|
Hamulce... |
| Autor |
Wiadomość |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Sty 2007|, 2007 23:48
|
|
|
| A ile zaplacil i czy org czy zamiennyk zanabyl?? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |8 Sty 2007|, 2007 09:37
|
|
|
| Michal2110, w sumie to w aucie jeszcze mam cały działający unit ( wymieniłem całość właśnie ze względu na aku a że po taniości kupiłem cały unit to i cały został wymieniony ) działał do końca bez zarzutu. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Sty 2007|, 2007 00:11
|
|
|
Skolko takie cudo?? Bo znajac moje kulawe szczescie to od razu kupie sobie ze 3 unity i pewnie z 1 bedzie dzialal....Z doswiadczenia mam tak, ze jak czegos 4 razy nie kupie to nie kupie dobrego... Cholerne wisko... |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |9 Sty 2007|, 2007 10:10
|
|
|
| za jakieś 80 plus przesyłka pasi ? |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Sty 2007|, 2007 21:10
|
|
|
Jedziemy dalej z koksem
Wymienialem dzis czujniki ABS i mam pare szybkich pytan.
1. W piascie przez dziure po czujniku widzialem zebatke szer. 1cm. Czy tak jest jedna taka zebatka, czy wiecej?
2. Czujnik byl caly w smarze jakims. Zebatka tez byla cala w smarze (towot?). Ogolnie w srodku piasty bylo czysto i elegancko ale moim zdaniem tego smaru to za duzo tam....
Po co ten smar, czy powinien tam byc?
3. Wymienilem czujniki na czyste i ladniutkie. Teraz wlacza mi sie ABS przy 0-5km/h podczas hamowania i na zakretach, jak nie hamuje wcale....Czy ABS moze sie wlaczac bez wciskania hamulcy??
4. Wypialem wieczorem czujnik ABS zeby sie wylaczyl i wyglada na to, ze 99% moich problemow z hamulcami sie rozwiazalo...to takie luzne pytanie
5. Bylbym wdzieczny za szczegolowy wyklad zasady dzialania czujnika i zczytywania sygnalow z zebatki. (ogolnie wiem o co chodzi ale nie wiem jak to sie dzieje...)
No to sie rozpisalem.
[ Dodano: 2007-01-15, 21:19 ]
niesmiale up |
| Ostatnio zmieniony przez Michal2110 |15 Sty 2007|, 2007 20:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Zysio
LKR 55077

Auto: '06 Citroen C8 2.0 HDi 136KM
Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Paź 2004 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |15 Sty 2007|, 2007 21:26
|
|
|
| łup |
_________________ Tomek (Żysio)
------------
Jest:
'06 Citroen C8 2.0 HDi
Było:
'03 Yamaha TDM 900
'99 W210 E430
'05 Volvo V70 2.4 D5
'88 2.9 V6 Ghia + LPG |
|
|
|
 |
Vaux
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Pomógł: 12 razy Wiek: 50 Dołączył: 17 Mar 2005 Skąd: Puławy
|
Wysłany: |15 Sty 2007|, 2007 23:37
|
|
|
| Michal2110 napisał/a: | | 1. W piascie przez dziure po czujniku widzialem zebatke szer. 1cm. Czy tak jest jedna taka zebatka, czy wiecej? |
Dokładnie tam jest jedna "zębatka" szerokości około 1 cm tak jak mówisz
| Michal2110 napisał/a: | 2. Czujnik byl caly w smarze jakims. Zebatka tez byla cala w smarze (towot?). Ogolnie w srodku piasty bylo czysto i elegancko ale moim zdaniem tego smaru to za duzo tam....
Po co ten smar, czy powinien tam byc? |
U mnie też czujniki były wysmarowane - prawdopodobnie chodzi o pewien rodzaj zabezpieczenia przez korozją...ten smar nie przeszkadza w działaniu czujnika.
| Michal2110 napisał/a: | | 3. Wymienilem czujniki na czyste i ladniutkie. Teraz wlacza mi sie ABS przy 0-5km/h podczas hamowania i na zakretach, jak nie hamuje wcale....Czy ABS moze sie wlaczac bez wciskania hamulcy?? |
No cóż...moim zdaniem wskazuje to na uszkodzenie przewodu czujnika - zginając się traci na moment sygnał z czujnika co układ weryfikuje jako zablokowanie koła...miałem tak czasami w poprzednim scorpio...
