$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Jaki olej do asb?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki olej do asb?
Autor Wiadomość
krzemien
[Usunięty]

Wysłany: |31 Mar 2009|, 2009 14:30   jaki olej do asb

Speedo ! mala Ci sie wkradla niescislosc , mianowicie :

piszesz :
''ojej do automatu ma byc zgodny ze specyfikacja ESP-M2C 166-H. Mogą wg zrodel byc to oleje (oprocz oczywiscie forda) Mobil ATF, Mobil ATF220, Castrol TQ-D, QUAKER STATE DEXRON - III/MERCON -, Texaco Texmatic 7045''

a z tego co ja widze i czytam to np Mobil ATF 220 spelnia M2C163-A FORD'a , a nie ...166-H, a to starsza norma....

wydaje mi sie ze chodzilo raczej o Mobil ATF 320, ale moze mi sie tylko wydaje.... :-)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |1 Kwi 2009|, 2009 09:23   

Speedo napisał/a:
jak szukalem oleju do swojego mk2
to do mk2 akurat by pasił atf220, dopiero do mk3 by należało dać 320

krzemien
[Usunięty]

Wysłany: |1 Kwi 2009|, 2009 12:10   

a moj nowy nabytek byl zalewany D III chociaz powinien byc D II i ciekaw jestem jakie tego skutki beda. Koles lal D III no bo lepszy pszeca.... :-(

Struna 

Wysłany: |1 Kwi 2009|, 2009 12:14   

jak skrzynia w dobrym stanie to nic jej nie będzie.

simplus_team7
[Usunięty]

Wysłany: |5 Maj 2009|, 2009 16:20   

W moim biegi śmigały bajerancko ale olej było już widać, że do wymiany. Wymieniłem olej na Mobil 320 taki jaki podobno powinien być i strasznie od tego czasu biegi chodzą na zimnym. Okropnie mułowaty stał się wielorybek wcześniej ruszał z piskiem teraz męczy się przy zmianie z 1 na 2 jakby się dusił nie ma zadnej mocy. Nie wiem co teraz mam z tym zrobic :(

Peterson
[Usunięty]

Wysłany: |8 Maj 2009|, 2009 19:34   

Ja jeździłem na oryginalnym fordowskim. Raz wymianę zrobiłem też na oryginał. Teraz miesiąc temu wymieniłem na mobil ATF 320.
Szczerze powiem nie odczuwam różnicy w jeździe a w kieszeni sporo zostało.

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |16 Maj 2009|, 2009 19:28   

Ty może i nie odczuwasz różnicy. Twój portfel jest nawet zadowolony. Ale co na to powie skrzynia, to dopiero się okaże za czas jakiś. ;)
A co do olejów to moim zdaniem , do aut z przed sierpnia 1996 powinien iśc olej ESP M2C 166H, a do aut późniejszych WSS M2C 202B.
Olej w skrzyni wymienia sie na tyle rzadko, że różnica 100 zł, nie warta jest ryzyka robienia sobie w skrzyni mixtury o niewiadomych parametrach i niewiadomych skutkach w przyszłości.
Ostatnio zmieniony przez 1Bodzio |16 Maj 2009|, 2009 22:45, w całości zmieniany 1 raz  

Peterson
[Usunięty]

Wysłany: |16 Maj 2009|, 2009 22:27   

Z miłą chęcią dał bym swej scorupie wszystko co najlepsze. Jednak ceny oryginałów są tak sakramencko wysokie że czasami trzeba ryzykować.
Koszt wymiany oleju na oryginał = używana działająca skrzynia.
Według mnie oryginał a zamiennik to nie jest różnica 100 zł lecz co najmniej 50% co daje kwotę 300 zł.
W przeciągu pół roku dołożyłem już do samochodu lekko 30% jego wartości więc jak mam możliwość zaoszczędzić 300 zł to się długo nie zastanawiam.

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |16 Maj 2009|, 2009 22:43   

No dobra, ale potem jak coś będzie nie tak, to będziesz musiał dac ze 6 - 7 stówek za używaną skrzynię, ze trzy stówki za wymianę, w nabytej skrzynce również należałoby wymienic olej i filtr, a to kolejne 2 stówy (olej i filtr nieoryginalne). A na koniec znów będziesz miał toto lotek - będzie jeździc albo nie bedzie. Więc jak sobie policzysz, to o ile Twoja skrzynia sprawuje się obecnie dobrze, wymiana oleju na oryginalny i tak wyniesie tylko połowę tego co ewentualna wymiana skrzyni. No i masz dużą szansę na to że po tej wymianie skrzynia będzie nadal dobrze pracowac, a możliwe że sporo lepiej.

Peterson
[Usunięty]

Wysłany: |17 Maj 2009|, 2009 10:51   

1Bodzio masz we wszystkim racje. Są jednak takie sytuacje które zmuszają człowieka do zastosowania tańszej opcji mimo tego iż wiemy że konsekwencje mogą być różne.
Ostatnio wymieniałem ogon w skrzyni. Demontowałem go trzy razy i za każdym razem wyciekał bez możliwości odzyskania, drogi oryginalny olej - prawie 200 zł wylało się do kanału. To mnie zmusiło do zastosowania tańszego i nie koniecznie gorszego oleju.
Jeśli ktoś już leje olej z LIDLA itp. to już już przesada.

Struna 

Wysłany: |18 Maj 2009|, 2009 00:16   

a ja jestem krnąbrny i po wymianie skrzyni nie tykam oleju :)

Odpowiedz do tematu