|
Zawieszenie tylne |
| Autor |
Wiadomość |
ducker [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 00:47
|
|
|
Kupując auto można powiedzieć ze nie miałem amorków z tyłu no i dupa siedziała już na glebie pomyślałem że pasuje to zrobić.
wziąłem do sklepu sprężyny i amorki i dobrałem identyczne, gość mi dał sierre i tym bardziej pomyślałem ze to to bo w końcu to jest ta sama płyta podłogowa. |
|
|
|
 |
Szuler [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 08:31
|
|
|
Że co, scorpio i sierra ma tą samą płytę podłogową...?
Ja rozumiem, że tył kombi scorpio wygląda jak sierra ale bez przesady..
Pozdrawiam
Szuler |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 09:56
|
|
|
| ducker napisał/a: | | bo w końcu to jest ta sama płyta podłogowa. | chyba się coś koledze pomyliło, weź choćby pod uwagę rozstaw kół o masie już nie wspomnę. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
ducker [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 10:52
|
|
|
A może i nie jest ta sama...
Ale zawieszenie z tyłu jest bardzo podobne jeśli nie identyczne |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 11:00
|
|
|
| ducker napisał/a: | | Ale zawieszenie z tyłu jest bardzo podobne | tak | ducker napisał/a: | | jeśli nie identyczne | nie |
|
|
|
 |
ducker [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 11:14
|
|
|
A da się bez cięcia i spawania włożyć zawieszenie od sierry do scorpio??
Bo obawiam się ze może poprzedni właściciel to zrobił i dlatego mi sprężyny i amory podeszły. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 11:18
|
|
|
| ducker napisał/a: | | A da się bez cięcia i spawania włożyć zawieszenie od sierry do scorpio?? | sprężyny podejdą, amory też powinny, półosie nie, przeguby nie bardzo, piasta jeśli ścierwo miało abs to może ale wtedy felgi na 4 śruby, a sam wahacz to nie wiem, ale chyba jest nieco mniejszy. |
|
|
|
 |
ducker [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 11:43
|
|
|
wiecStruna, co proponujesz?? co powinienem zrobić oprócz wymiany ugiętego wahacza żeby mieć normalne zawieszenie??
I jeszcze jedno pytanie, czy przez takie rozjechane koła amorki mogą mi sie szybciej zużyć?? bo wydaje mi się ze nie a nie dawno wymieniałem i już mam po 50% także aż takie badziewne by były?? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 12:06
|
|
|
| ducker napisał/a: | | co proponujesz?? | zapodaj sprężyny od Scorpio jak należy.
| ducker napisał/a: | | czy przez takie rozjechane koła amorki mogą mi sie szybciej zużyć?? | raczej nie powinny. | ducker napisał/a: | | także aż takie badziewne by były?? | a jaka firma ? |
|
|
|
 |
ducker [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 12:16
|
|
|
W sklepie gość mi pokazywał w katalogu niby oryginalne sprężyny od scorpio kombi 92r były stożkowe i wydawało mi się że nijak tam nie spasują.
Nie pamiętam firmy amorków, wieczorem sprawdzę na fakturze...
I tak jeszcze z ciekawości pytam, jak wygląda nivomat?? może ma ktoś jakieś fotki albo jakiś prosty rysunek. |
| Ostatnio zmieniony przez ducker |27 Cze 2007|, 2007 12:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 12:27
|
|
|
| ducker napisał/a: | | były stożkowe | dziwna sprawa, ja w kombisi zmieniałem kiedyś springi i nie były stożkowe.
| ducker napisał/a: | | jak wygląda nivomat?? | taki grubaśny ( ze dwa razy grubszy niż zwykły amor ) |
|
|
|
 |
ducker [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 13:44
|
|
|
| A czy jest jakaś różnica miedzy sprężynami scorpio/sierra może w kombi sa identyczne i nie ma potrzeby ich znowu zmieniać. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 14:00
|
|
|
| wydaje mi się, że z racji masy są jednak inne ( może nie sama ich wysokość jako taka ale twardość ewentualnie grubość zwoi ) ale ta druga strona co ma dobry wahacz jest wg Ciebie ok w sensie wysokości i negatywu ? jeśli tak to wymienisz wahacz i będzie po drugiej stronie też ok. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 14:09
|
|
|
kup uzywki z jakiejs kombisi (o ile tam byly zwykle springi i amorki) i sprawdz wymiary amorów sciera a skorup. moze springi od mietka 123 lub 124? ktos to kiedys systematyzował ale nie pamietam co z kombi
co do sprawnosci amorków rzedu 50% to moze oznaczac ze jednka troche slabe są. Ja mam amortyzatory motorcraft i z tyłu mam jeszcze ponad 70 %. |
| Ostatnio zmieniony przez marcys |27 Cze 2007|, 2007 14:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ducker [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Cze 2007|, 2007 14:29
|
|
|
| No właśnie obawiam sie ze negatyw też jest trochę nie bardzo, jak to mogę zmierzyć, według czego mam sie odnieść?? może kont nachylenia względem pionu/poziomu tylko zdała by się jakaś dokumentacja jakie te kąty były by podane. |
|
|
|
 |
|
|