|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Słabe hamulce |
| Autor |
Wiadomość |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 16:17
|
|
|
moje tarcze maja 5000km przebiegu. nie bede 2 razy w roku tarcz zmieniac. w poprzednim scorpio tez byly krzywe. stale tak jest wiec zastanawiam sie czy tarcze od coswortha nie beda sie mniej giac(sa przeciez kilka mm wieksze). mam juz tego po uszy stale jaja z hamulcami. zwyklych tarcz juz nie kupie najwyzej wezme kredyt z 2000zl i przerobie uklad hamulcowy w jakiejs firmie tuningowej na "profesjonalno-wyczynowy-nie gnacy sie"
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 16:21
|
|
|
zastanawiam sie czy daloby rade i mialo sens zalozenie takich oslon na tarcze jak sa na tylnych kolach- czy to by pomoglo- akurat takowe oslony mam i moznaby po niewielkich przerobkach polozyc je na przodzie- tylko czy jet sens, bo chyba glownym powodem giecia tarcz jet wplyw wody na rozgrzany metal ktory sie odksztalca ...
a wiec ??? |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 16:40
|
|
|
i tak mam alu 15 bo sa najtansze. tarcze i klocki ze nowe to jasne. tylko ciekawe jak cenowo jarzma i zaciski bo ceny tego nowego to wole nawet nie wiedziec . a te blachy z tylu to tez mam od mojego mk1 ale nie da sie tego zalozyc do przodu. nie bardzo bylo do czego przykrecic bo juz kiedys to ogladalem i dalem sobie spokoj.
pozdrawiam
maciek
p.s. a jakies takie rzeczy jak silikon i sznurek czy drut to nie wchodza w gre. a czy wieloryb ma jakies oslony?? |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 16:43
|
|
|
| mmmk napisał/a: | | nie bardzo bylo do czego przykrecic |
a pod sruby uchwytu zacisku do zwrotnicy ?? |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 18:13
|
|
|
Słuchacie... to , że tarcze się krzywią, to jest wina tylko i wyłącznie gównianego materiału z jakiego są one wykonane. Wiadomo, że żeliwne odlewy powinny być sezonowane i poddawane obróbce dopiero po tym, dosyć sporym (im dłużej tym lepiej) czasie. Znikają wówczas wewnętrzne naprężenia i tak ustabilizowane żeliwo jest bardzo mało podatne na wszelkie zmiany temperatury itp.
Reasumując... lepiej kupić droższe, firmowe tarcze i jeździć niż tanie mieć ciągłe kłopoty. Droższe wcala nie znaczy jakieś chore - Brembo kosztują ok. 100/szt (wentylowane) i sprawdzają się na pewnolepiej niż jakieś inne za 60-80 zł. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 18:19
|
|
|
hmmm ja za tarcze do siebie dalem jakies 240zl i nie sa to brembo ale juz od sierpnia smigam i hamulce sa swietne.. na przednich nie wolno oszczedzac.. z tylu co innego tam sila hamowania jest znacznie mniejsza wiec mozna sobie pozwolic na wsadzeni tam tarcz za 60-70zl i jakis klockow ekonomicznych |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 19:41
|
|
|
Założyłem nowe Mikody (ca. 90 zł/szt), jezdziłem na nich parędziesiąt tysięcy, dalej (już nie mój) skorupiak na nich się toczy i nie ma problemów.
Gorzej jak faktycznie jakiś no-name-szajsik wcisną w sklepie |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 23:32
|
|
|
mam delphi a tak krotko wytrzymaly. drogie byly. byle czego nie mialem zakladac bo i po co?? ale wlasnie wyszlo,ze cos jest z zaciskiem wiec moze to on je zalatwil albo nie trzeba bylo ich toczyc.... chociaz jak skonczyl toczyc to jak zakrecil kolem to sie krecilo i krecilo bauer1000 jest swiadkiem (bo juz czasami sam sobie nie wierze jezeli chodzi o moj samochod) jeszcze sie smialem,ze mi opone zdarl a on,ze dobrze,ze nie wyjechal zrywem w sciane a teraz?? ruszyc tego nie moge po 2 tyg....dziwne to to wszytko...
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |18 Sty 2006|, 2006 01:56
|
|
|
| rufus-1975 napisał/a: | | Klocki chodzą lekko, nie zacinają się, pedał hamulca bierze wysoko i jest twardy przy hamowaniu. Co konkretnie mogę jeszcze zrobić? |
| maup napisał/a: | | Powiadasz, że pedał twardy - może za twardy, może wspomaganie coś się leni? Szczelne tam wszystko jest? |
| Speedo napisał/a: | | na moje oko cos masz z odpowietrzeniem |
| rufus-1975 napisał/a: | | plus ten który był zalany - nie wiem jaki. Czy może pomóc wymiana płynu na nowy |
Jeżeli jesteś pewien, że już te wszystkie elementy sprawdziłeś i na 100% jest OK.
to proponuję:
- jeszcze raz sprawdzić odpowietrzenie;
- jeżeli nie pomoże sprawdzić czy klocki nie są upaprane lub nasiąkniete jakimś samrem lub olejem lub temu podobne;
- jeżeli to nie pomoże, wymienić płyn - o ponownym odpowietrzeniu nie wspomnę;
-jeżeli to nie pomoże, to jednak pompa lub wpomaganie. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |18 Sty 2006|, 2006 02:15
|
|
|
| co do przerobek to tylko jarzma i zaciski, tarcze i klocki kupi sobie od cossieko mk2 przecie nowe |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
rufus-1975 [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Sty 2006|, 2006 11:23
|
|
|
1. Jeszcze raz to samo pytanie, proszę o konkretnš odpowied - czy mogę założyć zaciski do mojego mkI od mkIII rocznik '95? Co musiałbym wymieniać - jarzma, zaciski, tarcze, klocki - czy co jeszcze? Czy w mkIII koła sš na cztery roby, czy tak jak w mkI na pięć?
