|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Tarcze hamulcowe i amortyzatory |
| Autor |
Wiadomość |
e-root [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lut 2006|, 2006 16:59 Tarcze hamulcowe i amortyzatory
|
|
|
W najblizszym czasie musze wymienic tarcze hamulcowe z przodu + klocki, moje pytanie jest nastepujace, jakie sa oznaczenia, wymiary lub jak poznac tarcze do Scorpio 2.0 '91 DOHC EFI, pobno jest roznica jak sa inne siniki?
i ile trzeba by dac kasy, tak mysle ze jesli uzywki beda w dobrym stanie to czy oplaca sie zakladac, oczywiscie tarcze nie klocki
Moze ktos ma dobre uzywki ? cena na priva
Czy to bardzo skomplikowane samemu wymienic tarcze i klocki, czy trzeba jakis "przyzad" do zasiskow by wephnac tloczki (bo chyba tak to jest zrobione)?
Druga sprawa dot. teleskopow, jakie, jakiej firmy najlepiej zalozyc, i czy oplaa sie uzywki? zawsze to taniej a z kasa ostatnio cienko |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lut 2006|, 2006 17:08
|
|
|
no akurat piszesz o rzeczach ktorych sie raczej nie zaklada z uzywek.. tarcze nowe dostaniesz za 200zł komplet a amory za 400zł przy wymianie tarcz nowe klocki.. no a tloczek trzeba wcisnac z przodu robi sie to ok ale trzeba inwencji
a zapomnialem dodac ze inne tarcze ma cossi i kombiacz mozesz wejsc na stronke http://sklep.intercars.com.pl/ tutaj podaja wymiary dokladne czesci |
| Ostatnio zmieniony przez Matth |12 Lut 2006|, 2006 17:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
e-root [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lut 2006|, 2006 17:15
|
|
|
| Matth napisał/a: | no akurat piszesz o rzeczach ktorych sie raczej nie zaklada z uzywek.. tarcze nowe dostaniesz za 200zł komplet
|
To nie tak duzo, myslalem ze duzo wiecej, szukalem w necie i jakos mi sie wydaje ze po 160 o za sztuke bylo, klocki chyba do 100 dostane - na przod, tyl wymieniany w lato tamtego roku.
| Cytat: |
a amory za 400zł przy wymianie tarcz nowe klocki.. no a tloczek trzeba wcisnac z przodu robi sie to ok ale trzeba inwencji |
Piszesz ze 400 za wszytkie czy np. tylko przod?
Co masz na mysli piszac o "inwencji" ? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |12 Lut 2006|, 2006 17:18
|
|
|
| tarcze kupowalem po 78zł sztuka, tanio ale azdna rewelacja, no w sumie hamuja... klocki 75zł za komplet na przod. typ bedzie jeszcze tanszy. Amorki za allegro dostaniesz w okolicy 150 -200zł za sztuke. Uzywanych tarcz i klockow nie warto, chyba ze awaryjnie. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lut 2006|, 2006 17:24
|
|
|
o sorki chodzilo mi o przednie amorki.. hehe jak czlowiek czegos nie przeczyta to se wymysli jak przedenie tarcze to i przedenie amorki.. no to przedenie za komplet tak 400-500zł zalezy jakie i gdzie.. tylne 300-400zł tez za komplet.. a tarcze owszem mozesz kupic i znacznie drozsze ale za 200zł juz kupisz.. ja dalem za swoje 240zł (fimy juz nie pamietam nawet..) i hamuja bardzo dobrze a za klocki jakies 100zł dostaniesz..
