|
Zima vs ASB |
| Autor |
Wiadomość |
Art [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Sty 2006|, 2006 22:43 Zima vs ASB
|
|
|
Witam,
Jest -27st. C, wieloryb odpalił bez problemu, ale zauważyłem dziwny objaw przy wrzuceniu biegu R. Skrzynia załapuje i "ciągnie" lecz po dodaniu gazu występuje objaw lekkiego "przerywania". Wygląda to podobnie jakby samochód nie palił na conajmniej 3 gary. Oczywiście nie ma tez wtedy własciwego ciągu. Jedzie, ale słąbo.
Przy biegach D, 1, 2 jest OK.
Jak sądzicie czy jest to wina temperatury (w pewnym stopniu na pewno, bo wcześniej nic takiego nie wystepowało) i zacięcia bądź zamarznięcia któregoś z zaworów czy może coś innego?
Objaw nie ustępuje po przejechaniu ok. 10 km, wprawdzie temp. silnika jest już OK, ale podejrzewam że olej w skrzynce jeszcze się nie zagrzał po takim dystansie.
Do ile właściwie stopni (ujemnych) zapewnione jest prawidłowe działanie ASB przy Dextronie III?
Olej był wymieniany prawie dwa lata temu (28 tys km) i na wiosnę zamierzam właśnie wymienić olej plus filtr. Do tej pory skrzynka chodziła bezproblemowo.
Pozdrawiam,
Art |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |23 Sty 2006|, 2006 22:57
|
|
|
| Art napisał/a: | | Skrzynia załapuje i "ciągnie" lecz po dodaniu gazu występuje objaw lekkiego "przerywania". Wygląda to podobnie jakby samochód nie palił na conajmniej 3 gary. Oczywiście nie ma tez wtedy własciwego ciągu. Jedzie, ale słąbo |
Znam ten efekt
Próbuję też to rozgryźć... myślę, że to sprawa elektryki sterującej, ale to tak na 50% |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Sty 2006|, 2006 23:02
|
|
|
Mnie się wydaje że płyn. Dzisiaj oglądałem butelkę wystawioną od piątku na mróz - płyn w środku zdecydowanie baaardzo gęsty, prawie jak silnikowy, a normalnie (tzn. do -10) zachowuje się jak woda.
Ja w zimie z 5 minut stoję na P, zanim zapnę biega.
No i w sumie Wy macie zautomatyzowane te automaty wielorybie, więc może też elektronika głupieć - tak jak mój alarm chociażby |
|
|
|
 |
Art [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Sty 2006|, 2006 23:04
|
|
|
Ha, więc witam w klubie, ktoś jeszcze z wielorybników?
Myśle zeby wstawić furę do garażu ogrzewanego i zobaczyć efekt "po rozmrożeniu".
A jeszcze wczoraj przy -24 było OK ...
[ Dodano: 2006-01-23, 23:08 ]
Adam_2000 czy ten efekt wystąpił u Ciebie też w związku z niskimi temperaturami? |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |23 Sty 2006|, 2006 23:10
|
|
|
| Art napisał/a: | | Adam_2000 czy ten efekt wystąpił u Ciebie też w związku z niskimi temperaturami? |
Ja miałem to parę razy po deszczu. Teraz raczej toto nie występuje, ale w aucie mojego prezesa bardzo często. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |24 Sty 2006|, 2006 01:04
|
|
|
| ooo dokładnie mam tak samochyba, i tez jak jest wilgotno. Wiazalem to z kablami ale jak wiem? jak wrzucam na D lub R to silnik traci moc, nie wkreca sie na obroty, wogole niejedzie, pracuje jak by na 2 cylindrach, z takim odgłosem, ale o dziwo bez wibracji takich jak zwykle silnik ktory gubi zapłony. Po chwili to ustaje. Oczywisciejak wrzucam na N lub P zanika i uspokaja sie to natychmiast. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sty 2006|, 2006 07:50
|
|
|
A takie mam pytanie - jaki jest punkt zamarzania/wytrącenia się czegoś z ATFu? Bo szukałem i nie znalazłem takiej informacji...
