$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Hamulce...
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hamulce...
Autor Wiadomość
Michal2110
[Usunięty]

Wysłany: |7 Sty 2007|, 2007 23:48   

A ile zaplacil i czy org czy zamiennyk zanabyl??

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |8 Sty 2007|, 2007 09:37   

Michal2110, w sumie to w aucie jeszcze mam cały działający unit ( wymieniłem całość właśnie ze względu na aku a że po taniości kupiłem cały unit to i cały został wymieniony ) działał do końca bez zarzutu.

Michal2110
[Usunięty]

Wysłany: |9 Sty 2007|, 2007 00:11   

Skolko takie cudo?? Bo znajac moje kulawe szczescie to od razu kupie sobie ze 3 unity i pewnie z 1 bedzie dzialal....Z doswiadczenia mam tak, ze jak czegos 4 razy nie kupie to nie kupie dobrego... Cholerne wisko... ;)

Struna 

Wysłany: |9 Sty 2007|, 2007 10:10   

za jakieś 80 plus przesyłka pasi ?

Michal2110
[Usunięty]

Wysłany: |9 Sty 2007|, 2007 21:10   

Jedziemy dalej z koksem :)

Wymienialem dzis czujniki ABS i mam pare szybkich pytan.

1. W piascie przez dziure po czujniku widzialem zebatke szer. 1cm. Czy tak jest jedna taka zebatka, czy wiecej?

2. Czujnik byl caly w smarze jakims. Zebatka tez byla cala w smarze (towot?). Ogolnie w srodku piasty bylo czysto i elegancko ale moim zdaniem tego smaru to za duzo tam....
Po co ten smar, czy powinien tam byc?

3. Wymienilem czujniki na czyste i ladniutkie. Teraz wlacza mi sie ABS przy 0-5km/h podczas hamowania i na zakretach, jak nie hamuje wcale....Czy ABS moze sie wlaczac bez wciskania hamulcy??

4. Wypialem wieczorem czujnik ABS zeby sie wylaczyl i wyglada na to, ze 99% moich problemow z hamulcami sie rozwiazalo...to takie luzne pytanie :P

5. Bylbym wdzieczny za szczegolowy wyklad zasady dzialania czujnika i zczytywania sygnalow z zebatki. (ogolnie wiem o co chodzi ale nie wiem jak to sie dzieje...)

No to sie rozpisalem.

[ Dodano: 2007-01-15, 21:19 ]
niesmiale up :P
Ostatnio zmieniony przez Michal2110 |15 Sty 2007|, 2007 20:53, w całości zmieniany 1 raz  

Zysio 
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
Wysłany: |15 Sty 2007|, 2007 21:26   

łup
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG

Vaux 
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Wysłany: |15 Sty 2007|, 2007 23:37   

Michal2110 napisał/a:
1. W piascie przez dziure po czujniku widzialem zebatke szer. 1cm. Czy tak jest jedna taka zebatka, czy wiecej?

Dokładnie tam jest jedna "zębatka" szerokości około 1 cm tak jak mówisz :)

Michal2110 napisał/a:
2. Czujnik byl caly w smarze jakims. Zebatka tez byla cala w smarze (towot?). Ogolnie w srodku piasty bylo czysto i elegancko ale moim zdaniem tego smaru to za duzo tam....
Po co ten smar, czy powinien tam byc?

U mnie też czujniki były wysmarowane - prawdopodobnie chodzi o pewien rodzaj zabezpieczenia przez korozją...ten smar nie przeszkadza w działaniu czujnika.

Michal2110 napisał/a:
3. Wymienilem czujniki na czyste i ladniutkie. Teraz wlacza mi sie ABS przy 0-5km/h podczas hamowania i na zakretach, jak nie hamuje wcale....Czy ABS moze sie wlaczac bez wciskania hamulcy??

No cóż...moim zdaniem wskazuje to na uszkodzenie przewodu czujnika - zginając się traci na moment sygnał z czujnika co układ weryfikuje jako zablokowanie koła...miałem tak czasami w poprzednim scorpio...

Michal2110 napisał/a:
5. Bylbym wdzieczny za szczegolowy wyklad zasady dzialania czujnika i zczytywania sygnalow z zebatki. (ogolnie wiem o co chodzi ale nie wiem jak to sie dzieje...)

