$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - wyjątkowo słoneczny samochodzik
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wyjątkowo słoneczny samochodzik
Autor Wiadomość
Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |29 Cze 2005|, 2005 14:54   

no w DOHC tak jest - Hryniakowi kiedyś odpadł i zaraz za nadkolem sobie dyndał i auto umierało sobie od czasu do czasu - po odczyszczeniu i osadzeniu we właściwe miejsce autko działa do dzisiaj bez problemu - co pewnie kolega Maup może potwierdzić :)

Struna 

Wysłany: |29 Cze 2005|, 2005 14:58   

no dokładnie - nic tam prawie nie ma z lewej strony :) u mnie jeszcze reduktory dwa do gazu tam sobie siedzą bo sporo miejsca było :)

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |29 Cze 2005|, 2005 15:26   

to czemu w tej budzie od 2.9 tez byly te otwory?? i wszysko pasowalo? tak juz robia to tzw. otwory technologiczne a 2.9 i tak ma to gdzies indziej?
pozdrawiam
maciek

Struna 

Wysłany: |29 Cze 2005|, 2005 15:29   

przecież buda ta sama nie zależnie od silnika - nikt nie robił innej budy do różnych silników.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |29 Cze 2005|, 2005 20:55   

W V6 moduł jest w dwu wersjach, albo na nadkolu, albo pod aparatem, jak w OHCu, ale od strony kabiny, ni cholery go nie widać, jak spojrzeć od strony akumulatora, to pod przewodami WN widać tę 6 polową wtyczkę od modułu. BTW moduły są identyko, tylko te na nadkole podobno lepsze (nieco większy radiator, nieco trwalsza elektronika), te "pod aparat" skądinąd Ford wymieniał w USA na rozszerzonej gwarancji, po 6 latach przepychanek okołosądowych i arbitrażu, takie były "dobre" :?

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |30 Cze 2005|, 2005 00:54   

Struna napisał/a:
no w DOHC tak jest - Hryniakowi kiedyś odpadł i zaraz za nadkolem sobie dyndał i auto umierało sobie od czasu do czasu - po odczyszczeniu i osadzeniu we właściwe miejsce autko działa do dzisiaj bez problemu - co pewnie kolega Maup może potwierdzić :)

Jak się zamoczy albo broń Boże trafi w kałużę i zachlapię moduł to robi straszne brewerie.
Trza stać i dosuszać, a swoją drogą dalej czekam na pomysły co do zaizolowania modułu przeciwilgociowo ;)

Boni 

Wysłany: |30 Cze 2005|, 2005 09:28   

Raz widziałem go na nadkolu w starej budzie z V6, ale nie pamietam czy to była przejściówka, a zresztą, może ktoś se przerobił, Polak potrafi :)

Aro 

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
Wysłany: |30 Cze 2005|, 2005 10:10   

Kiedyś dobierałem się do modułu i był tak zawalony żelem, że na pewno do płytki z elektroniką woda nie podejdzie. Jedyne narażone na wilgoć miejsce, to złącze, które najlepiej porządnie wypełnić żelem elektroizolacyjnym (do kupienia w sklepach z częściami elektronicznymi). Zresztą fordzik i tak zabezpieczył wszystko w ten sposób, ale w moim czternaście lat temu :lol:

buku 
Pedro

Auto: '97 2.3 ASB GHIA
Wysłany: |30 Cze 2005|, 2005 11:02   

Ja bardzo dziękuje za wiadomości gdzie sie mieści moduł w V-ce 2.9..ale osmielam sie przypomnieć że jestem posiadaczem R4 2.o OHC EFI:)
Może jakas fotka jak toto wygląda i gdzie toto siedzi?
:) :lol:
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB
Jest: Opel Tigra Sport Coupe ASB

Boni 

Wysłany: |30 Cze 2005|, 2005 13:05   

Tak jak w V6, pod aparatem zapłonu :) Stojąc przed maską, aparat masz po prawej na dole silnika, widać kopułkę rozdzielacza WN i przewody, poniżej rozdzielacza na aparacie jest przykręcony czarny box wielkości 2 pudełek zapałek z 6 polową wtyczką, to moduł zapłonowy (po ang. bodaj TIF). Żeby go zdjąć trzeba na ogól wyjąć aparat, a oryginalne śrubki bywaja pod klucz tak specjalny, że proszę siadać...

