|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Podłączenie układu wtryskowego |
| Autor |
Wiadomość |
diabolo [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lut 2008|, 2008 14:39 Podłączenie układu wtryskowego
|
|
|
Czy mogę tak zakombinować, żeby aparat zapłonowy zostawić stykowy, ale żeby komputer wyciągnięty z silnika który pracował na aparacie bezstykowym obsługiwał wtryski? Chyba jasno to opisałem?
Sorry, pomyliłem się z działem. Sprobuję przenieść, ale nie wiem czy dam radę. |
| Ostatnio zmieniony przez diabolo |20 Lut 2008|, 2008 14:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Mysza
508303797

Auto: mk1 h-b 2.9 GL '88 MT75 + Blos
|
Wysłany: |22 Lut 2008|, 2008 13:50
|
|
|
Nie zrobisz tak. Wtryski muszą miec sygnał odniesienia, a ten komputer dostaje z aparatu zapłonowego. Pomijam kwestię utrudniania sobie zycia i pytan DLACZEGO taki plan? Aparat do komputera to nie jest zwykly aparat. Nie ma wbudowanych mechanicznych regulatorow kata zaplonu. Do silnikow v6 byly jakby 4 typy zapłonów:
-stykowy, z regulatorem odsrodkowym i podcisnieniowym (dawno i nie prawda)
-bezstykowy, z regulatorem odsrodkowym i podcisnieniowym(to sie chociaż nie psuje)
-bezstykowy sprzężony z komputerem, bez regulatorów mechanicznych, ze zintegrowanym czujnikiem polozenia walu (posrednio - od walka rozrządu) i ze zintegrowanym modulem zaplonowym TFI. (Ale TFI sie przegrzewa od silnika i lubi się zjarcac.)
-EDIS, czyli elektroniczny "aparat zapłonowy", taki wirtualny, sprzężony z zewnętrznym czujnikiem położenia wału. (Komoletnie bezobslugowy.)
Był jeszcze jeden typ zapłonu w DOHC 8v - klasyczny rozdzielacz bez regulatorów, do tego zewnętrzny czujnik położenia wału i osobno TFI, czyli elektroniczny uklad sterowania kątem zapłonu. |
_________________ 2.0 CL '87
2.0 GL '89
2.9 GL '90
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |