$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - co z abs em?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
co z abs em?
Autor Wiadomość
pio
[Usunięty]

Wysłany: |20 Sie 2007|, 2007 12:28   co z abs em?

witam

co moze byc przyczyna niedzialajacego abs u? pompka po przekreceniu kluczyka chodzi pare sekund i sie wylacza-tak chyba powinno byc. bezpieczniki wszystkie ok kostki przy tarczach podpiete. dziwi mnie ze kontrolka od abs nigdy sie nie pali a mysle ze powinna(?)
przy hamowaniu pedal powinien 'skakac' po wcisnieciu na max a tu nic. tylne kola blokuja na suchym na mokrym wszystkie 4 (na suchym moze tez wszystkie 4 ale poscilem haki jak tyl zblokowal). pytanie czy jest jakis przekaznik od abs ktory bylby uszkodzony? jaki moze byc inny powod niedzialania abs?ogolnie hamulce extra :-d

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez pio |20 Sie 2007|, 2007 12:29, w całości zmieniany 1 raz  

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |20 Sie 2007|, 2007 12:37   

Zajrzyj do Warsztatu, tam jest opisane co i jak diagnozowac. Ogólnie to na temat ABS chyba najwiecej na forum jest napisane. Kontrolka nie świeci gdyż prawdopodobnie brak żarówki.

Na przyszłość, używaj opcji szukaj i w pierwszej kolejności odwiedzaj warsztat.

pio
[Usunięty]

Wysłany: |20 Sie 2007|, 2007 16:44   

witam

szukalem i znalazlem conieco ale mam pytanie jesli komp od abs bedzie odpiety to tez kontrolka nie bezie sie swiecila? w zabrudzone zebatki i walniete czujniki nie chce mi sie wierzyc bo auto niecale 2 lata temu bylo sprowadzone (ma od tej pory 30tys) z niemiec a tam wiadomo ze na przegladzie to nie ta jak u nas ze po znajomosci czy pan juzio przymknie oko 'bo ja tylko tu po miescie jezdze'. oczywiscie nie wykluczam tych usterek ale wygladami to raczej na calkowite odlaczenie sterownika. wieczorem podepne sie pod kabel prowadzacy do kontrolki moze faktycznie dioda czy zarowka sie przepalila. ale w sumie jak wyczytalem ze abs zwieksza droge hamowania to moze mu podziekuje. przeciez wiekszej trakcji opon mi to tez nie da a jak na sniegu 70km/h w zakret 90* bede wchodzil to mi tez za wiele nie pomoze

pozdrawiam

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |20 Sie 2007|, 2007 17:14   

pio napisał/a:
jak na sniegu 70km/h w zakret 90* bede wchodzil to mi tez za wiele nie pomoze

Spadochron i kotwica tez by nie pomogły.

Sam pisałeś, żę podczas hamowania zablokowało Ci tylne koła, wiec gdy bedziesz musiał awaryjnie hamować, powodzenia życze, nie wspominajac o hamowaniu, gdy jedno z kół bedzie sie znajdowało na innej nawierzchni niż pozostałe, lub gdy bedziesz w trakcie pokonywania zakrętu.

Mam ponad 300.000 km przejechane samochodami z tylnym napędem i wiem że ABS jest systemem który może uchronić od wypadku, szczególnie zimą.

pio
[Usunięty]

Wysłany: |20 Sie 2007|, 2007 17:40   

sprobuje go reanimowac jak nie bedzie zbyt duzych kosztow i komplikacji. zawsze jak nie bedzie mi odpowiadalo to odlacze i po sprawie. tylko znow jak pomysle jak ostatnio siedzialem tirowi na 'tylnym zderzaku' i on nagle ni stad ni z owad na prostej drodze zahamowal to bardzo dobrze mialem okazje przyjrzec sie jego rejestracji i nie widzialbym tam miejsca na 7%dluzsza droge hamowania. z reszta nikt nigdy z tego co pamietam nie mowil ze abs ja skraca tylko pozwala nam na kierowanie pojazdem

pozdrawiam

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |20 Sie 2007|, 2007 18:11   

zima abs potrafi ja nawet sporo wydluzyc ale i tak warto go miec

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |20 Sie 2007|, 2007 18:14   

pio napisał/a:
siedzialem tirowi na 'tylnym zderzaku'

