|
Problem ze Scorpio |
| Autor |
Wiadomość |
Domel59 [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Sty 2006|, 2006 18:30 Problem ze Scorpio
|
|
|
Witam wszystkich. Jestem nowy na forum i bardzo bym prosił o kilka odpowiedzi na moje pytanka. Otóż mam Scorupkę z 1986r. 2.0 OHC EFI + LPG. Silnik jest po kapitalnym remoncie tzn:
-wymienione pierścienie
-uszczelniacze
-wypolerowane zawory
-wymienione wszystkie możliwe uszczelki
-nowe przewody palec kopułka świece NGK
-nowe panewki na korbowodach itd.
Chodzi o to że po remoncie silnik zaczął palić ponad 30 litrów beni i gazu. Na beni nie chodzi na wolnych obrotach tylko jak trzymam pedał gazu. Nie wiem o co chodzi może ktoś mi z tym pomoże.
Mam jeszcze kilka pytań m.in.:
-gdzie i czy ją wogóle mam jest sonda lamda?
-jak zresetować kompa i gdzie on wogóle jest?
-czy przepływomierz ma coś do wolnych obrotów na beni lub coś do spalania? Niestety nie jest już pierwszej jakości ale jest po regeneracji wziętej z tej strony.
Bardzo dziękuje za podpowiedzi. Chciałbym dodać że nie mam stałego dostępu do netu i nie mogę wam odrazu odpowiadać na pytania ale korzystam z netu co parę dni. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |26 Sty 2006|, 2006 18:32
|
|
|
| odepnij aku na 10 minut - to resetuje kompa, przepływomierz ma się do każdych warunkw pracy silnika więc jak jest zwalony to będzie kicha i będzie wprowadzałkompa w stan awaryjny i dużo palić będzie. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Domel59 [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Sty 2006|, 2006 18:56
|
|
|
| No dobra przepływomierz kosztuje jakieś 200 zł a ia tak na beni go tylko uruchamiam ale czy to mam coś do spalania gazu bo myśle że nie? A i przed remontem palił mi 12 w mieście. Może coś uszkodziłem albo coś nie tak ustawiłem. Instalkę gazową mam to pierwsza czyli reduktor i mikser żadnych komputerów i niczego takiego. A może wiecie czy gdzies na necie jeststrona z opisem mojego silnika? bardzo by mi sie to przydało. |
|
|
|
 |
misio_23 [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Sty 2006|, 2006 20:21
|
|
|
| Domel59 napisał/a: | | -gdzie i czy ją wogóle mam jest sonda lamda? |
... to musisz sam sprawdzić , w tym roczniku były montowane i były też wersje bez sądy - jeżeli jest to jej szukaj przed pierwszym tłumikiem / nie myl jej z miedzianym kablem z nadwozia do gruszki pierwszego tłumika /
| Domel59 napisał/a: | | jak zresetować kompa i gdzie on wogóle jest? |
jak, to napisał Struna , komp. w Twoim jest za schowkiem po stronie pasażera / włóż rękę pomiędzy schowek a ścianę działową - idzie tam gruba wiązka - nie jest
przykręcany ale tylko na zaczepie - klamrze /
| Domel59 napisał/a: | | przepływomierz ma coś do wolnych obrotów |
.. raczej reg. wolnych obrotów / silniczek krokowy / jest przy przepustnicy na kolektorze ssącym , ona też ma wpływ na wolne obroty , przepływomierz raczej dobiera skład mieszanki paliwowej - jak pisze Struna - na ilość spalanego paliwa ..
| Domel59 napisał/a: | | czy to mam coś do spalania gazu |
ma bo zobacz gdzie jest gaz wpięty ? - pomiędzy obudową filtra a przepływomierzem ...
w sprawie przepływomierza napisz do mnie na PW - coś Ci poradzę a tu nie będę śmiecił / wstrzymaj się z kupnem innego / |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Sty 2006|, 2006 20:36
|
|
|
| jak ma dobry regulator a uwalony przeplywomierz to ebdzie mial wolne na gazie a na bynie nie.. spalanie bardzo zalezy od przeplywomierza.. ale nie sadze zeby padl w czasie remontu silnika.. a kto Ci robil remont? jak jakis "mechanik" to wal z reklamacja.. moze masz zle zlozony silnik albo przestawiony zaplon niby sam sie reguluje ale wszytsko mozna zepsuc kwestia inwencji.. poza tym zawro wolnych obrotow wyczysc pownno dzialac.. moze masz gdziej jakies wtyczki niepodlaczone.. niestety po rozebraniu silnika tyle mozna zepsuc ze ciezko zdiagnozowac co to moze byc na podstawie braku wolnych i wielkiego spalania.. takze wal do mechanika ktory Ci to skladal.. a przy okazji remontu nie robiles walka rozrzadu? |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |26 Sty 2006|, 2006 20:43
|
|
|
| W tym aucie mikser wpięty jest raczej między przepływomierzem a przepustnicą. |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Sty 2006|, 2006 20:52
|
|
|
Aro niestety sie mylisz.. u mnie jest miedzy obudowa filtra a przeplywomierzem i jakos to dziala |
|
|
|
 |
misio_23 [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Sty 2006|, 2006 20:59
|
|
|
... Aro , myślę że montarz miksera zależy od czarodzieja co to zakładał ale często zakładają zaraz za filtrem , a zresztą ..... |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |26 Sty 2006|, 2006 21:27
|
|
|
| ja obstawiam na 99% przepływomierz, sprawdz benzynę musi chodzić na tym medium idealnie a dopiero później zacznij roić gaz |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
Domel59 [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Sty 2006|, 2006 15:29
|
|
|
| OK. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Ja robiłem remont. Dzis kupiłem przepływomierz i okazało się że to właśnie on jest wszystkiemu winien. Samochód chodzi jak żyleta. Na beni pali za pierwszym, problemów na gazie już nie mam, niskie obroty eleganckie, nie kopci. Poprostu jak ręką odjął. Sondy nie mam, wczoraj cały wydech przeszukałem. Dzięki z wszystko rozgryzłem tego drania dzięki wam na wylot. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |30 Sty 2006|, 2006 16:20
|
|
|
| Aro, przy klapkowych przepływomierzach mikser daje się przed nimi czyli zaraz za filtrem, potem przepływomierz i dopiero przepustnica. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
qantan [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Sty 2006|, 2006 17:15
|
|
|
ARO.jeśli się da kompensację podciśnienia to mikser można dać zaraz przed przepustnicą. ale standartem jest tak jek piszesz |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |1 Lut 2006|, 2006 10:56
|
|
|
| misio_23 napisał/a: | ... Aro , myślę że montarz miksera zależy od czarodzieja co to zakładał ale często zakładają zaraz za filtrem , a zresztą ..... |
No to w moim poprzednim (2.4) jakiś czarodziej zakładał |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
|
|
|
 |
|
|