Bo w sumie to boję się trochę o pompę wspomagania i inne takie jak widzę co się dzieje z tym w butelce |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |24 Sty 2006|, 2006 11:10
|
|
|
Przy moich eksperymentach z ustawianiem Bingo (gazowego) zauważyłem następujące zjawisko(praca na gazie);
pozycja lewarka N wskazanie sondy lambda (na laptopie) normalne znaczy się reaguje
po przygazowaniu sonda się wyłącza
pozycja lewarka D sonda umiera na zahamowanym pojeździe(wolne obroty) i odżywa podczas jazdy(wyższe obroty)
Jak nie wiadomo o co chodzi , to chodzi pewnie o pieniądze (na nową sonde), ale cosik mi się zdaje że problem jest bardziej złożony , i będzie oczym pogadać . Byle do wiosny.
Też byłem ciekaw jak wygląda "to co wypełnia ASB" przy minus 26 i odkreciłem korek zbiornika wspomagania to "prawie" to samo , ale palucha nie odważyłem się wkładać.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
WTOM [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sty 2006|, 2006 15:07
|
|
|
u mnie (jak w innym temacie pisałem) po wrzuceniu odrazu R na zimno przez 3s gwiżdże jak startujący samolot (oczywiście leciutko) jak rozgrzany przez chwilę to jest ok, więc chyba to gęstniejący olej. |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |24 Sty 2006|, 2006 15:19
|
|
|
| megalith napisał/a: | A takie mam pytanie - jaki jest punkt zamarzania/wytrącenia się czegoś z ATFu? Bo szukałem i nie znalazłem takiej informacji...
Bo w sumie to boję się trochę o pompę wspomagania i inne takie jak widzę co się dzieje z tym w butelce |
Podają temperaturę płynięcia : -40 (Dexron II) i -50 (Dexron III). |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |24 Sty 2006|, 2006 15:42
|
|
|
| u mnie puki co skrzynka pracuje prawidlowo ale fakt iz ciezko chodzi lewarek z ranca |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sty 2006|, 2006 18:57
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | -50 (Dexron III). |
No to luz, na Mazury nie jadę
Ale i tak jakoś wolę rano te parę minut dłużej postać i potem delikatnie gazem operować... |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |24 Sty 2006|, 2006 19:02
|
|
|
| megalith napisał/a: | | Ale i tak jakoś wolę rano te parę minut dłużej postać i potem delikatnie gazem operować... |
No i to jest jedynie słuszne podejście
Nie ma później tematów typu "HELP nie mam biegów w ASB ! " |
|
|
|
 |
Art [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sty 2006|, 2006 20:49
|
|
|
Dziś tylko -24 i R działa OK, więc pewnie u mnie ten punkt wytrącania występuje przy -25 ...
Ale po wczorajszym zaczął kapać mi płyn chłodniczy przy obejmie na dole ... nie ma lekko z mrozami ... |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sty 2006|, 2006 23:40
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | ooo dokładnie mam tak samochyba, i tez jak jest wilgotno. Wiazalem to z kablami ale jak wiem? jak wrzucam na D lub R to silnik traci moc, nie wkreca sie na obroty, wogole niejedzie, pracuje jak by na 2 cylindrach, z takim odgłosem, ale o dziwo bez wibracji takich jak zwykle silnik ktory gubi zapłony. Po chwili to ustaje. Oczywisciejak wrzucam na N lub P zanika i uspokaja sie to natychmiast. |
Czyli widzę że mamy ten sam problem przy odpalaniu zimnego silnika że idzie jak muł i przerywa dopiro po paru chwilach jak przekroczy 3tyś obrotów to wszystko ustępuje ale nie wiem czy to nie wina pompy paliwowej??? |
|
|
|
 |
|
|