|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Nierówna praca silnika |
| Autor |
Wiadomość |
maakee [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lis 2006|, 2006 23:52 Nierówna praca silnika
|
|
|
Witam. Poczytałem trochę postów ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Zaczyna się od odpalania. Czasem odpali od strzała, a czasem musi trochę pokręcić (ok3-4 sek), ale to jeszcze nie taki problem. Trapiąca mnie sprawa pojawia się dopiero w momęcie osiągnięcia przez silnik właściwej temperatury pracy (ok 90st). W momęcie przyspieszania silnik do osiągnięcia ok 2800-3000 obrotów delikatnie ale odczuwalnie dławi się, po przekroczeniu 3000 do 0k 4500-5000 jest dobrze i powyżej 5000 znów zaczyna przerywać ale zdecydowanie słabiej niż w zakresie 1000-3000. Na benzynie się tak nie dzieje (albo może i się dzieje ale nie odczuwam tego i silnik w całym zakresie obrotów nie przerywa).
Najbardziej zastanawia mnie sprawa dlaczego tak się dzieje przy temperaturze silnika 90 st a gdy ma np 60st to wszystko jest ok. Kable wys. nap. i świece ok (Motorcraft), wiązka w stanie wiadomo jakim (przymierzam się do regeneracji), czujnik wałka rozrządu sprawdzony (tu moje pytanie czy mam w moim Scorpiaku czujni położenia wału).
Co jeszcze posprawdzać zanim zmienię wiązkę.
Ps. Aha ewidętnie na czwartym garze nie zawsze jest iskra bo ostatnio jak spawałem kolektor to wylot z niego był mocno osmolony, tak jak swieca.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |20 Lis 2006|, 2006 07:08
|
|
|
| maakee napisał/a: | | (tu moje pytanie czy mam w moim Scorpiaku czujni położenia wału). |
tak
| maakee napisał/a: | | wiązka w stanie wiadomo jakim (przymierzam się do regeneracji), |
zobacz kable dochodzące do cewek, ZZtop2 pokazywał jak one wyglądają, z resztą całą wiązkę też |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lis 2006|, 2006 07:18
|
|
|
Witam! W przypadku zasilania gazem wszelkie uszkodzenia instalacji zaplonowej(gaz trudniej zapalic) wychodza natychmiast.Sprawdz cewki zaplonowe i wiazke.Zmierz cisnienie na podejrzanym cylindrze.Jesli to doprowadzisz do porzadku wowczas szukaj po czujnikach.Na gazie instalacja elektryczna i zaplonowa musza byc w idealnym stanie.Tam prawdopodobnie jest problem. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
maakee [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lis 2006|, 2006 16:37
|
|
|
Witam. Dzięki za rady.
Powiedzcie mi jeszcze gdzie szukać czujnika położenia wału. Patrzyłem w Micro bo myślałem że jest na kole zamachowym ale nie mogę się go dopatrzeć.
Izolacja z instalacji elektrycznej sypie się jak liście z drzew na jesień także regeneracja na 100% będzie przeprowadzona tylko muszę jeszcze poszperać w internecie za odpowiednimi przewodami.
Jeszcze jedna sprawa. Czy da rade całą wiązkę wyciągnąć na zewnątrz, czy jest ona odpinana w jakiś normalny sposób np w miejscu gdzie przechodzi przez ścianę grodziową.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lis 2006|, 2006 16:48
|
|
|
| Po prawej stronie samochodu w komorze silnika, na dole przy blotniku jest zlacze przykrecane na srube. Tam sie zaczyna glowna wiazka silnika. |
|
|
|
 |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lis 2006|, 2006 17:11
|
|
|
| maakee napisał/a: | Witam. Dzięki za rady.
Powiedzcie mi jeszcze gdzie szukać czujnika położenia wału. Patrzyłem w Micro bo myślałem że jest na kole zamachowym ale nie mogę się go dopatrzeć.
Izolacja z instalacji elektrycznej sypie się jak liście z drzew na jesień także regeneracja na 100% będzie przeprowadzona tylko muszę jeszcze poszperać w internecie za odpowiednimi przewodami.
Jeszcze jedna sprawa. Czy da rade całą wiązkę wyciągnąć na zewnątrz, czy jest ona odpinana w jakiś normalny sposób np w miejscu gdzie przechodzi przez ścianę grodziową.
Pozdrawiam |
Witam.
Niedawno wyciągałem tą wiązkę z identycznego auta. Niestety bez kanału nie udało się. Na samym "końcu" tej wiązki po prawej stronie silnika ( od strony pasażera ) pod filtrem oleju jest czujnik położenia wału i z odpięciem tego najwięcej kłopotu, po drodze jeszcze niełatwy dostęp do czujnika ciśnienia oleju. Z "góry" silnika wszystko odpinało się bez większych problemów: czujniki temperatury, silnik krokowy, temperatura w kolektorze ssącym, listwa wtryskiwaczy, cewki zapłonowe, czujnik położenia wałka rozrządu, ..
Życzę sukcesów. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |