$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - przeguby, półosie, rozmiary...
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
przeguby, półosie, rozmiary...
Autor Wiadomość
leo
[Usunięty]

Wysłany: |3 Kwi 2008|, 2008 22:40   przeguby, półosie, rozmiary...

Chciałbym podzielić się swoimi ostatnimi doświadczeniami w zakresie rozmiarów przegubów, półosi, itp.
Otóż życie (a właściwie uszkodzona guma) zmusiła mnie do wymiany przegubu zewnętrznego lewego. Wiedząc że jakieś 65 km ode mnie koleś ma całe tylne zawieszenie z dyfrem, półosiami i piastami też od kombi przejściówki, wsiadłem w pożyczone auto, zanabyłem i przywiozłem w/w kompletny tył.
Jakież było moje zdziwienie, kiedy po przywiezieniu i pierwszych przymiarkach okazało się że półosie w moim kombiasku mają średnicę 28 mm a te przywiezione 32 mm. To niestety nie koniec, albowiem przeguby moje mają średnicę 102 mm, a te nowe 108 mm. Nawet wieloklin wchodzący w dyfer czy piastę koła ma inną średnicę...
Jednym słowem - totalna porażka :(
Okazało się że zakupiony tył pochodził z diesla i pewnie dlatego miał "mocniejsze" elementy (większy moment czy jak...?)
Tak czy inaczej dla wszystkich, którzy będą chcieli kiedyś wymieniać wspomniane elementy, radzę najpierw z suwmiarką powalczyć, zanim się ze zakup zabierzecie ;)

A tak na marginesie (choć to nie ten dział) to mam do sprzedania dyfer, półosie z przegubami i piasty od diesla przejściówki w kombi ;) wszystko nie wyciuchane i bez luzów, a do tego za niewielką opłatę - chętnych zapraszam na PW.

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |4 Kwi 2008|, 2008 19:03   

Trza było kupić jakąkolwiek półoś za pare zeta albo samą gumę :) . 50 zeta .

Chyba są jeszcze różne długości półosiek :D . No i oczywiscie dyfer nie nadaje się do twojej scorupki ( pomijając rozstaw śrób półosi ) bo ma inne przełożenie .
Ostatnio zmieniony przez gufer-posepny |4 Kwi 2008|, 2008 19:06, w całości zmieniany 1 raz  

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |13 Kwi 2008|, 2008 02:07   

drobiazgi :) sa ze 3 rodzaje dlugosci polosiek i grubosci, pasuja niektore ze sierrek a ludzie podmieniaja ogolnie lipa. Generalnie zasada DIESEL i COSS czasem 2.9 maja grubsze poloski i wieksze przeguby, co za tym idzie i wielokliny sa inne.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Odpowiedz do tematu