A co do inwencji to trzeba wepchnac tloczek bo nowe tarcze i nowe klocki jednak grube sa.. trzeba zmajstrowac jakis narzedz do tego.. ja robilem to przewierconym i nagwintowanym kawalkiem grubej blachy.. oparlem blache o zacisk od srodka i wkrecalem srube a tloczek sie schowal |
| Ostatnio zmieniony przez Matth |12 Lut 2006|, 2006 17:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
e-root [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lut 2006|, 2006 17:27
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | tarcze kupowalem po 78zł sztuka, tanio ale azdna rewelacja, no w sumie hamuja... klocki 75zł za komplet na przod.
|
A co maja jeszcze robic oprocz hamowania napewno nie dam po 300 za sztuke bo na rajdy sie nie wybieram
A jakiej firmy w miare sa dobre i tanie ale takie co by sie w ciagu roku nie "wytarly"
Co do klockow to tez jakie polecasz - polecacie.
| Cytat: |
Amorki za allegro dostaniesz w okolicy 150 -200zł za sztuke. |
to drogo, piszesz o nowkach?
A moze sa gdzies "regenerowane" ?
Bo jak tak sie policzy za ile mozna kupis scorpio na chodzie w dobrym stanie - 5000 i jak sie popatrzy jakie czesci sa drogie to troszke szokuje
A ja musze jeszcze w najblizszym czasie wymienic tarcze sprzegla, wiec probuje jak najwiecej "zaoszczedzic" na podzespolach.
Bo jak bym policzyl tarcze, klocki, amortyzatory, tarcza sprzegla + docisk - wszystko nowka dobrej firmy, to za te kase mozna by pewnie jakies Scoprpio kupic
[ Dodano: 2006-02-12, 17:30 ]
| Matth napisał/a: | .. ja robilem to przewierconym i nagwintowanym kawalkiem grubej blachy.. oparlem blache o zacisk od srodka i wkrecalem srube a tloczek sie schowal |
wojek ma taki patent wyciska tym tloczki w zaciskach poloneza, moze podejdzie |
| Ostatnio zmieniony przez e-root |12 Lut 2006|, 2006 17:32, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lut 2006|, 2006 17:34
|
|
|
niby sa firmy zajmujace sie regenerowaniem amorkow ale nigdy nie robilem.. chociaz sie da bo to czesto jedyny sposob na zrobienie zawieszenia w starym nietypowym aucie..
No amorki wazna rzecz ciezko kupic taniej niz 150-200zł a to i tak sa z najnizszej polki..
A tarcze przynajmniej przednie to tylko i wylacznie Twoje bezpieczenstwo mozna kupic bardzo tanio jakis szit i przy pierwszej okzji CI sie wykrzywia co nie jest u nas zadkoscia.. ja dalem ciut wiecej i mam spokoj przynajmniej na razie a juz ze 20tys zrobily.. zaoszczedzic to mozna na tylnich chcesz wymienic sama tarcze sprzegla? tarcze mozna regenerowac i to robia calkiem fajnie napiekaja warstwe scierna od nowa jak docisk masz dobry to wiesz a scorpio to auto klasy wyzszej do tego duze dosc szybkie i ciezkie wiec nie spodziewaj sie tanich czesci.. tanie to sa do fiesty a ceny aut sa jakie sa.. |
| Ostatnio zmieniony przez Matth |12 Lut 2006|, 2006 17:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
e-root [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lut 2006|, 2006 17:39
|
|
|
| Matth napisał/a: |
A tarcze przynajmniej przednie to tylko i wylacznie Twoje bezpieczenstwo mozna kupic bardzo tanio jakis szit i przy pierwszej okzji CI sie wykrzywia co nie jest u nas zadkoscia.. |
To jakie tarcze sa dobre na przod, tu przecierz najwieksze obciazenie jest podczas hamowania, oczywiscie nie jakies z kompozytow jak do F1 ale dobre co sie nie "powyginaja" i jakie klocki do tego, takie co dobrze hamuja a nie tylko sie scieraja, Scorpio to jedna troche metalu i potrafi sie rozpedzic |
| Ostatnio zmieniony przez e-root |12 Lut 2006|, 2006 17:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lut 2006|, 2006 17:45
|
|
|
calkiem przyzwoite czesci robi ATE, Valeo i Lucas.. relacja cena a jakosc jest zachowana..
