|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
lpg wylacza sie w trakcie jazdy.... |
| Autor |
Wiadomość |
RobertPloch [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Gru 2007|, 2007 22:40 lpg wylacza sie w trakcie jazdy....
|
|
|
witam
od jakiegos czasu mam problem (ale nie mam kiedy podjechac do specow), ktory polega na tym, ze w trakcie jazdy instalacja wylacza sie sama... po kilkunastu-kilkudziesieciu sekundach wlacza sie... i tak co jakis czas, na zmaine jade na benzynie i na gazie, a byc moze i na tym i na tym... dodam, ze dzieje sie tak na cieplym silniku...
wiecie w czym moze byc problem? dzwonilem do gazownikow, to tajemniczo powiedzieli, zeby przyprowadzic samochod na noc i rano sie nim zajma...
poza tym straszne ilosci pary ida mi z rury i zastanwia sie, czy to ma jakis zwiazek....
instalka STAG-300
dzieki z gory za sugestie |
| Ostatnio zmieniony przez RobertPloch |30 Gru 2007|, 2007 22:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zztop2

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
|
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |30 Gru 2007|, 2007 22:52
|
|
|
| lub czujka ciśnienia padła. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Rychol [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Gru 2007|, 2007 23:11
|
|
|
Zależy jak długo na tej instalce jeździsz, zacznij od:
1. spuszczenia oleju z parownika
2. wymień filtr gazu (przeważnie jest wraz z elektrozaworem)
3. Jeżeli leci para z wydechu, to zakładając iż nie jest to uszczelka pod głowicą, może być walnięta membrana w reduktorze i płyn chłodniczy jest zasysany razem z gazem, ale wtedy powinno Ci ubywać płynu z chłodnicy i może też przez parownik z dołu lekko kapać, zależy jak membrana szczeliła. Sprawdź czy para też leci na benzynie.
4. Możesz mieć za mało płynu w układzie chłodniczym i reduktor niema pełnego podgrzewania i lekko przemarza (ponieważ jak gaz się rozpręża to mrozi). |
| Ostatnio zmieniony przez Rychol |30 Gru 2007|, 2007 23:15, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |30 Gru 2007|, 2007 23:15
|
|
|
| Rychol napisał/a: | | 1. spuszczenia olej z parownika | ta jasne - w sekwencji olej z parownika, powodzenia. | Rychol napisał/a: | | 2. wymień filtr gazu (przeważnie jest wraz z elektrozaworem) | w sekwencji jakby więcej filtrów jest. | Rychol napisał/a: | | 3. Jeżeli leci para z wydechu, to zakładając iż nie jest to uszczelka pod głowicą, może być walnięta membrana w reduktorze i płyn chłodniczy jest zasysany razem z gazem, ale wtedy powinno Ci ubywać płynu z chłodnicy i może też przez parownik z dołu lekko kapać, zależy jak membrana szczeliła. | no takich bajek to dawano nie szłyszałem, LPG spala się do co2 i h2o co w połączenie z temperaturą spalania daje parę wodną, prz obecnych temperaturach każde auto na LPG wali kłębami pary z wydechu i jest to NORMALNE, żadne parowniki, głowice itd. | Rychol napisał/a: | | 4. Możesz mieć za mało płynu w układzie chłodniczym i reduktor niema pełnego podgrzewania i lekko przemarza (ponieważ jak gaz się rozpręża to mrozi). | z tym się można zgodzić i warto to sprawdzić. Niemniej wystarczy się podpiąć do stag-a i odczytać zarejestrowane błędy. |
|
|
|
 |
Rychol [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Gru 2007|, 2007 23:17
|
|
|
| Sory, nie doczytałem że sekwencja, takowej jeszcze nie używałem, a moje porady dotyczą niższych generacji LPG, które też mogą się przydać. |
| Ostatnio zmieniony przez Rychol |30 Gru 2007|, 2007 23:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |30 Gru 2007|, 2007 23:19
|
|
|
| Rychol napisał/a: | | a moje porady dotyczą niższych generacji LPG | wiem, widac po tym co napisałeś, ale z tą para to i tak bajka niezależnie od rodzaju instalacji LPG gaz zawsze spala się do między innymi h2o a więc pary wodnej która w lecie nie jest widoczna bo nie am tak znacznej różnicy temperatur ale jesień-zima kopci że hej i to jest normalne. |
|
|
|
 |
rosfinger [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Gru 2007|, 2007 23:21
|
|
|
| Miałem ten sam problem. Okazało się, ze czujnik ciśnienia poszedł. Wymiana na nowy i problem ustał. |
|
|
|
 |
Rychol [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Gru 2007|, 2007 23:24
|
|
|
Na ten temat nie mogę polemizować, jedynie co mnie zastanowiło to wypowiedź kolegi, cytuję:
poza tym straszne ilosci pary ida mi z rury i zastanwia sie, czy to ma jakis zwiazek....
czyli wcześniej nie było strasznych ilości |
| Ostatnio zmieniony przez Rychol |30 Gru 2007|, 2007 23:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |31 Gru 2007|, 2008 08:36
|
|
|
| Rychol napisał/a: | | czyli wcześniej nie było strasznych ilości | wcześniej zapewne było cieplej więc i pary widocznej mniej |
|
|
|
 |
Runo [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Gru 2007|, 2008 13:21
|
|
|
| u mnie tak sie dzialo.... okazalo sie ze mialem na podwoziu jakis kabelek przetarty i dotykal do nadwozia.... to powodowalo przelaczanie sie instalacji.... proponuje sprawdzic ,,,,, |
|
|
|
 |
Mysza
508303797

Auto: mk1 h-b 2.9 GL '88 MT75 + Blos
|
Wysłany: |2 Sty 2008|, 2008 21:41
|
|
|
pewnie mialeś przetarty przewód elektrozaworu od butli.
Może być uszkodzony map-sensor, zapchany filtr fazy lotnej lub zajechany już parownik. |
_________________ 2.0 CL '87
2.0 GL '89
2.9 GL '90
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94 |
|
|
|
 |
RobertPloch [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Sty 2008|, 2008 22:35
|
|
|
| instalk ama dopiero 10 tys km i niedawno bylem na wymianie filtrow i reuglacji... zastanwiam sie czy to nie czujnik temperatury... bo w koncu w sekwencji instalka wlacza sie przy 40 st (u mnie) i moze cos tutak szwankuje.. |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Sty 2008|, 2008 23:12
|
|
|
| Struna napisał/a: | Rychol napisał/a:
1. spuszczenia olej z parownika
ta jasne - w sekwencji olej z parownika, powodzenia. |
ja dziś z 10 minut z każdej strony parownik oglądałem i nie znalazłem spustu. To się przynajmniej wyjaśniło
[ Dodano: 2008-01-02, 23:19 ]
Co do kłębów pary też mam podobnie, wali za mną jak z parowca. Po dłuższej jeździe na benzynie też leci para. Tak od początku. Płynu dolewam co parę tygodni, ale to prawdopodobnie przez nieszczelność chłodnicy. Przy tak małym wycieku nie chce mi się robić - litrowa butelka ok 10 tysięcy. |
|
|
|
 |
RobertPloch [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Sty 2008|, 2008 09:07
|
|
|
mi plynu ubywalo ubieglej zimy... teraz, nawet przez cale lato nie doalalem, ani kropli... samo sie uszczelnilo
dzis przy tych -10 to istotnie jak parowiec
na benzynie tez kotluje para jak szalony, ale pozmniej... rano zanim sie przelaczy na gaz, to jest pelna kulturka... a pozniej wstyd na ulice wyjezdzac |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |