$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Mikser czy rurki :> pytanko
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mikser czy rurki :> pytanko
Autor Wiadomość
5zymon
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 17:46   Mikser czy rurki :> pytanko

Znalazlem ten temat

http://forum.audiklub.org/viewtopic.php?t=8564

I amm mieszane uczucia. Moja instacja wyglada mniej wiecej w ten sposob. Mam dwie rury poprowadzone nad gaznik. Do tego nieszczelnie zrobione dziury na rurki z gazem, wiec na pewno lyka lewe powietrze. Myslalem zeby przerobic to na normlany misker, pytalem w hurtownii i do forda kosztuje 70 zł, roboty nie ma duzo. Ale czy to cos poprawi/zmieni? Czy darowcac sobie i zostawic te rury, tylko to uszczelnic????

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 17:49   

Jak chcesz mieć pięknie i zgodnie ze szuką, kup mixer, jak chcesz, zeby jeździł, tak samo, jak jeździc będzie na mixerze-zostaw rurki+dobrze uszczelnij i wszystko

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 17:50   

ja tak z rurkami miałem w renówce - non stop trzeba było to regulowac bo się rozszczelniało od drgań silnika - niestety do tak kosmicznego gaźnika jaki miała r18 nie było mikserów bo bym dawno wstawił - więc dorobiłem metalowe uchwyty i wspawałem do nich rurki skręcając i uszczelniając wszystko na sztywno - po tym zabiegu było już ok.

5zymon
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 18:02   

yhym, czyli nie bedzie drastycznej zmiany spalania (na lepsze), wzrostu przyspieszenia :P i wszystkich innych bajerow ktore mi sie snily :-) . Skupie sie zatem na regeneracji reduktora .

Nie wiem czy kojazysz struna pisalem do Ciebie w tej sprawie :-) . Myslalem o zmianie instalacji z podcisnieniowej na sterowana elektrycznie i zmianie reduktora - tak jak sugerowales. Wyliczylem ze wyjdzie mnie to okolo 500 zł - z reduktorem. A zestaw naprawczy ok, 80 zł wiec roznica jest spora :-) . Pojezdzilem troszke na beznynie i stwierdzilem ze az tak wiele ten samochod nie traci na gazie, chyba niewarto sie pakowac w taki koszt dla bardzo niewielkiego zysku- szczegolnie ze to nie zadne GHIA tylko najubozsza wersja, a silnik tez najslabszy z mozliwych, fakt ze barzdo ten samochodzik lubie :-) szkoda tylko ze to nie inna wersja ;].

Bylbym wdzieczny za opinie innych na ten temat. Moj reduktor prawdopodobnie jest w oplakanym stanie, stad te moje cuda na gazie (plywanie na wolnych, gasniecie silnika, zalewanie przy tankowaniu gazu itd...) przejechane ma okolo 100 000 km, odpalany zawsze na gazie w zimie itd...wiec moze miec dosc.

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 18:03   

no to niezle kombinacje tam robiecie Panowie mi to jakos strasznie szopowato wyglada..

Struna 

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 18:09   

to regeneruj i dobrze wszystko uszczelnij. a tak na marginesie to nie jest najsłabszy silnik - bardzo krótko ale były też 1,8 - to była dopiero porażka ;)

VIK 
KR673YV

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 18:10   

Zregeneruj ten reduktor, jeśli rokuje jakieś nadzieje, ten, który masz, a to, ze podciśnieniowy, to nic złego. Po prostu inny system uruchamiania jednego ze stopni pracy reduktora, jak masz w miarę na sztywno doprowadzone te węże, to rozszczelniać się nie powinno nawet na rurkach.
Ostatnio zmieniony przez VIK |5 Sty 2006|, 2006 18:11, w całości zmieniany 1 raz  

5zymon
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 18:11   

wiem wiem ze byly 1,8 , swoja droga ciekawe czy dotrwaly jeszcze jakies egzemplarze tego do dzisiaj, zastanawiam sie jak to jezdzilo ;]

Struna 

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 18:11   

no własnie jak nasztywno to się będzie od drgańsilnika rozszczelniać - węże powiny mieć trochę zapasu na ewentualne ruchy silnika

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 18:12   

oj cienko.. chyb anawet ktos na forum ma :)

5zymon
[Usunięty]

no zmienic na mikser to nie proboem :-) . Moze po regeneracji reduktora skusze sie na to, zeby bylo jak bozia przykazala.

VIK 
KR673YV

Struna napisał/a:
no własnie jak nasztywno to się będzie od drgańsilnika rozszczelniać - węże powiny mieć trochę zapasu na ewentualne ruchy silnika

nie będzie, sprawdzone, w sensie, ze gdzieś przy wejsciu w obudowę usztywnić, odcinek wcześniejszy oczywiście, jak najbardziej, moze se latać z luzem/zapasem/giętkością/swobodą :wink:

Struna 

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 18:17   

no tośmy się nie do końca zrozumieli, w takim razie oczywiście masz rację VIK ;)

5zymon
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 18:27   

Tak sobie mysle teraz :-) . Czym to uszczelnic, te dziury gdize wchodza rury z gazem do puszki z filtrem potwietrza, czego sie uzywa do takich rzeczy? :>

VIK 
KR673YV

Wysłany: |5 Sty 2006|, 2006 18:27   

zrozumieli, tylko skrót myślowy zastosowałem, czego też nie przelałem w text na ekran, luuuuuzik

Odpowiedz do tematu