$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Podłączenie układu wtryskowego
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie układu wtryskowego
Autor Wiadomość
diabolo
[Usunięty]

Wysłany: |20 Lut 2008|, 2008 14:39   Podłączenie układu wtryskowego

Czy mogę tak zakombinować, żeby aparat zapłonowy zostawić stykowy, ale żeby komputer wyciągnięty z silnika który pracował na aparacie bezstykowym obsługiwał wtryski? Chyba jasno to opisałem?
Sorry, pomyliłem się z działem. Sprobuję przenieść, ale nie wiem czy dam radę.
Ostatnio zmieniony przez diabolo |20 Lut 2008|, 2008 14:47, w całości zmieniany 1 raz  

Mysza 
508303797

Auto: mk1 h-b 2.9 GL '88 MT75 + Blos
Wysłany: |22 Lut 2008|, 2008 13:50   

Nie zrobisz tak. Wtryski muszą miec sygnał odniesienia, a ten komputer dostaje z aparatu zapłonowego. Pomijam kwestię utrudniania sobie zycia i pytan DLACZEGO taki plan? Aparat do komputera to nie jest zwykly aparat. Nie ma wbudowanych mechanicznych regulatorow kata zaplonu. Do silnikow v6 byly jakby 4 typy zapłonów:
-stykowy, z regulatorem odsrodkowym i podcisnieniowym (dawno i nie prawda)
-bezstykowy, z regulatorem odsrodkowym i podcisnieniowym(to sie chociaż nie psuje)
-bezstykowy sprzężony z komputerem, bez regulatorów mechanicznych, ze zintegrowanym czujnikiem polozenia walu (posrednio - od walka rozrządu) i ze zintegrowanym modulem zaplonowym TFI. (Ale TFI sie przegrzewa od silnika i lubi się zjarcac.)
-EDIS, czyli elektroniczny "aparat zapłonowy", taki wirtualny, sprzężony z zewnętrznym czujnikiem położenia wału. (Komoletnie bezobslugowy.)

Był jeszcze jeden typ zapłonu w DOHC 8v - klasyczny rozdzielacz bez regulatorów, do tego zewnętrzny czujnik położenia wału i osobno TFI, czyli elektroniczny uklad sterowania kątem zapłonu.
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94

Odpowiedz do tematu