|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Szuler - ciemny sedan - 2.0 16V - XII.1994 r. |
| Autor |
Wiadomość |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Cze 2007|, 2007 13:33 Szuler - ciemny sedan - 2.0 16V - XII.1994 r.
|
|
|
Widzę, że będę pierwszy odważny z wielorybów .
Zdjęcia mojego wieloryba są dostępne pod tym linkiem http://www.polskajazda.pl...09&opcja=detail - większość już nieaktualnych, z czasem linki aktualne linki do zdjęć zamieszcze w tym temacie.
Samochód jest z grudnia 1994r., pierwsza rejestracja styczeń 1995r. Samochód jest bogato wyposażony, ma w zasadzie wszystko co było w tym roczniku oprócz skóry (był parktronik od początku wielorybów?). Jednakże nie jest to Ghia jako, że takowych znaczków na samochodzie brak . Poniżej pełna lista wyposażenia:
- ABS
- TCS (odłączalny)
- dwie poduszki powietrzne
- 2 strefowy klimatronik (z czujnikiem nasłonecznienia)
- cztery elektryczne szyby i szyberdach
- centralny zamek (także z pilota - również osobno otwieranie tylniej klapy z pilota)
- elektrycznie regulowane fotele kierowcy i pasażera w 4 płaszczyznach (przód-tył, oparcie, góra-dół przodu siedziska, góra-dół tyłu siedziska), fotele są podgrzewane i elektrycznie pompowane
- samościemniające się lusterko wewnętrzne
- lusterka boczne elektryczne i podgrzewane
- 3 ustawienia pamięci siedzeń i lusterek
- podgrzewana przednia i tylnia szyba
- tempomat
- regulacja radia z kierownicy
- komputer spalania (spalanie bieżące, spalanie średnie, średnia prędkość, ile przejadę na baku)
- termometr, ostrzeżenie oblodzenia
- tzw. "choinka" - ppkazuje otwarte poszczególne drzwi i bagażnik
- podświetlane nogi kierowcy, pasażera i pasażerów z tyłu
- podświetlane 4 drzwi od spodu
- spryskiwacze na leflektory
- światła soczewkowe do czytania dla kierowcy i pasażera i dla pasażerów z tyłu
- światła przeciwmgielne przód i tył
- elektryczna regulacja świateł przednich
- siedzenia welurowe, z tyłu kanapa dzielona i składana
- kierownica regulowana w 2 płaszczyznach
- dwa podłokietniki
- felgi seryjne 16'' z oponami 205/55/16
Tak więc swoje cudo nabyłem w grudniu 2005r., dając za niego 10.400,- zł co na tamte czasy było bardzo dobrą ceną. Przy kupnie przebieg nieco poniżej 200 tys, z rzeczy do zrobienia od razu był ABS i TCS, szyberdach i lusterko samościemniające - reszta była bez zarzutu . ABS i TCS zostały zrobione w pierwszej kolejności, sprawa była w miarę prosta - zwarcie w wiązce - ale dałem to do serwisu Bosha i zapłaciłem jak za zboże...
Z grubszych rzeczy jakie w tym czasie robiłem przy samochodzie to:
- założenie gazu (to już nie sam ale trzeba było poprawiać)
- naprawa wiązki elektrycznej w silniku (robiłem sam)
- tarcza sprzęgła
- przednie zawieszenie (wachacze i łączniki stabilizatora)
- zatarta sprężarka
- wymiana silniczka krokowego
- wymiana silniczka od szyberdachu
- prostowanie felg (parę razy)
- wymiana kolektora wydechowego (stary pęknięty)
- standardowe wymiany płynów
Samochód przeszedł kilka bardzo drobnych modyfikacji:
- zamontowałem roletę na tył - docelowo marzy mi się taka jak z Omegi (elektryczna)
- przyciemniłem przednie reflektory na wzór poliftowy (tutaj temat z opisem jak to zrobiłem - http://ford-scorpio.pl/fo...?t=9647&start=0 )
- zmieniałem radio seryjne na Alpine 9846, dokładając interfej by móc korzystać z seryjnego sterowania radia z kierownicy
- wygłuszyłem drzwi przednie i tylnie (przednie drzwi zostały wygłuszone kompletnie, zarówno od środka jak i z zewnątrz - potem dołącze zdjęcia z tej operacji)
- do bagażnika poleciała skrzynka basowa wraz z zmacniaczem
- wymieniłem głośniki w drzwiach na 13cm na zwrotnicach, głośniki wysokotonowe poleciały w ten plastikowy trójkącik na rogu drzwi - niedługo zdjęcia to będziecie wiedzieli o co mi chodzi )
- zostały zalepione znaczki forda z przodu i tyłu . Przyczyną był jeden zlot Klubu Vectra Unlimited gdzie dla jaj udawałem nowy model Opla ( http://212.87.231.90/vu/d...lot/60zlot7.jpg - to ja podczas slalomu). Znaczek Opla oczywiście zdjąłem, ale zakrycie znaczka Forda zostało i na razie zostanie.
Ze zmian planowanych:
- grill od polifta
- marzy mi się chrom przy szybach jak w MK1 ale pomysłu brak jak to ładnie zrobić
- zastanawiam się nad przyciemnieniem szybek
- głośniki 16cm na przód
- coś się jeszcze wymyśli..
Na razie tyle udało mi się sklecić w pracy. W niedługim czasie dopiszę to o czym zapomniałem
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |