|
Problem- nie pali na rozgrzanym i nie chodzi na benzynie |
| Autor |
Wiadomość |
rimekkk [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 07:15 Problem- nie pali na rozgrzanym i nie chodzi na benzynie
|
|
|
Witajcie!
Może ktoś się orientuje; Zimny odpala bez zarzutu, mimo, że na benzynie nie jeździ (też nie wiem czemu. Paliwo dostaje, wtryski ok.) Po parunastu km, jak się silnik zagrzeje i się zatrzymam i wyłączę go, za cholerę nie mogę odpalić, przekręcam kluczyk i nic zupełnie się nie dzieje! Dopiero jak ostygnie ok 20-40 min pali znowu. Mam uszkodzony czujnik temp, czy to może mieć związek? i czemu na benzynie nie chodzi?? Scorpio combi '94/5 2l |
| Ostatnio zmieniony przez rimekkk |26 Gru 2007|, 2007 07:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 08:56
|
|
|
rimekkk, widzę ze kolega z Grodziska wiec sprobuje coś zaradzić, po pierwsze zmień tytuł tematu np. na ciepłym nie odpala i nie chodzi na beni.
A co do usterki, nie chodzi na paliwie, Jesteś pewny ze pompa podaje paliwo??
A to ze na ciepłym nie odpala, zawsze nie odpala jak się rozgrzeje czy tylko raz na jakiś czas, ja miałem podobnie okazało się ze czujnik położenia wału padł. |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 10:52
|
|
|
| rimekkk napisał/a: | | przekręcam kluczyk i nic zupełnie się nie dzieje |
Nic tzn. ze rozrusznik nie kreci, czy kreci i nie zapala ? Jesli to drugie to uwalony czujnik moze byc przyczyna. Daje zle dane do kompa i moga byc opisane problemy.
Jesli chodzi o jazde na benzynie to sprawdz czy pompa chodzi, a w pierwszej kolejnosci wylacznik stukowy w bagazniku.
Tak jak kolega pisal zmien temat postu bo z tego nic nie wynika |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 11:38 Re: Problem
|
|
|
| rimekkk napisał/a: | | Mam uszkodzony czujnik temp |
Który czujnik ten co podaje wskazania na zegary czy ten drugi większy kolo termostatu
to jest 2.0 16V czy 8V i rozumiem ze mk3-wieloryb |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 18:50
|
|
|
| czujnik nic nie ma do tego, napisz czy rozrusznik sie odzywa czy cisza, jak cisza to wstawic przekaznik rozusznika, temat opisywany na foum 100000000000 razy |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 18:56
|
|
|
Pewnie ma to samo co było u mnie.
PS. ja już w końcu niewiem u mnie tez przecież rozrusznik się nie odzywał a jak ostygł to było dobrze, a jednak powiedzieliście ze przekaźnik na rozrusznik nie załatwi sprawy. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 19:09
|
|
|
| ja nie pamietam co bylo u ciebie, przytocz post- link do tematu. |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 19:30
|
|
|
| nic takiego ci nikt nie napisal, a wrecz odwrotnie i ja i struna o tym mowilismy |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 19:33
|
|
|
| Ktoś na chacie mi pisał, ze jak sie zrobi przekaźnik na rozrusznik to będzie błędy uszkodzonego czujnika walu wywalał. Czyli co myślisz ze przekaźnik na rozrusznik załatwiłby sprawę?? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 19:49
|
|
|
| a co ma czujnik wału do przekażnika. ja juz wiem o czym ty mowisz, kiedys w jakims temacie napisales jakas cherezje mylac czujnik walu z przekaznikiem rozrusznika i komus taka rade napisales, struna to prostowal. W twoim przypadku tak, sadze ze przekaznik pomoze. jak i pewnie tu w opisywanym |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
rimekkk [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Gru 2007|, 2007 07:34 Re: Problem
|
|
|
| Stefen napisał/a: | | rimekkk napisał/a: | | Mam uszkodzony czujnik temp |
Który czujnik ten co podaje wskazania na zegary czy ten drugi większy kolo termostatu
to jest 2.0 16V czy 8V i rozumiem ze mk3-wieloryb |
16V, wieloryb 2l DOHC, czujnik na zegarach padł |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Gru 2007|, 2007 09:26
|
|
|
aha, to tak jak pisał Antek, czujnik niema nic do rzeczy (taki czujnik kosztuje ok 30zł w anzie).
Pewnie u Ciebie pomoże wstawienie przekaźnika na rozrusznik.
Napisz jeszcze czy to sie zdarza za każdym razem jak się rozgrzeje czy tylko sporadycznie?? |
|
|
|
 |
rimekkk [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Gru 2007|, 2007 09:36
|
|
|
| Stefen napisał/a: | aha, to tak jak pisał Antek, czujnik niema nic do rzeczy (taki czujnik kosztuje ok 30zł w anzie).
Pewnie u Ciebie pomoże wstawienie przekaźnika na rozrusznik.
Napisz jeszcze czy to sie zdarza za każdym razem jak się rozgrzeje czy tylko sporadycznie?? |
do niedawna zdażało się sporadycznie a od ok,2 tyg już za każdym razem niemal. A może wiesz czemu na benzynie nie chodzi? bak spawany ostatnio był, pompa druga, wtryski sikają paliwem i nic. jak go kupiłem też było nie halo, przy 3000obr się dławił, nie chciał iść wyżej, potemkłopoty z bakiem, spaliłempompe paliwa i długo na samym gazie jeździłem |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Gru 2007|, 2007 09:44
|
|
|
jeśli pompa podaje paliwo na listwę a wtryski sikają to niema bata żeby nie chodził
Sprawdź jeszcze raz czy pompa pracuje może bezpiecznik sie przepalił, a z tymi obrotami może potencjometr trzeba by było od kogoś podmienić i zobaczyć, a na gazie chodzi tak jak powinien?? |
|
|
|
 |
|
|