Bezpieczniej dla Ciebie i innych użytkowników drogi bedzie jak sobie kupisz rower. Pozbedziesz sie klopotów z ABS'em.

wzmaku
[Usunięty]

Wysłany: |21 Sie 2007|, 2007 00:44   

święte słowa :D na ciężką nogę ABS ESP i inne cuda nie pomogą chyba ze jakiś system wciskający cegłówkę pod pedał "gazu" :D

[ Dodano: 2007-08-21, 00:46 ]
a co do lampki to może być żarówka.....albo co gorsze "tuningowany" komputerek...a niestety u kumpla scorpio-czuba mechanika różne patenty się widziało :D włącznie z wykręconymi żarówkami :D

Gwelezemba 
Megajebutron

Auto: '91 2.0 DOHC EFI Ghia NoLPG i Peugeot 106
Wysłany: |21 Sie 2007|, 2007 01:40   

Wykręcone żarówki lub po odpinane kable to stary patent z Auto Komisów
Dobry numer - jak coś się świeci i ma wystraszyć klienta to zrób aby się nie świeciło

Ja miałem taki numer że od jazdy po wertepach wywalało mi bezpiecznik
Już myślałem że padł ABS a tu wystarczył reset kompa i chodzi jak nowy.

A co do tematu to kontrolka powinna się świecić
u mnie zawsze po przekręceniu na zapłon ładuje ABS
niekiedy nawet podczas kręcenia rozrusznikiem już po odpaleniu gdzieś na sekundę lub krócej się zapala.
. :-d :-d Reeety u mnie z dziury w ścianie wyłażą jacyś ludzie ! :-d :-d

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |21 Sie 2007|, 2007 09:26   

Speedo napisał/a:
tu na forum był koleś co kupił auto w komisie i mu poduszki i abs gasły razem z ciśnieniem oleju, to jest dopiero wykręt :lol:
ja słyszałem jeszcze że z ładowaniem było spięte :)

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |21 Sie 2007|, 2007 10:53   

grzesiek gw21 mial uklady czasowe za zegarami do gaszenia kontrolki poduszek- wyzsza szkola
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

pio
[Usunięty]

Wysłany: |21 Sie 2007|, 2007 13:21   

bigdaaddy napisał/a:
pio napisał/a:
siedzialem tirowi na 'tylnym zderzaku'

Bezpieczniej dla Ciebie i innych użytkowników drogi bedzie jak sobie kupisz rower. Pozbedziesz sie klopotów z ABS'em.

teraz to juz i rowery ponoc sa z abs :-d

a swoja droga wczoraj chcialem sprawdzic akumulator cisnienia -przekrecilem kluczyk pompka bzzzzzzzyt wcisnalem pedal hakow 5razy -nic z15 razy dalejnic pozniej kilka sekund 'nawalalem' w hamulec i ...nie odezwala sie pompka?? to jest paranormalne zjawisko chyba jakies..

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez pio |21 Sie 2007|, 2007 13:28, w całości zmieniany 1 raz  

k0al4
[Usunięty]

Wysłany: |21 Sie 2007|, 2007 14:31   

napewno masz abs ?

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |21 Sie 2007|, 2007 14:36   

Czasem pod ciśnieniem pompa chodzi tak cichutko że można przeoczyć, bo wcale nie rzęzi jak na "pustym" starcie. Najlepiej do testu włączyć, zrobi bzzzt, wtedy wyjąć wtyczkę pompy i dopiero wtedy kopać w pedał, najczęściej już po kilku razach można uszkodzić sobie kolano ;) bo nagle robi się dość twardo...

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |21 Sie 2007|, 2007 14:38   

k0al4 napisał/a:
napewno masz abs ?
każde nawet najbiedniejsze scorpio miało ABS.

Odpowiedz do tematu