$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Dziwne drgania
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwne drgania
Autor Wiadomość
mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |18 Cze 2007|, 2007 06:45   

mmmk zawsze tylko mechanicy ale juz robie kolo domu znacznie taniej i latwiej

Luke
[Usunięty]

Wysłany: |23 Cze 2007|, 2007 22:58   

Podepnę się pod temacik drgań

Jakiś czas temu wymieniłem podporę wału ale na podróbę bo w serwisie Forda zaproponowali mi podporę razem z wałem :690: ale wracając do problemu przed wymianą miałem drgania przy 120-130km/h po wymianie nie ustały. myślałem że to coś innego ale sprawdziłem już wszystko i nawet wymieniłem jeden przegub ale nic. Zszedłem ostatnio do kanału (znowu) i poruszając wałem przy podporze zauważyłem, że cały wał jakoś lata w tej podporze jakby ta guma była za cienka lub coś takiego. Czy wał u was tez tak lata miękko w podporze czy trzyma się sztywno????

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 08:04   

U mnie wał w podporze siedzi dość sztywno, wymieniałem podporę jakieś 10 tys km temu na podróbę 4max i jak na razie jest ok, miałem te same objawy tylko ze ja wymieniłem podporę, łącznik miedzy wałem a skrzynia i poduchę pod skrzynią.

Luke
[Usunięty]

Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 12:04   

Mam wymienioną poduchę na oryginalną a łącznik sprawdzałem jest elegancki.
Napisz gdzie kupowałeś podpoprę i za ile???

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 12:06   

lacznik lacznikiem elegancki moze byc ale moze pekla sruba ktora go trzyma?? ja tak mialem kilka dni temu no i lacznik 90 zl sruby 3 sztuki 45 zl i jest duzo duzo lepiej. nastepnym podejrzanym byla podpora walu ( z lozyskiem) ale nie musialem tego wymieniac a koszt jak sie pytalem okolo 60-70 zl w podrobie oczywiscie.
Ostatnio zmieniony przez mmmk |24 Cze 2007|, 2007 12:08, w całości zmieniany 1 raz  

Luke
[Usunięty]

Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 12:10   

rozbierałem w diabły i wiem że jest OK ale podejrzana jest ta podpora, trochę za miękka
tak jakby guma była mniejsza od obudowy podpory

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 14:59   

Kupiłem podporę w anzie w grodzisku mazowieckim za 65zł firmy 4max, mam rok gwarancji na nią

Luke
[Usunięty]

Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 18:09   

Podporę usztywniłem i wielkie G dało
Może tak, co wymieniłem:
-podpora wału
-krzyżaki sprawdzone OK
-łącznik gumowy sparawdzony OK
-przeguby spr. w tym jeden wymieniony + wszystkie osłony OK
-wyważone koła OK
-trzy poduchy nowe (Motocrafta)
a drga jak drgało już mi ręce opadają co to może ..... być :evil:
przecież coś to powoduje, mam go od 2 lat i cały czas z tym walczę
Jak jadę 110 nic jak tylko dojdę do 115 włącza się wibrator, ustaje powyżej 135-140km

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 19:28   

Znam ten bul :-D tez tak miałem, ale po wymianie tego wszystkiego jest OK, może auto po dzwonie jest :-D

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 19:31   

Witam! Wywazenia walu pewnie nie sprawdzales.Jest to czestym powodem opisanych drgan i rozlatywania sie podpor walu. :one: Pozdrawiam.Stefan.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 20:11   

na to pomoze wymiana wszystkiego na nowe po kolei az sie trafi czyli najlatwiej wymienic samochod... przykre ale prawdziwe a wywaznia walu w osobowych malo kto sie podejmie :/ przynajmniej z firm ktore sie reklamuja w moich rejonach

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 20:15   

Może coś w moście :-D

Luke
[Usunięty]

Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 21:27   

Tak siedzę i czytam i coś mi wpadło do głowy tzn coś wymyśliłem :P
Z pół roku temu odezwała się dosyć mocno skrzynia biegów (po wymianie oleju)
okazało sie, że przez 250 tyś nikt tego nie robił i teraz tak czy owe luzy w skrzyni mogą
powodować te wibracje. Cały czas myślałem że podczas obciążenia luzy w skrzyni będą się
kasowały no ale z drugiej strony czy to by była przyczyna takich właśnie drgań przy tych prędkościach
No i znów wróciliśmy do punktu wyjścia Wiem, że nic nie wiem :690:

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 21:34   

nie no juz wiesz... wymienisz skrzynie na uzywke no i jak nie bedzie ok to albo dalej trzeba szukac albo uzywka byla tez zla i tak w kolo...

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |24 Cze 2007|, 2007 22:14   

Witam!
mmmk napisał/a:
wywaznia walu w osobowych malo kto sie podejmie :/ przynajmniej z firm ktore sie reklamuja w moich rejonach
-to prawda.Wymaga to bardzo specjalistycznych urzadzen.W Szczecinie robilo to kiedys "Polmo".Najtanszym i najprostrzym rozwiazaniem byla by podmiana na sprawdzony.Jest to chyba (w porownaniu do kosztow o ktorych kolega pisal)groszowa sprawa.Ja nie spotkalem sie nigdy z wibracjami od skrzyni. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Odpowiedz do tematu