|
Dziwne drgania |
| Autor |
Wiadomość |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Cze 2007|, 2007 06:45
|
|
|
| mmmk zawsze tylko mechanicy ale juz robie kolo domu znacznie taniej i latwiej |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Cze 2007|, 2007 22:58
|
|
|
Podepnę się pod temacik drgań
Jakiś czas temu wymieniłem podporę wału ale na podróbę bo w serwisie Forda zaproponowali mi podporę razem z wałem ale wracając do problemu przed wymianą miałem drgania przy 120-130km/h po wymianie nie ustały. myślałem że to coś innego ale sprawdziłem już wszystko i nawet wymieniłem jeden przegub ale nic. Zszedłem ostatnio do kanału (znowu) i poruszając wałem przy podporze zauważyłem, że cały wał jakoś lata w tej podporze jakby ta guma była za cienka lub coś takiego. Czy wał u was tez tak lata miękko w podporze czy trzyma się sztywno???? |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 08:04
|
|
|
| U mnie wał w podporze siedzi dość sztywno, wymieniałem podporę jakieś 10 tys km temu na podróbę 4max i jak na razie jest ok, miałem te same objawy tylko ze ja wymieniłem podporę, łącznik miedzy wałem a skrzynia i poduchę pod skrzynią. |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 12:04
|
|
|
Mam wymienioną poduchę na oryginalną a łącznik sprawdzałem jest elegancki.
Napisz gdzie kupowałeś podpoprę i za ile??? |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 12:06
|
|
|
| lacznik lacznikiem elegancki moze byc ale moze pekla sruba ktora go trzyma?? ja tak mialem kilka dni temu no i lacznik 90 zl sruby 3 sztuki 45 zl i jest duzo duzo lepiej. nastepnym podejrzanym byla podpora walu ( z lozyskiem) ale nie musialem tego wymieniac a koszt jak sie pytalem okolo 60-70 zl w podrobie oczywiscie. |
| Ostatnio zmieniony przez mmmk |24 Cze 2007|, 2007 12:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 12:10
|
|
|
rozbierałem w diabły i wiem że jest OK ale podejrzana jest ta podpora, trochę za miękka
tak jakby guma była mniejsza od obudowy podpory |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 14:59
|
|
|
| Kupiłem podporę w anzie w grodzisku mazowieckim za 65zł firmy 4max, mam rok gwarancji na nią |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 18:09
|
|
|
Podporę usztywniłem i wielkie G dało
Może tak, co wymieniłem:
-podpora wału
-krzyżaki sprawdzone OK
-łącznik gumowy sparawdzony OK
-przeguby spr. w tym jeden wymieniony + wszystkie osłony OK
-wyważone koła OK
-trzy poduchy nowe (Motocrafta)
a drga jak drgało już mi ręce opadają co to może ..... być
przecież coś to powoduje, mam go od 2 lat i cały czas z tym walczę
Jak jadę 110 nic jak tylko dojdę do 115 włącza się wibrator, ustaje powyżej 135-140km |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 19:28
|
|
|
Znam ten bul tez tak miałem, ale po wymianie tego wszystkiego jest OK, może auto po dzwonie jest |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 19:31
|
|
|
Witam! Wywazenia walu pewnie nie sprawdzales.Jest to czestym powodem opisanych drgan i rozlatywania sie podpor walu. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 20:11
|
|
|
na to pomoze wymiana wszystkiego na nowe po kolei az sie trafi czyli najlatwiej wymienic samochod... przykre ale prawdziwe a wywaznia walu w osobowych malo kto sie podejmie przynajmniej z firm ktore sie reklamuja w moich rejonach |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 20:15
|
|
|
Może coś w moście |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 21:27
|
|
|
Tak siedzę i czytam i coś mi wpadło do głowy tzn coś wymyśliłem
Z pół roku temu odezwała się dosyć mocno skrzynia biegów (po wymianie oleju)
okazało sie, że przez 250 tyś nikt tego nie robił i teraz tak czy owe luzy w skrzyni mogą
powodować te wibracje. Cały czas myślałem że podczas obciążenia luzy w skrzyni będą się
kasowały no ale z drugiej strony czy to by była przyczyna takich właśnie drgań przy tych prędkościach
No i znów wróciliśmy do punktu wyjścia Wiem, że nic nie wiem |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 21:34
|
|
|
| nie no juz wiesz... wymienisz skrzynie na uzywke no i jak nie bedzie ok to albo dalej trzeba szukac albo uzywka byla tez zla i tak w kolo... |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 22:14
|
|
|
Witam! | mmmk napisał/a: | wywaznia walu w osobowych malo kto sie podejmie przynajmniej z firm ktore sie reklamuja w moich rejonach | -to prawda.Wymaga to bardzo specjalistycznych urzadzen.W Szczecinie robilo to kiedys "Polmo".Najtanszym i najprostrzym rozwiazaniem byla by podmiana na sprawdzony.Jest to chyba (w porownaniu do kosztow o ktorych kolega pisal)groszowa sprawa.Ja nie spotkalem sie nigdy z wibracjami od skrzyni. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
|
|