Być może tu znajdziesz wszystko na ten temat, ktoś to już chyba na forum wrzucał -> http://www.zss.pl/~moto/w...teves.htm#1spis
Ogólnie z tego co się orientuję w czujniku znajaduje się cewka nawinięta wokół rzenia otwartego z jednej strony (na pewno jak patrzyłeś na czujnik od spodu - ma tam takie dwa metalowe "paski" - to właśnie końcówki tego rdzenia cewki, ich rozstaw odpowiada odstępom zębów na "zębatce" piasty. Obrót piasty powoduje że rdzeń ten jest wielokrotnie zamykany (zęby dokładnie naprzeciwko pasków rdzenia) i otwierany (zęby przesunięte względem rdzenia). Każdy z takich stanów powoduje że cewka ma inną indukcyjność co automatycznie powoduje wysłanie do komputera sterującego sygnału (prawdopodobnie coś w rodzaju sinusoidy) o częstotliwości zależnej od obrotów koła. Komputer porównuje sygnały odczytywane z czujników i jeśli wykryje że jeden z nich "odstaje" co odczytuje jako "poślizg jednego koła" i wysyła sygnał do pompy...Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi :oops:

Pozdrowionka :)
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91
Ostatnio zmieniony przez Vaux |15 Sty 2007|, 2007 23:54, w całości zmieniany 1 raz  

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |16 Sty 2007|, 2007 07:24   

W 99% opis ok, sygnał jest raczej zaszumionym prostokątem niż sinusem, moduł ABS nie steruje pompą, tylko zaworami, i zawsze pamiętajcie, że tylna oś ma dwa czujniki ale jeden zawór (nie dać sobie wmówić u mechesa grzebania w pompie i ABS jeśli JEDNA strona tyłu szwankuje).

Vaux 
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Wysłany: |16 Sty 2007|, 2007 09:59   

Boni napisał/a:
sygnał jest raczej zaszumionym prostokątem

Masz rację, tak sobie potem myślałem i doszedłem do wniosku że rzeczywiście sinusoida to na pewno z tego nie wyjdzie :027:
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |16 Sty 2007|, 2007 10:29   

Ja po prostu badałem kiedyś ABS w pierwszym OHCu oscyloskopem, ale nie dam głowy że to co widziałem, to wszystko dobre było, bo ten ABS jakoś nie chciał ABSować ;)

Struna 

Wysłany: |17 Sty 2007|, 2007 10:56   

ja jak się zmobilizuję naprawić ABS w cosim to sobie może podłącze sobie oscyloskop i obadam co tam się indukuje :)

Michal2110
[Usunięty]

Wysłany: |17 Sty 2007|, 2007 21:21   

Doklepie jeszcze troche...

Jak komus sie bedzie po wymianie czujniczka wlaczac ABS przy 5-0km/h to niech wyjmie ten czujnik i wsadzi go jeszcze raz ale rowno...No w wielorybie chyba idzie to z piasta wiec mozna sobie palnac w leb od razu :P
Okazuje sie, ze czujniki ABS (mam 4szt) prawie wszystkie maja juz tak wyruchane po jakims czasie otwory na srube, ktora sie je przykreca do piasty, ze mozna go przykrecic krzywo o iles stopni... Jak wkrecisz sobie czujnior krzywo to jazdy beda gwarantowane....ot taka ciekawostka...
Wiec mam juz zajebiscie zprawny ABS ale co mi po nim, jak mam do dupy hamulce :?

Darmar
[Usunięty]

Wysłany: |22 Sty 2007|, 2007 19:33   

Ja jak kupiłem swoiego scorpiona to wogóle nie działał ABS kontrolka się paliła non stop po 2 miechach sie za niego wziełem okazało sie ze jeden czujnik z przodu padł.Po wymianie kontrolka paliła się dalej a wiec prześwietlałem czujniki (wg schematu z Autodaty) od kompa ABSu też ok. potem sprawdzałem poszczególne wtyczki.Okazało sie że dwa kable od zaworów pompy były przetarte w wiązce poskręcałem je przekręcam kluczyk lampka gaśnie po 3 sekundach :-D ale niestety mimo gasnącej lampki abs nie działa jak trzeba a w zasadzie pół absu.Po próbach hamownia na drodze leszowej okazało sie że pół samochodu od strony kierowcy hamuje normalnie a druga z abs.Od tamtej pory dałem sobie na luz i wyjełem bezpiecznik absu.Podejrzewam sterownik bo jak by był dobry to by widział że prawa strona samochodu staje dęba a lewa nie.

Struna 

Wysłany: |22 Sty 2007|, 2007 21:45   

Darmar napisał/a:
Podejrzewam sterownik
albo sterownik albo modulator.

Michal2110
[Usunięty]

Wysłany: |22 Sty 2007|, 2007 22:23   

Piszemy dalej.
Pytanie:
Ukl. Hamulcowy w MK-1 sklada sie jeszcze zczegos oprocz zaciskow, calego unitu ze zbiorniczkiem, aku. zaworami, pompa itp. i z tego modulu sterujacego nad nogami pasazera z przodu? Zrobilem jak dotad zaciski na lux, przewody wszystkie przeplukane plynem (duzo poszlo) unit do jutra bedzie wymieniony i testy. Jak to nie pomoze to bede sie lapal za sterownik, bo mam gdzies 2 w piwnicy... Jak to tez zawiedzie i nie ma nic wiecej w ukl. hamulcowym to podpalam swoje auto i wpycham do Wisly. :/

Odpowiedz do tematu