2. Może kto ma zaciski na przód do mkI w ładnym stanie? Ewentualnie tłoczki 60mm?
Pozdrawiam,
Rafał
[ Dodano: 2006-01-18, 11:28 ]
| fiebik napisał/a: | | rufus-1975 napisał/a: | | Klocki chodzą lekko, nie zacinają się, pedał hamulca bierze wysoko i jest twardy przy hamowaniu. Co konkretnie mogę jeszcze zrobić? |
| maup napisał/a: | | Powiadasz, że pedał twardy - może za twardy, może wspomaganie coś się leni? Szczelne tam wszystko jest? |
| Speedo napisał/a: | | na moje oko cos masz z odpowietrzeniem |
| rufus-1975 napisał/a: | | plus ten który był zalany - nie wiem jaki. Czy może pomóc wymiana płynu na nowy |
Jeżeli jesteś pewien, że już te wszystkie elementy sprawdziłeś i na 100% jest OK.
to proponuję:
- jeszcze raz sprawdzić odpowietrzenie;
- jeżeli nie pomoże sprawdzić czy klocki nie są upaprane lub nasiąkniete jakimś samrem lub olejem lub temu podobne;
- jeżeli to nie pomoże, wymienić płyn - o ponownym odpowietrzeniu nie wspomnę;
-jeżeli to nie pomoże, to jednak pompa lub wpomaganie. |
Zauważyłem jeszcze od momentu regenarcji zacisków na przodzie, że przy wciskaniu hamulca słychać lekkie syczenie. Z czym to jest związane?
[ Dodano: 2006-01-18, 11:30 ]
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | nie kazdy meches umie odpowietrzyc pompe elektryczna |
Odpowietrzali mi układ przy wyłączonym silniku, na zasadzie: pompuj, pompuj, trzymaj (pedał hamulca) i odkręcenie odpowietrznika przy zacisku. Prawidłowo? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |18 Sty 2006|, 2006 13:25
|
|
|
| Cytat: | | Odpowietrzali mi układ przy wyłączonym silniku, na zasadzie: pompuj, pompuj, trzymaj (pedał hamulca) i odkręcenie odpowietrznika przy zacisku. Prawidłowo? |
nieprawidłowo, nie odpowietrzy sie w ten sposob pompy. trzeba właczac zapłon zeby pompa zassała płyn.
| rufus-1975 napisał/a: | | 1. Jeszcze raz to samo pytanie, proszę o konkretnš odpowied - czy mogę założyć zaciski do mojego mkI od mkIII rocznik '95? Co musiałbym wymieniać - jarzma, zaciski, tarcze, klocki - czy co jeszcze? Czy w mkIII koła sš na cztery roby, czy tak jak w mkI na pięć? |
tak mozesz, wymieniasz jarzma i zaciski, tarcze na cosswortowskie i klocki na coswortowskie (sa wieksze, tył wentylowany)
w mk3 koła sa na 4 sruby ale to nie robi roznicy, tarcze kupujesz od cossieko mk1 czy mk2 i juz, nowe.
| Cytat: | | Zauważyłem jeszcze od momentu regenarcji zacisków na przodzie, że przy wciskaniu hamulca słychać lekkie syczenie. Z czym to jest związane? |
jak we wnetrzu to tam sobie tak slychac pompe, jak gdzieindziej to trudno powiedziec. |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |18 Sty 2006|, 2006 13:53
|
|
|
| no to jak Ci tak odpowietrzali to stawiam na nadal zapowietrzoną pompę - udaj się do kogoś kto ma pojęcie o hamulcach z elektrycznym wspomaganiem |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
rufus-1975 [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Sty 2006|, 2006 13:56
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | tak mozesz, wymieniasz jarzma i zaciski, tarcze na cosswortowskie i klocki na coswortowskie (sa wieksze, tył wentylowany)
w mk3 koła sa na 4 sruby ale to nie robi roznicy, tarcze kupujesz od cossieko mk1 czy mk2 i juz, nowe. |
Czyli jarzma i zaciski od mkIII jakikolwiek silnik (lub mkI, mkII cossi), tarcze i klocki od mkI lub mkII cossi i jest gicior?
| Rafał A.(antek) napisał/a: |
Cytat:
Zauważyłem jeszcze od momentu regenarcji zacisków na przodzie, że przy wciskaniu hamulca słychać lekkie syczenie. Z czym to jest związane?
jak we wnetrzu to tam sobie tak slychac pompe, jak gdzieindziej to trudno powiedziec. |
Czy mam się tym martwić jeśli słychać pompę? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |18 Sty 2006|, 2006 14:00
|
|
|
nie ma to jak pseudo mechanicy, co to mysla ze kazdy samochod dzialajak duzy fiat, eh |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |