mocno łożyska.
Ostatnio zmieniony przez Kuzyn |17 Cze 2008|, 2008 22:44, w całości zmieniany 1 raz  

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |17 Cze 2008|, 2008 23:07   

Ja bym się uważniej przyjrzał mostowi. Może jest zeszperowany, a szpera cos nie bardzo i blokuje Ci mechanizm różnicowy.

Kuzyn
[Usunięty]

Wysłany: |17 Cze 2008|, 2008 23:15   

I łożysko przez to pada? Do tego ciągle to samo?

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |17 Cze 2008|, 2008 23:40   

Jeśli zarzuca tyłem tzn że jest problem z różnicą predkości kół tylnych w jeździe po łuku. Jesli teraz koło kręci się szybciej niż chciałby czop piasty i połoś to pewnie nastąpi wyrównanie różnicy w najsłabszym miejscu. Takim miejscem jest połączenie czopa piasty z wewnętrznymi bieżniami łożysk. Obracanie się czopa w bieżniach w piorunującym tempie zniszczy łożyska . Nie twierdze że tak jest, ale może być, dlatego most bym sobie poogladał dokładniej.

Kuzyn
[Usunięty]

Wysłany: |18 Cze 2008|, 2008 05:49   

Muszę iść na strych, pooglądać piasty i przeanalizować to :)
Wydaje się to dziwną teorią. Bo również i nagłe zrywy czy palenia gumy, powodowałyby tą samą dolegliwość. Jeden strzał ze sprzęgła na skrzyżowaniu i bieżnia łożyska się pośliznęła... ?

Odpowiedz do tematu