|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
przeguby, półosie, rozmiary... |
| Autor |
Wiadomość |
leo [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Kwi 2008|, 2008 22:40 przeguby, półosie, rozmiary...
|
|
|
Chciałbym podzielić się swoimi ostatnimi doświadczeniami w zakresie rozmiarów przegubów, półosi, itp.
Otóż życie (a właściwie uszkodzona guma) zmusiła mnie do wymiany przegubu zewnętrznego lewego. Wiedząc że jakieś 65 km ode mnie koleś ma całe tylne zawieszenie z dyfrem, półosiami i piastami też od kombi przejściówki, wsiadłem w pożyczone auto, zanabyłem i przywiozłem w/w kompletny tył.
Jakież było moje zdziwienie, kiedy po przywiezieniu i pierwszych przymiarkach okazało się że półosie w moim kombiasku mają średnicę 28 mm a te przywiezione 32 mm. To niestety nie koniec, albowiem przeguby moje mają średnicę 102 mm, a te nowe 108 mm. Nawet wieloklin wchodzący w dyfer czy piastę koła ma inną średnicę...
Jednym słowem - totalna porażka
Okazało się że zakupiony tył pochodził z diesla i pewnie dlatego miał "mocniejsze" elementy (większy moment czy jak...?)
Tak czy inaczej dla wszystkich, którzy będą chcieli kiedyś wymieniać wspomniane elementy, radzę najpierw z suwmiarką powalczyć, zanim się ze zakup zabierzecie
A tak na marginesie (choć to nie ten dział) to mam do sprzedania dyfer, półosie z przegubami i piasty od diesla przejściówki w kombi wszystko nie wyciuchane i bez luzów, a do tego za niewielką opłatę - chętnych zapraszam na PW. |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |4 Kwi 2008|, 2008 19:03
|
|
|
Trza było kupić jakąkolwiek półoś za pare zeta albo samą gumę . 50 zeta .
Chyba są jeszcze różne długości półosiek . No i oczywiscie dyfer nie nadaje się do twojej scorupki ( pomijając rozstaw śrób półosi ) bo ma inne przełożenie . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
| Ostatnio zmieniony przez gufer-posepny |4 Kwi 2008|, 2008 19:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |13 Kwi 2008|, 2008 02:07
|
|
|
drobiazgi sa ze 3 rodzaje dlugosci polosiek i grubosci, pasuja niektore ze sierrek a ludzie podmieniaja ogolnie lipa. Generalnie zasada DIESEL i COSS czasem 2.9 maja grubsze poloski i wieksze przeguby, co za tym idzie i wielokliny sa inne. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |