$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Nierówna praca silnika
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nierówna praca silnika
Autor Wiadomość
maakee
[Usunięty]

Wysłany: |19 Lis 2006|, 2006 23:52   Nierówna praca silnika

Witam. Poczytałem trochę postów ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Zaczyna się od odpalania. Czasem odpali od strzała, a czasem musi trochę pokręcić (ok3-4 sek), ale to jeszcze nie taki problem. Trapiąca mnie sprawa pojawia się dopiero w momęcie osiągnięcia przez silnik właściwej temperatury pracy (ok 90st). W momęcie przyspieszania silnik do osiągnięcia ok 2800-3000 obrotów delikatnie ale odczuwalnie dławi się, po przekroczeniu 3000 do 0k 4500-5000 jest dobrze i powyżej 5000 znów zaczyna przerywać ale zdecydowanie słabiej niż w zakresie 1000-3000. Na benzynie się tak nie dzieje (albo może i się dzieje ale nie odczuwam tego i silnik w całym zakresie obrotów nie przerywa).
Najbardziej zastanawia mnie sprawa dlaczego tak się dzieje przy temperaturze silnika 90 st a gdy ma np 60st to wszystko jest ok. Kable wys. nap. i świece ok (Motorcraft), wiązka w stanie wiadomo jakim (przymierzam się do regeneracji), czujnik wałka rozrządu sprawdzony (tu moje pytanie czy mam w moim Scorpiaku czujni położenia wału).
Co jeszcze posprawdzać zanim zmienię wiązkę.

Ps. Aha ewidętnie na czwartym garze nie zawsze jest iskra bo ostatnio jak spawałem kolektor to wylot z niego był mocno osmolony, tak jak swieca.

Pozdrawiam

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |20 Lis 2006|, 2006 07:08   

maakee napisał/a:
(tu moje pytanie czy mam w moim Scorpiaku czujni położenia wału).

tak

maakee napisał/a:
wiązka w stanie wiadomo jakim (przymierzam się do regeneracji),

zobacz kable dochodzące do cewek, ZZtop2 pokazywał jak one wyglądają, z resztą całą wiązkę też
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |20 Lis 2006|, 2006 07:18   

Witam! W przypadku zasilania gazem wszelkie uszkodzenia instalacji zaplonowej(gaz trudniej zapalic) wychodza natychmiast.Sprawdz cewki zaplonowe i wiazke.Zmierz cisnienie na podejrzanym cylindrze.Jesli to doprowadzisz do porzadku wowczas szukaj po czujnikach.Na gazie instalacja elektryczna i zaplonowa musza byc w idealnym stanie.Tam prawdopodobnie jest problem. :one: Pozdrawiam.Stefan.

maakee
[Usunięty]

Wysłany: |20 Lis 2006|, 2006 16:37   

Witam. Dzięki za rady.

Powiedzcie mi jeszcze gdzie szukać czujnika położenia wału. Patrzyłem w Micro bo myślałem że jest na kole zamachowym ale nie mogę się go dopatrzeć.

Izolacja z instalacji elektrycznej sypie się jak liście z drzew na jesień także regeneracja na 100% będzie przeprowadzona tylko muszę jeszcze poszperać w internecie za odpowiednimi przewodami.

Jeszcze jedna sprawa. Czy da rade całą wiązkę wyciągnąć na zewnątrz, czy jest ona odpinana w jakiś normalny sposób np w miejscu gdzie przechodzi przez ścianę grodziową.

Pozdrawiam

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |20 Lis 2006|, 2006 16:48   

Po prawej stronie samochodu w komorze silnika, na dole przy blotniku jest zlacze przykrecane na srube. Tam sie zaczyna glowna wiazka silnika.

Patron
[Usunięty]

Wysłany: |20 Lis 2006|, 2006 17:11   

maakee napisał/a:
Witam. Dzięki za rady.

Powiedzcie mi jeszcze gdzie szukać czujnika położenia wału. Patrzyłem w Micro bo myślałem że jest na kole zamachowym ale nie mogę się go dopatrzeć.

Izolacja z instalacji elektrycznej sypie się jak liście z drzew na jesień także regeneracja na 100% będzie przeprowadzona tylko muszę jeszcze poszperać w internecie za odpowiednimi przewodami.

Jeszcze jedna sprawa. Czy da rade całą wiązkę wyciągnąć na zewnątrz, czy jest ona odpinana w jakiś normalny sposób np w miejscu gdzie przechodzi przez ścianę grodziową.

Pozdrawiam

Witam.

Niedawno wyciągałem tą wiązkę z identycznego auta. Niestety bez kanału nie udało się. Na samym "końcu" tej wiązki po prawej stronie silnika ( od strony pasażera ) pod filtrem oleju jest czujnik położenia wału i z odpięciem tego najwięcej kłopotu, po drodze jeszcze niełatwy dostęp do czujnika ciśnienia oleju. Z "góry" silnika wszystko odpinało się bez większych problemów: czujniki temperatury, silnik krokowy, temperatura w kolektorze ssącym, listwa wtryskiwaczy, cewki zapłonowe, czujnik położenia wałka rozrządu, ..

Życzę sukcesów.

Odpowiedz do tematu