|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Zima w pełni - dziwy i cudy ??? |
| Autor |
Wiadomość |
masti [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sty 2006|, 2006 16:59 Zima w pełni - dziwy i cudy ???
|
|
|
Witam wszystkich !!!
Mam pytanie z beczki pytań pomocniczych i zapobiegawczych. W dniu dzisiejszym poszedłem na parking strzeżony, gdzie zimuje mój Scorpio(n) i postanowiłem, że go uroczyście odpalę i nawet wyprowadzę na przejażdżkę (1000m do domu i spowrotem ). Przekręcam kluczyk, a tu wszystkie kontrolki i wskaźniki wariują, a później wracają do normy. Odpalam autko, bez większych problemów i zauważam, że wszystkie wielkości oprócz przebiegu się wyzerowały (licznik km, spalanie średnie, średnia prędkość etc.). Pytanie zapobiegawcze brzmi: czy powinno mnie to zaniepokoić czy też nie??? Czy może to być w sklutkach zgubne, czy też to normalne, że się komp zeruje przy większym zimnie. Dodam może tylko tyle, że akumulator mam w miarę nowy (kilka m-cy), ale z tego co się doinformowałem to mam troszkę zbyt słabe ładowanie (alternator???). Ponieważ furka pali, a jeżdżę nią jak widać często i obficie to póki co mnie to nie niepokoiło, ale do czasu....
Z góry dzięki za wszelkie sugestie
Pozdrawiam serdecznie
Masti |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sty 2006|, 2006 17:17
|
|
|
mi resetuje zergarek i kompa pokladowego jak mam bardzo slaby aku przy odpalaniu i czasami odpali a czasami nie da rady. i na to u ciebie tez bym obstawial.
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
rpio [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sty 2006|, 2006 17:37
|
|
|
Naładuj akumulator,przeczyść klemy i przewód masowy i na rozruszniku.
Sprawdź ładowanie. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |6 Sty 2006|, 2006 18:38
|
|
|
masti, a skrzyneczkę to już robiłeś, czy dopiero będziesz robił ? |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
masti [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sty 2006|, 2006 20:04 ???
|
|
|
Panowie - przyznaję, że wszystko jeszcze przede mną niestety .... To moja pierwsza zima ze Scorpio
Jak podjadę do Gorzowa do rodziców to będę miał więcej możliwości (garaż etc.), a teraz na mrozie to mogę sobie tylko 4 litery odmrozić
Skrzyneczki jeszcze przede mną - obie (choć po zakupie auta latem sprawdzałem wszystkie bezpieczniki bo szukałem od tylniej lampy bo sie spalił ), ale jak napisałem ładowanie mam słabe, więc może to alternator ??? Akumulator wymieniłem prawie od razu po zakupie i chyba tylko dzieki temu jeszcze mi furka pali.
Póki co - odstawiłem na parking. Kurcze - fajnie się jeździ po zlodowaciałym parkingu Tesco, ale niebezpiecznie. Tak w nocy miałbym ochotę sobie podriftować, ale jestem zbyt wielkim śpiochem, aby zrezygnować z tej przyjemności
Pozdrawiam raz jeszcze
Masti |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sty 2006|, 2006 20:51
|
|
|
no moze byc jak piszesz z tym aku ale jak ladowanie jest za slabe to dzien w ktorym rozrusznik sie nie odezwie jest coraz blizszy. a skrzynek na oko bez rozebrania nie da sie za bardzo ocenic. od gory sa prawie zawsze ok. gorzej w srodku.
pozdrawiam
maciek
p.s. a slabe ladowanie to jest ile u ciebie?? |
|
|
|
 |
masti [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sty 2006|, 2006 23:11 ładowanie
|
|
|
13,8 w jakichś tam jednostkach bo się na tym nie znam. Tyle powiedział elektryk jak mi sprawdzał autko. Powiedział, że jak to prostownik to zimy mogę nie przetrwać....
Mam nadzieję, że nie i czekam na wiosnę. Tak się zbieram do mechanika z tym, ale jak widzicie coś mi nie idzie....
Jak to, aż tak powazna sprawa to się chyba zmobilizuję bo pojeździć jeszcze bym chciał tej zimy
Masti |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Sty 2006|, 2006 23:53
|
|
|
hmm to ile daje ladowania to zalezy do tego ile pradu w akumulatorze.. mi na pelnym tez daje 13,8 a na pustym 14,2 chyba czy cos bliskot ego i to tak samo w scorpiu i w xmie wiec chyba jest ok no chyba ze masz zupelnie pusty akumulator i daje 13,8 to troche malo.. no i przydalo by sie sprawdzic czy regulator nie wariuje przy zmianie predkosci obrotowej i nie skacze z pradem ladowania bo to zabojcze dla akumulatora jest..
ps. mierzy sie w Voltach |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |