$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Problem- nie pali na rozgrzanym i nie chodzi na benzynie
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem- nie pali na rozgrzanym i nie chodzi na benzynie
Autor Wiadomość
rimekkk
[Usunięty]

Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 07:15   Problem- nie pali na rozgrzanym i nie chodzi na benzynie

Witajcie!
Może ktoś się orientuje; Zimny odpala bez zarzutu, mimo, że na benzynie nie jeździ (też nie wiem czemu. Paliwo dostaje, wtryski ok.) Po parunastu km, jak się silnik zagrzeje i się zatrzymam i wyłączę go, za cholerę nie mogę odpalić, przekręcam kluczyk i nic zupełnie się nie dzieje! Dopiero jak ostygnie ok 20-40 min pali znowu. Mam uszkodzony czujnik temp, czy to może mieć związek? i czemu na benzynie nie chodzi?? Scorpio combi '94/5 2l
Ostatnio zmieniony przez rimekkk |26 Gru 2007|, 2007 07:32, w całości zmieniany 1 raz  

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 08:56   

rimekkk, widzę ze kolega z Grodziska wiec sprobuje coś zaradzić, po pierwsze zmień tytuł tematu np. na ciepłym nie odpala i nie chodzi na beni.

A co do usterki, nie chodzi na paliwie, Jesteś pewny ze pompa podaje paliwo??

A to ze na ciepłym nie odpala, zawsze nie odpala jak się rozgrzeje czy tylko raz na jakiś czas, ja miałem podobnie okazało się ze czujnik położenia wału padł.

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 10:52   

rimekkk napisał/a:
przekręcam kluczyk i nic zupełnie się nie dzieje

Nic tzn. ze rozrusznik nie kreci, czy kreci i nie zapala ? Jesli to drugie to uwalony czujnik moze byc przyczyna. Daje zle dane do kompa i moga byc opisane problemy.
Jesli chodzi o jazde na benzynie to sprawdz czy pompa chodzi, a w pierwszej kolejnosci wylacznik stukowy w bagazniku.
Tak jak kolega pisal zmien temat postu bo z tego nic nie wynika

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 11:38   Re: Problem

rimekkk napisał/a:
Mam uszkodzony czujnik temp

Który czujnik ten co podaje wskazania na zegary czy ten drugi większy kolo termostatu

to jest 2.0 16V czy 8V i rozumiem ze mk3-wieloryb

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 18:50   

czujnik nic nie ma do tego, napisz czy rozrusznik sie odzywa czy cisza, jak cisza to wstawic przekaznik rozusznika, temat opisywany na foum 100000000000 razy
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 18:56   

Pewnie ma to samo co było u mnie. :-D

PS. ja już w końcu niewiem u mnie tez przecież rozrusznik się nie odzywał a jak ostygł to było dobrze, a jednak powiedzieliście ze przekaźnik na rozrusznik nie załatwi sprawy.

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 19:09   

ja nie pamietam co bylo u ciebie, przytocz post- link do tematu.

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 19:12   

tu jest link http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=18428

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 19:30   

nic takiego ci nikt nie napisal, a wrecz odwrotnie i ja i struna o tym mowilismy

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 19:33   

Ktoś na chacie mi pisał, ze jak sie zrobi przekaźnik na rozrusznik to będzie błędy uszkodzonego czujnika walu wywalał. Czyli co myślisz ze przekaźnik na rozrusznik załatwiłby sprawę??

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |25 Gru 2007|, 2007 19:49   

a co ma czujnik wału do przekażnika. ja juz wiem o czym ty mowisz, kiedys w jakims temacie napisales jakas cherezje mylac czujnik walu z przekaznikiem rozrusznika i komus taka rade napisales, struna to prostowal. W twoim przypadku tak, sadze ze przekaznik pomoze. jak i pewnie tu w opisywanym

rimekkk
[Usunięty]

Wysłany: |26 Gru 2007|, 2007 07:34   Re: Problem

Stefen napisał/a:
rimekkk napisał/a:
Mam uszkodzony czujnik temp

Który czujnik ten co podaje wskazania na zegary czy ten drugi większy kolo termostatu

to jest 2.0 16V czy 8V i rozumiem ze mk3-wieloryb

16V, wieloryb 2l DOHC, czujnik na zegarach padł

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |26 Gru 2007|, 2007 09:26   

aha, to tak jak pisał Antek, czujnik niema nic do rzeczy (taki czujnik kosztuje ok 30zł w anzie).

Pewnie u Ciebie pomoże wstawienie przekaźnika na rozrusznik.

Napisz jeszcze czy to sie zdarza za każdym razem jak się rozgrzeje czy tylko sporadycznie??

rimekkk
[Usunięty]

Wysłany: |26 Gru 2007|, 2007 09:36   

Stefen napisał/a:
aha, to tak jak pisał Antek, czujnik niema nic do rzeczy (taki czujnik kosztuje ok 30zł w anzie).

Pewnie u Ciebie pomoże wstawienie przekaźnika na rozrusznik.

Napisz jeszcze czy to sie zdarza za każdym razem jak się rozgrzeje czy tylko sporadycznie??

do niedawna zdażało się sporadycznie a od ok,2 tyg już za każdym razem niemal. A może wiesz czemu na benzynie nie chodzi? bak spawany ostatnio był, pompa druga, wtryski sikają paliwem i nic. jak go kupiłem też było nie halo, przy 3000obr się dławił, nie chciał iść wyżej, potemkłopoty z bakiem, spaliłempompe paliwa i długo na samym gazie jeździłem

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |26 Gru 2007|, 2007 09:44   

jeśli pompa podaje paliwo na listwę a wtryski sikają to niema bata żeby nie chodził :-D

Sprawdź jeszcze raz czy pompa pracuje może bezpiecznik sie przepalił, a z tymi obrotami może potencjometr trzeba by było od kogoś podmienić i zobaczyć, a na gazie chodzi tak jak powinien??

Odpowiedz do tematu