ostatnio pojawila sie jakas firma 4MAX z bardzo tanimi czesciami ale nigdy nie mialem i wypowiedziec sie nie moge na ich temat.. ja mam chyba tarcze ATE i sobie chwale |
|
|
|
 |
zztop2

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
|
Wysłany: |12 Lut 2006|, 2006 18:07
|
|
|
| ja mam juz rok no przodzie firmy AD ponoć angliskie wentylowane jak na razie bardzo dobrz sie sprawuja, po tym jak moje stare sie pokrzywiły i przetaczanie niestety nic nie dało. Dalem 180 za komplit |
_________________ tel.603221275
Moje Allegro-wszystko do SCORPIO i nie tylko |
|
|
|
 |
e-root [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lut 2006|, 2006 18:12
|
|
|
| zztop2 napisał/a: | | ja mam juz rok no przodzie firmy AD ponoć angliskie wentylowane jak na razie bardzo dobrz sie sprawuja, po tym jak moje stare sie pokrzywiły i przetaczanie niestety nic nie dało. Dalem 180 za komplit |
U mnie chyba tez sa pogiete do jak hamuje to szarpie, a to ze starte to widac i czuc pod palcami.
Wiec faktycznie chcialbym zalozyc dobre skoro piszecie o wyginaniu sie tarcz.
Tym bardzie ze autem mam zamiar pojezdzic jeszcze kilka lat.
Czyalem wlasnie przed chwila w internecie o regeneracji amorkow i widze ze zdania sa podzielone. |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lut 2006|, 2006 18:19
|
|
|
wentylowane to sa wszytskie przedenie w scorpio |
|
|
|
 |
e-root [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lut 2006|, 2006 18:22
|
|
|
| Matth napisał/a: | wentylowane to sa wszytskie przedenie w scorpio |
Tyl chyba tez ?
A sedan i silnik DOHC 2.0 ma inne tarcze niz kombi. |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lut 2006|, 2006 18:24
|
|
|
jak to czuc pod palcami ze sa starte? bierzesz suwmiarke i sprawdzasz czy mieszcza sie w nominale.. a jak szarpie przy hamowaniu to tarcze moga byc przyczyna ale nie musza.. jakie sluzy w zawieszeniu moga powodowac podobny efekt..
z tego co pamietam (nie mam ksiazki przy sobie ) to tarcze sa tak:
przednie wentylowane zawsze w cosiim wieksze kombi normalne takie jak sedan,
tylne niewentylowane, a kombi i cossim inne ale nie wiem czy wentylowane na pewno inne niz w 2.0 sedanie |
| Ostatnio zmieniony przez Matth |12 Lut 2006|, 2006 18:28, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |12 Lut 2006|, 2006 18:31
|
|
|
| e-root napisał/a: | | A co maja jeszcze robic oprocz hamowania |
Maja dobrze hamować
Ja chetnie oddam swoj komplet przedni lekko uzywany a poł ceny nowego.
Zalezy jak kto jeździ, ale ja potrzebuje niestety troche wyższej połki, w hamulcach bo ich mocno uzywam.
Tanie firmy to JC i mikoda, przy czym mikoda jest dobry. Mozna kupic lucasa, Valeo, Jurid ceny sa dosc podobne - udasz sie do sklepu to ci powiedza co maja, czesc rzeczy dostepna jest tylko regionalnie, np u mnie teracz SBS bardzo dobre i klocki fremtexy. Brembo robi dobre zeczy i ferodo klocki. Dodatkowo moznałowin na allegro. Ostatnio moglem kupic do siebie tarcze komplet za 70zł nowe (szkoda ze nie mialem kasy) DELPHI, a klocki na tył kupiłem za 15zł lucasa |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |