|
epidemia regulatorowa;) |
| Autor |
Wiadomość |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |15 Sty 2006|, 2006 11:48
|
|
|
| czesc a czy ktos słyszał cos o stabilizatorze wolnych obrotów do gazu moze ma kto załozony bo jestem ciekaw jak sie to spisuje |
|
|
|
 |
maakee [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2006|, 2006 14:53
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | maakee, w naszych silnikach takie objawy daje też nieszczelny EGR.
Weź go zaślep w cholerę i będzie spokój |
No właśnie EGR. Ostatnio go rozkręcałem i próbowałem czyścić. Wielce prawdopodobne.
A w którym miejscu go zaślepić. Czy wstawić pełną uszczelkę między zaworem a rurką biegnącą do kolektora ssącego? i co z cinką rureczką która wychodzi z zaworu u góry?
Czy zaślepienie EGR nie będzie mialo jakiś negatywnych skutków na silnik?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |15 Sty 2006|, 2006 15:02
|
|
|
| maakee napisał/a: | | Czy wstawić pełną uszczelkę między zaworem a rurką biegnącą do kolektora ssącego? |
Ja "zainstalowałem" w środku uszczelki 1-groszówkę ... idealnie pasuje
| maakee napisał/a: | | Czy zaślepienie EGR nie będzie mialo jakiś negatywnych skutków na silnik? |
Nie. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
maakee [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2006|, 2006 15:04
|
|
|
hehehe na tygodniu przetestuje i zdam relację.
Pozdr |
|
|
|
 |
George [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2006|, 2006 15:13
|
|
|
a dziś zauważyłęm że falowanie obrotów jest tylko jak auto jest na benzynie, natomiast jak jest na LPG to z obrotami nic się dzieje |
|
|
|
 |
maakee [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2006|, 2006 22:07
|
|
|
A Adamie powiedz mi czy i jaki wpływ może mieć na te niedogodności uszkodzony czujnik temperatury.
Bo nie wiem jak jest u ciebie ale zauważyłem u siebie że rano jak przekręcam kluczyk to wskaźnik temperatury lekko podnosi się do góry (jest na początku niebieskiego pola, mimo że na polu dobrze poniżej zera) i nie pamiętam czy tak było wcześniej. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |15 Sty 2006|, 2006 22:12
|
|
|
| Czujnik temperatury, ale tylko ECT - tzn, ten do komputera, jeżeli będzie zaniżał, to zużycie paliwa będzie większe. Czujnik od wskażnika nie ma wpływu na prace silnika. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
jemsik6 [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sty 2006|, 2006 13:05
|
|
|
ostatnio mialem podobne objawy--zmienilem swiece, przeplywomierz,sprawdzilem cewki, zmienilem filtr powietrza na normalny ze stozka, a wystarczyło zaślepić EGRa, po pomocy telefonicznej od ADAMA zdjolem wezyk od góry EGRa i zaizolowalem a problem znikł od reki---I TU WIELKIE PODZIEKOWANIA DLA ADAMA!!!!w nastepnych dniach przełoze cały EGR razem z kolektorem wydechowym bo jak sie okazało jest on pekniety, zaspawany ale gdzies tam coś przepuszcza jeszcze!
pozdrv |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |16 Sty 2006|, 2006 18:05
|
|
|
| George, skoro na benie tak masz to na 99% tps masz uwalony - na gazie TPS nie ma jakiegoś większego znaczenie w starszych instalkach gazowych. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
George [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sty 2006|, 2006 20:53
|
|
|
| Struna napisał/a: | | George, skoro na benie tak masz to na 99% tps masz uwalony - na gazie TPS nie ma jakiegoś większego znaczenie w starszych instalkach gazowych. |
właśnie pod koniec tygodnia umwawiam się z VIKiem, żeby zdiagnozować ten problem i zobaczymy, jaka jest przyczyna. Ile może kosztować tps, jeśli by się okazało, że to on nawalił? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |18 Sty 2006|, 2006 13:19
|
|
|
| no to jakby towar deficytowy jest i mało tego jakieś różnice we wtyczkach były więc dokładnie obadaj jaki masz jak będziesz szukał innego. Generalnie to niby jest nierozbieralne - ale ja kiedyś swój rozebrałem i naocznie obadałem stan ścieżki i ślizgacza. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
George [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Sty 2006|, 2006 18:02
|
|
|
właśnie od poniedziałku auto chodzi bez żadnego problemu na wolnych obrotach , zobaczymy na jak długo |
|
|
|
 |
maakee [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Sty 2006|, 2006 17:49
|
|
|
Witka
No i zaślepiłem EGR i jest lepiej. Znacznie lepiej jest na bbenzynie, obroty nie spadają.
Jedynie na gazie jeszcze rano obroty troche za nisko spadają, ale już nie gaśnie
Zastanawiałem się czy może nie mam za małego ciśnienia gazu przy niskich obrotach i to przez to.
Muszę jeszcze podjechać do gazowników na podpięcie do kompa.
W każdym bądź razie Adam_2000 wielkie dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
|
|