|
cóś stuka |
| Autor |
Wiadomość |
hryniak [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Kwi 2004|, 2004 01:12 cóś stuka
|
|
|
cósik mi się tłucze w tylnym zawieszeniuna zakrętach. Na prostej nawet po wybojach jest cisza a na zakręcie słychać jakby terkotanie
maci jakś pomysł ? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |26 Kwi 2004|, 2004 01:12
|
|
|
| przegub w półośce tak jak u mnie. |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |26 Kwi 2004|, 2004 01:24
|
|
|
albo przekladnia ....... ja tak mialem w poprzednim Scorpio ale samo sie naprawilo |
|
|
|
 |
hryniak [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Kwi 2004|, 2004 11:57
|
|
|
jak to samo ? to jak sie wydaje zdupione to widać lepiej poczekać aż się rozsypie bo anuż się samo naprawi ? |
|
|
|
 |
zbyszek
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Pomógł: 3 razy Wiek: 65 Dołączył: 21 Kwi 2004 Skąd: Kozienice
|
Wysłany: |26 Kwi 2004|, 2004 12:09
|
|
|
| Też tak miałem był to przegub. Jeżeli brak kasy to spróbuj najpierw dołożyc smaru grafitowego. Na jakiś czas pomoże chyba że bardzo zjechane. Ja swoje wymieniłem. |
_________________ był 2.0 CL 89
byl 2.9 24v 92
jest 2.9 24V 96
Dochodzenie odszkodowań |
|
|
|
 |
hryniak [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Kwi 2004|, 2004 13:52
|
|
|
a wiecie może ile kosztuje nowy ?
ostatnio wyminiałem prawy bo sie tłukł niemiłosiernie (ale zupełnie inaczej niż teraz) i meches zakupił dla mnie jakąś podróbę za oko 300 zeta (podobno z dużym rabatem) ale później się okazało, że to straszny bajkopisarz więc nie wiem czy mnie nie orżnął |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |26 Kwi 2004|, 2004 14:35
|
|
|
| hryniak napisał/a: | jak to samo ? to jak sie wydaje zdupione to widać lepiej poczekać aż się rozsypie bo anuż się samo naprawi ? |
No po prostu przestalo stukac zanim dojechalem do mechanika Dzwiek byl taki jakby ktos walil mlotkiem w spod samochodu. Mechanik posprawdzal powiedzial ze nie ma luzow i koniec. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |26 Kwi 2004|, 2004 15:41
|
|
|
| a wiesz ze u mnie bylo dokladnie tak samo, pierwszy raz sie pojawilo po wymianie kola z tylu jak mi koles opuscil auto z podniosnika to potem zaczelo troche lomotac. to pomyslalem ze cos tam wlazlo moze i podnioslem jeszcze raz i przestalo, ale za jakis czas znowu zaczelo i to tak konkretnie jakby wlasnie mlotkiem ktos napie...... i zazwyczaj bylo to w zimie. teraz jakos rzadko sie pojawia a jak sie juz pojawi to delikatnie puka. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
hryniak [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Kwi 2004|, 2004 16:27
|
|
|
aaa widzicie, takie stukanie to ja znam. U mnie było dokładnie tak samo z prawym przegubem. Zaczęło stukać w trasie na prostej drodze, wjechałem do jakiejś diagnostyki na kanał ale koleś nic nie znalazł i jak dojechałem do domku stukanie ustało. Zrobiłem potem w ciszy jakieś 5000 kilosków i znów się zaczęło, wjechałęm do mechesa, pomacał pokazał, zgodziłem się, że to przegub (luzy miał jak cholera i gumę rozp...) i wymienił.
Niestety stukanie które słyszę teraz jest zupełnie inne, dużo cichsze i bardziej głuche i ma dużo większą częstotliwość (taki głuchy terkot) , poza tym słychać to tylko na zakrętach, na prostej jest gites. |
|
|
|
 |
DaraZ [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Kwi 2004|, 2004 00:21
|
|
|
U mnie tak stukal przegub jak zamiast na 4 srubach trzymal sie na 1 a reszta byla scieta. Co najlepsze przejezdzil tak z 1000km. To jest twarde auto ! |
|
|
|
 |
jasam [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Kwi 2004|, 2004 08:24
|
|
|
Serwus przegubowcy!
I ja to znam czort! u mnie jakis dywersant wypłukał cały smar z przegóbów i chodziły one na sucho u poprzedniego właściciela czasami stukając, u mnie też troche stukal (z przerwą po podnoszeniu na podnośniku itp). Okazało się że kulki od czsau do czasu wpadały na swoje miejsce i była cisza, ale przeważnie stukanie takie jakby ćwiartką (młoteczkiem) w piastę napier... . Mechaś wymienił mi obydwa przegóby i zdarł 500zeta. No ale to były początki ze skorpiakiem |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |1 Maj 2004|, 2004 22:02
|
|
|
No a ja to dzisiaj miałęm taki zgryz na drodze że hej. Jade sobie spokojnie tak koło 90 km/h aż tu nagle jak nie zacznie cos łomotać w okolicy przenich kół. No pomyślałem albo kapeć albo sie cos wbiło w opone i stuka. Ale zjechałem na pobocze, szukam, kukam, lukam i nic kołami szarpie czy luzy jakieś czy co ... i nic. No to pojechałem dalej. Ledwo wyjechałem z pobocza znowu łomocze jak cholera z tym że na prostej ciszej i łagodniej a w zakręcie niemiłosiernie. Znowu zjechałem na pobocze, podniosłem auto a tu się okazało, że mi śruby od koła poluzowały i tak napie...... . Hehe dokręciłem przy okazji wszystkie cztery koła bo jutro w trase wyjeżdżam i wołałbym sie nie zdziwić jak mnie koło wyprzedzi |
|
|
|
 |
hryniak [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Maj 2004|, 2004 01:49
|
|
|
a kto Ci koła przykręcał |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |4 Maj 2004|, 2004 01:51
|
|
|
| Sam sobie dokręcałem ale że są to felgi od merola to pasiłoby śruby zmienić na takie z większym kołnierzem. I właśnie musze takie poszukać. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |25 Maj 2004|, 2004 04:27
|
|
|
co moze z tyłu stukac... a wiec zdradliwe przeguby...ale to zwykle czuc i widac i osłony najpierw pojdą, pozniej... zuzyte klocki!!! a jakze byem pewien ze mam maizge z pzregubów a to sie oakzalo ze klocek sobei terkotal i pukal a lomot jak by kots mlotkiem walil... dodatkowo np mnie jeszcze odgoiala sie blachamocujaca filtr oparow benzyny i obcierala o poloske wydajac dzwieki. Na poczatek jak ne pzreguby sprawdzcie klocki - nie ufajcie czujnikom czasem wypadaja i pokazuja ce jest ok. |
|
|
|
 |
|
|