|
Brak ciśnienia w II garku |
| Autor |
Wiadomość |
marow [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lut 2006|, 2006 12:10 Brak ciśnienia w II garku
|
|
|
| Witam, może macie jakieś sugestie co to może być.. jak w temacie. Na innnych garach ciśnienie ok, tylko na tym jednym ok.5at.. stało się to nagle bez żadnych objawów przedtem, po prostu po 5 godzinach postoju nie zapalił.. po długiej walce i pomiarach ciśnienia właśnie taki wynik, następnego dnia zapalił ale brak wolnych obotów, pow.2500 jedzie jak przeciąg bez żadnych kłopotów, nic nie stuka, natomiast na wolnych faluje, rzuca całym silnikiem i próbuje gasnąć. Nigdy żadnych problemów z ubywaniem oleju (od wymiany do wymiany taki sam stan).. Macie jakieś sugestie?? Jakiś zawór się zawiesił, wypalił czy coś i ciśnienie ucieka?? Przewody nie puchną, płyn nie ucieka, ogrzewanie i temp ok. Mam nadzieję że głowica nie strzeliła.. Co Wy na to?? |
|
|
|
 |
kuba

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Kwi 2004 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: |19 Lut 2006|, 2006 12:38
|
|
|
Stawiam na podwieszony / podpalony zawór - choć mogę się mylić |
|
|
|
 |
marow [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lut 2006|, 2006 12:51
|
|
|
| mam nadzieję że się jednak nie mylisz i to "tylko" to.. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |19 Lut 2006|, 2006 13:55
|
|
|
Próba olejowa prawdę Ci powie |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
marow [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lut 2006|, 2006 15:24
|
|
|
próba olejowa?? znaczy że co...?? albo jak..? |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |19 Lut 2006|, 2006 15:33
|
|
|
| Wlewasz troche oleum do gara i patrzysz na testerku czy kompresja sie podnosi |
|
|
|
 |
marow [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lut 2006|, 2006 22:00
|
|
|
No dobra, wkurwiony jestem max ale napiszę dlaczego... Otóż jak pisałem wyżej cóś w silniku mi padło i nie mogłem go odpalić za cholerę. najbliżej było do ASO Forda więc tam mnie dobry człowiek zaciągnął i samochód do rana został dnia następnego. Okazało się potem jak już wcześniej pisałem że brak ciśnienia w II cylindrze -taką diagnozę postawili w ASO i dali nawet wydruk z pomiarami! Powiedzieli też że oczywiście cała głowica do zdjęcia może wymiany bo pękła, może zawór, może coś tam i w końcu koleś powiedział że cały i tak prawie pół silnika w pizdu pójdzie bo jak nie rozbiorą to się nie dowiem. Nawymyślałem im od ciemniaków itd. i zabrałem od szarlatanów furę bo wiem że do tej pory jak złoto jeździła, odpalała itd. Oczywiście nie omieszkali skasować 170 zeta za diagnostykę...
Dziś pojechałem do znajomego mechesa od silników i werdykt wydał następujący: trzy razy mierzył ciśnienie w garach i za każdym razem około 12!! we wszystkich garach! wymienił świeczki i powiedział że w silniku wszystko git tylko coś w przepływomierzu chyba szwankuje oraz dostaje jakąś nieodpowiednią dawkę paliwa i stąd wszystkie problemy. A te "fachowce" z ASO przy Wojsk Ochrony Pogranicza już mi chcieli... a zresztą, koniec o nich i z nimi... i tu moje pytanie: czy może w jakiś sposób sam mogę sprawdzić przepływomierz i (tu do chłopaków z Białegostoku:) czy u nas jest ktoś kto ma sprzęt i potrafi ustawić tak jak wieloryb powinien mieć? Dodam że teraz jak przedtem zapala na dotyk, ale wolne obroty tragiczne, za mocno spadają i próbuje gasnąć...
2.0 16v kombi ghia '95 |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |20 Lut 2006|, 2006 22:37
|
|
|
| marow napisał/a: | | Dodam że teraz jak przedtem zapala na dotyk, ale wolne obroty tragiczne, za mocno spadają i próbuje gasnąć... |
MAF-a możesz sobie sprawdzić zwykłym miernikiem, zaden problem.
Ale to, że wolne obroty wariują, to raczej wina zaworu (bypass-a), ewentualnie TPS-a.
Sprawdź też, czy nie ciągnie gdzieś dzikiego powietrza (np. EGR). |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |21 Lut 2006|, 2006 00:31
|
|
|
| no i wszelkie dziury dolotu wezyki itp |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |21 Lut 2006|, 2006 11:06
|
|
|
| to jak Ci to ciśnienie mierzyli wcześniej że wyszło 5 a potem 12 ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
marow [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lut 2006|, 2006 19:14
|
|
|
No właśnie... dlatego że tak powiem się deczko uniosłem w ASO bo chcieli mnie chyba w bambo zrobić, cwaniaczki... i nawet wydruk dali tylko ciekawe czy aby od mojego bo oczywiście mnie przy pomiarze nie było..pewnie jak mnie w krawacie (bo prosto z pracy byłem) zobaczyli to pomyśleli że jakiś bukiet przyciągnął złoma i można go naciąć
Dziś już jeździłem i silnik na wysokich obrotach pędzi jak wariat, natomiast moim skromnym zdaniem dostaje złą dawkę paliwa (zbyt bogatą) i stąd problem. średnie spalanie pokazuje 20,1 i czuć z rurki nieprzepalone do końca paliwo... Ale jak to ustawić?
2.0 16v kombi ghia '95 |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |21 Lut 2006|, 2006 20:05
|
|
|