| Michal2110 napisał/a: | | 5. Bylbym wdzieczny za szczegolowy wyklad zasady dzialania czujnika i zczytywania sygnalow z zebatki. (ogolnie wiem o co chodzi ale nie wiem jak to sie dzieje...) |
Być może tu znajdziesz wszystko na ten temat, ktoś to już chyba na forum wrzucał http://www.zss.pl/~moto/w...teves.htm#1spis
Ogólnie z tego co się orientuję w czujniku znajaduje się cewka nawinięta wokół rzenia otwartego z jednej strony (na pewno jak patrzyłeś na czujnik od spodu - ma tam takie dwa metalowe "paski" - to właśnie końcówki tego rdzenia cewki, ich rozstaw odpowiada odstępom zębów na "zębatce" piasty. Obrót piasty powoduje że rdzeń ten jest wielokrotnie zamykany (zęby dokładnie naprzeciwko pasków rdzenia) i otwierany (zęby przesunięte względem rdzenia). Każdy z takich stanów powoduje że cewka ma inną indukcyjność co automatycznie powoduje wysłanie do komputera sterującego sygnału (prawdopodobnie coś w rodzaju sinusoidy) o częstotliwości zależnej od obrotów koła. Komputer porównuje sygnały odczytywane z czujników i jeśli wykryje że jeden z nich "odstaje" co odczytuje jako "poślizg jednego koła" i wysyła sygnał do pompy...Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi
Pozdrowionka |
_________________ V6 Team
Jest: 12V3 i 12V6
Był: Sedan Ghia 2.9 12V6 '93 ASB BLOS
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91 |
| Ostatnio zmieniony przez Vaux |15 Sty 2007|, 2007 23:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |16 Sty 2007|, 2007 07:24
|
|
|
| W 99% opis ok, sygnał jest raczej zaszumionym prostokątem niż sinusem, moduł ABS nie steruje pompą, tylko zaworami, i zawsze pamiętajcie, że tylna oś ma dwa czujniki ale jeden zawór (nie dać sobie wmówić u mechesa grzebania w pompie i ABS jeśli JEDNA strona tyłu szwankuje). |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Vaux
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Pomógł: 12 razy Wiek: 50 Dołączył: 17 Mar 2005 Skąd: Puławy
|
Wysłany: |16 Sty 2007|, 2007 09:59
|
|
|
| Boni napisał/a: | | sygnał jest raczej zaszumionym prostokątem |
Masz rację, tak sobie potem myślałem i doszedłem do wniosku że rzeczywiście sinusoida to na pewno z tego nie wyjdzie |
_________________ V6 Team
Jest: 12V3 i 12V6
Był: Sedan Ghia 2.9 12V6 '93 ASB BLOS
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91 |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |16 Sty 2007|, 2007 10:29
|
|
|
Ja po prostu badałem kiedyś ABS w pierwszym OHCu oscyloskopem, ale nie dam głowy że to co widziałem, to wszystko dobre było, bo ten ABS jakoś nie chciał ABSować |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |17 Sty 2007|, 2007 10:56
|
|
|
ja jak się zmobilizuję naprawić ABS w cosim to sobie może podłącze sobie oscyloskop i obadam co tam się indukuje |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sty 2007|, 2007 21:21
|
|
|
Doklepie jeszcze troche...
Jak komus sie bedzie po wymianie czujniczka wlaczac ABS przy 5-0km/h to niech wyjmie ten czujnik i wsadzi go jeszcze raz ale rowno...No w wielorybie chyba idzie to z piasta wiec mozna sobie palnac w leb od razu
Okazuje sie, ze czujniki ABS (mam 4szt) prawie wszystkie maja juz tak wyruchane po jakims czasie otwory na srube, ktora sie je przykreca do piasty, ze mozna go przykrecic krzywo o iles stopni... Jak wkrecisz sobie czujnior krzywo to jazdy beda gwarantowane....ot taka ciekawostka...
Wiec mam juz zajebiscie zprawny ABS ale co mi po nim, jak mam do dupy hamulce |
|
|
|
 |
Darmar [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Sty 2007|, 2007 19:33
|
|
|
Ja jak kupiłem swoiego scorpiona to wogóle nie działał ABS kontrolka się paliła non stop po 2 miechach sie za niego wziełem okazało sie ze jeden czujnik z przodu padł.Po wymianie kontrolka paliła się dalej a wiec prześwietlałem czujniki (wg schematu z Autodaty) od kompa ABSu też ok. potem sprawdzałem poszczególne wtyczki.Okazało sie że dwa kable od zaworów pompy były przetarte w wiązce poskręcałem je przekręcam kluczyk lampka gaśnie po 3 sekundach ale niestety mimo gasnącej lampki abs nie działa jak trzeba a w zasadzie pół absu.Po próbach hamownia na drodze leszowej okazało sie że pół samochodu od strony kierowcy hamuje normalnie a druga z abs.Od tamtej pory dałem sobie na luz i wyjełem bezpiecznik absu.Podejrzewam sterownik bo jak by był dobry to by widział że prawa strona samochodu staje dęba a lewa nie. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |22 Sty 2007|, 2007 21:45
|
|
|
| Darmar napisał/a: | | Podejrzewam sterownik | albo sterownik albo modulator. |
|
|
|
 |
Michal2110 [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Sty 2007|, 2007 22:23
|
|
|
Piszemy dalej.
Pytanie:
Ukl. Hamulcowy w MK-1 sklada sie jeszcze zczegos oprocz zaciskow, calego unitu ze zbiorniczkiem, aku. zaworami, pompa itp. i z tego modulu sterujacego nad nogami pasazera z przodu? Zrobilem jak dotad zaciski na lux, przewody wszystkie przeplukane plynem (duzo poszlo) unit do jutra bedzie wymieniony i testy. Jak to nie pomoze to bede sie lapal za sterownik, bo mam gdzies 2 w piwnicy... Jak to tez zawiedzie i nie ma nic wiecej w ukl. hamulcowym to podpalam swoje auto i wpycham do Wisly. |
|
|
|
 |
|
|