|
poziom oleju |
| Autor |
Wiadomość |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |21 Mar 2006|, 2006 21:10
|
|
|
| George, to Ty może masz korek do wymiany |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
George [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Mar 2006|, 2006 21:22
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | Bo w deohacu tak już jest, że nawet jak wlejesz na max (płynu), to za chwile zrobi się min, albo pośrodku i tak już zostaje.
Tak miałem w Sierrce i tak jest też w 16V |
czyli ten typ tak ma |
|
|
|
 |
bubekgroszek [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Mar 2006|, 2006 00:14
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | Sorry, ale co to znowu za teoria ? |
teoria prosta chyba ze Ty jezdzisz tylko w niedziele do kosciola i twoj 11 letni scorpio ma maly przebieg, troche dziwne by bylo zeby po kilkunastu latach nie bral syntezy a wtedy to raczej powinienes wiedziec ze leje sie pol syn. no a na koniec zywotnosci mineral - mam nadzieje ze zrozumiales ta BARDZO PROSTA TEORIE |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Mar 2006|, 2006 09:08
|
|
|
Podepne sie pod temat bo nie chce zarzucac nowego w kwestii oleju. (po co mi ban;)
Czy to co wkleilem ponizej to jest olej półsyntetyczny? Chciałbym to wlac w swoje calkiem zdrowe i niestukajace 2,9 Co o tym sądzicie? gdzies to juz ktos polecal ale nie moge tego znaleźć:
http://ford.sklep.pl/skle...n,192754,0.html |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |22 Mar 2006|, 2006 09:11
|
|
|
| śmiało możesz go lać |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Mar 2006|, 2006 09:12
|
|
|
| dzieki. moge miec w niezlej cenie. Tylkoe ciekawie jak to silnik zniesie po lotosie polsyntetycznym. bierze mniej niz 100 ml na 1000 km |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |22 Mar 2006|, 2006 09:27
|
|
|
| bubekgroszek napisał/a: | | teoria prosta chyba ze Ty jezdzisz tylko w niedziele do kosciola i twoj 11 letni scorpio ma maly przebieg, troche dziwne by bylo zeby po kilkunastu latach nie bral syntezy a wtedy to raczej powinienes wiedziec ze leje sie pol syn. no a na koniec zywotnosci mineral - mam nadzieje ze zrozumiales ta BARDZO PROSTA TEORIE |
... i to wszystko wyczytałeś pewnie w Auto Świecie
Bzdury totalne ! - w dobrym silniku, który od początku pracował na olejach sysntetycznych, nawet po kilkuset tys. przebiegu jego zużycie jest prawie zerowe i "przechodzenie" na gorszy olej jest pozbawione najmniejszego sensu !
Było to już wałkowane setki razy, ale zawsze jednak znajdzie się jakiś "mondrala" |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Mar 2006|, 2006 10:32
|
|
|
| bo przeciez wszyscy wiedza ze Auto Świat KŁAMIE! :702: |
|
|
|
 |
bubekgroszek [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Mar 2006|, 2006 14:18
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | ... i to wszystko wyczytałeś pewnie w Auto Świecie |
sorry nie czytam gazet motoryzacyjnyc bo raczej sa tam opisane nowe auta a scorpio raczej do takich juz sie nie zalicza :707: . bez sensu zeby cytowac sie wzajemnie napisze tylko jedno jesli twoj scorpio nie bierze syntezy po kilkunastu latach to Ci zazdroszcze |
|
|
|
 |
Jedrek [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Mar 2006|, 2006 21:54
|
|
|
No i po co te kłutnie?
Jeżeli zaczyna brać olej, albo wycieka to zmiana na półsyntetyk, czy nie daj Boże na minerał tylko dobije silnik.
Nie wiem jak w pozostałych ale w 2.0 OHC smarowanie popychaczy jest przez otworki w listwie i lanie minerala może spowodować zaklejenie się tych dziurek.
Półsyntetyk i syntetyk są lepiej czyszczące (wymywające osady). Jeżeli do auta z turbiną zalejesz minerał to na bank masz turbinę do wymiany za kilka tys km. |
| Ostatnio zmieniony przez Jedrek |23 Mar 2006|, 2006 14:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
BC_Leszcz [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Mar 2006|, 2006 09:51
|
|
|
"Branie" oleju to rzecz względna bo jest kilka ewentualności:
1. silnik pali olej bo pierścienie już nie nowe
2. olej cieknie na uszczelkach, zimeringach itd.
3. olej wyrzuca przez odmę bo uszczelniacze już nie nowe
w normalnym przypadku ubytki oleju są suma powyższych, zmiana oleju na inny (półsyntetyk, mineral) w takim przypadku nie ma zupełnie sensu. Zmieniamy olej na gęstszy (gorszy ? - półsyntetyk lub mineral) jeśli mamy problemy z ciśnieniem oleju, czyli w ostatniej fazie zużycia silnika - zmiana oleju to taki sposób na podtrzymanie przy życiu umierajacego silnika.
Małe ubytki oleju to rzecz normalna i należy dolewać, kwestia do ilu to trochę zależy od modelu silnika - ja w V6 nigdy nie lałem MAX bo wtedy do 1/2 spadało momentalnie - głównie przez odmę, stan 1/3 - 1/4 utrzymywał się zwykle bardzo długo - dolewanie raczej nie miało wiele współnego z przebiegiem tylko z czasem - trasa 2000km nie powodowała wielkiego ubytku, natomiast 3 miesiące jazdy po mieście (np. ok 1000km) znacząco wpływało na poziom oleju. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |23 Mar 2006|, 2006 13:56
|
|
|
| Jedrek napisał/a: | | Jeżeli do auta z turbiną zalejesz syntetyk to na bank masz turbinę do wymiany za kilka tys km. |
to niby jaki do turbo wlejesz ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Jedrek [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Mar 2006|, 2006 14:20
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Jedrek napisał/a: | | Jeżeli do auta z turbiną zalejesz syntetyk to na bank masz turbinę do wymiany za kilka tys km. |
to niby jaki do turbo wlejesz ? |
:702: Sorry już poprawiłem, oczywiście chodziło o minerał |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Mar 2006|, 2006 14:47
|
|
|
Są też minerały co się do doładowanych silników dobrze nadają. Znam jeden silnik Forda V6 Turbo, co sam Ford zaleca tylko olej mineralny a nie syntetyk!!
Turbinka dostaje sama pod ciśnieniem olejek, nie trzeba wlewać :689: |
|
|
|
 |
Jedrek [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Mar 2006|, 2006 16:48
|
|
|
| COSSY napisał/a: | Są też minerały co się do doładowanych silników dobrze nadają. Znam jeden silnik Forda V6 Turbo, co sam Ford zaleca tylko olej mineralny a nie syntetyk!!
Turbinka dostaje sama pod ciśnieniem olejek, nie trzeba wlewać :689: |
Dostawać dostaje, ale pamiętaj, że turbina rozgrzewa się bardzo mocno i po wyłączeniu silnika olej, który pozostaje na wałku potrafi krzepnąć i musi zostać z niego wymyty, a jak dobrze wiesz najlepiej wymywa syntetyczny.
Wiem co mówię, bo po ostrej jeździe Probkiem (zwłaszcza w nocy) jak podniosę maskę to kolektor wydechowy świeci na czerwono |
|
|
|
 |
|
|