buku 
Pedro

Wysłany: |30 Cze 2005|, 2005 14:13   

Cytat:
Żeby go zdjąć trzeba na ogól wyjąć aparat, a oryginalne śrubki bywaja pod klucz tak specjalny, że proszę siadać...

czyli co...do magika??...no chciałem tegoo uniknąć bo "uni zawsze lepiej wiedzom"a stówka za stówka z kabzy wylata..a motorek dalej siem ksztusi....ale jak nie ma rady to trudno..dzięki za wskazówy :)
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB

Boni 

Wysłany: |30 Cze 2005|, 2005 22:46   

Jeśli bawić się samemu, to najlepiej podstawić pożyczony (albo i kupić w ciemno) cały dobry, nierozbierany, świeżo jeżdżony aparat. Na szrotach sa po ok 50, na allegro już od ok 30 zet. Podmianka dość prosta, tylko trzeba uważać, żeby nie przestawić aparatu na zębatce, bo to łatwe (skośne zęby).
Ostatnio w swoim OHCu nie udało mi się odkręcić TIFa od aparatu, niby powinny być torxy albo hexy, a tu niespodzianka, jakiś debil od Forda dał śrubki ze zwykłym sześciokątem wgłębione w dziurki fi 6 czy 8 i 20mm głębokie, żadna nasadówka w okolicy nie ma tak cienkiej ścianki, żeby tam podeszła.

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |1 Lip 2005|, 2005 17:11   

HA! Skad ja to znam. Niedawno wymienialem ten wlasnie modulik i sie napierdzielilem z tym ze głowa mała! Rozmiar z tego co pamietam to jest po niekad dziwny bo 5 jest za mała a 5.5 za duza :shock: Jakis hamerykanski rozmiar pewnie dowalili w calach. Poradzilem sobie odkrecajac kluczem 5.5 z tym ze najpierw stuknalem pare razy przecinakiem w srobki zeby ja troche skancerowac i w tedy dało rade odkrecic tym przyduzym kluczem. Klucz tez musialem troche "odchudzic" bo nie wszedl w tak małą dziurke :wink: Przed wkreceniem nacialem srobki ze teraz bede ja mogl srobokretem odkrecic :)

Boni 

Wysłany: |9 Lip 2005|, 2005 10:18   

Przedprzedwczoraj dostałem w kończu dobry aparat, iskra jak koń, poskładałem starego OHCa, i objeździłem go trochę przez dwa dni. Pierwszego dnia zachowywałem się jakbym prawko dopiero robił (przygasał co skrzyżowanie, dwa razy zgasł, dwa razy zapalałem go na biegu, żona stwierdziła że wachlowanie biegów w górę jakoś mi idzie, ale przy hamowaniu siedzę i się głupio gapię, zamiast coś zredukować, jakiegoś sprzęgła poszukać :D ) Wczoraj wsiadłem z powrotem do Ghia ASB, OHC jednak nie obroni się przed szrotem :wink:

buku 
Pedro

Wysłany: |12 Lip 2005|, 2005 11:42   

No więc tak.......zaczęło sięod chłodnicy ..mam gdzies niewielki dziurek i co 3-4 tygodnie musze wlać pół litra..niby nic ale męczy.więc wlałem uszczelniacza..tylko chyba trochę za dużo bo uszczelnił termostat :D a ze korka zapomniałem zakręcić w zbiorniczku(maska do góry ja w srodku gazuje bo grzeje układ i nic nie widze)to sie zagotowało i wyburtowało.I wtedy stała sie swiatłość w umyśle moim :mrgreen: zobacvzyłem jak jakas wiązka elektryczna leży sobie na półce pod prawym leflektorem cała zamoczona az jej nie widać spod wody(borygo)..Więc tak sobie pomyslałem że to może to..bo jak po masce spływa deszcz to sie w tym miejscu też zbiera.Podwiązałem do góry i teraz właśnie miałem okazje testować.Byłem na weekend w Krakowie a że w sobote lało ortaz całą niedzielę i drogę powrotną to test był I klasa...WSZYSTKO DZIAŁA !!!!! :mrgreen: Ani razu nie zgasł...CUD??? :shock:
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB

Odpowiedz do tematu