|
Czy to wilgoc ??? |
| Autor |
Wiadomość |
e-root [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 15:10 Czy to wilgoc ???
|
|
|
Witam,
autko stoi na dworze, na podworku, na gruncie (w lato trawa) i mam taki problem, na poczatku myslalem ze to wina gazu, ale obecnie znowu jest dos wilgotno - deszcz - snieg na przemian i w wyniku tego podczas jady chodzi jakby nie palil na wszystkie cylindry - prrrrrrr, a czasem plynnie, jak pochodzi troche to mu przechodzi.
Co moze byc zawilgocone, czy Skorpio ma jakies wrazliwe punkty na wilgoc jak np. fiat, poldek - kopułka aparatu zaplonowego?
Silnik 2.0 DOHC EFI na gazie |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 15:19
|
|
|
| kable przede wszystkim |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 15:26
|
|
|
| kable, jak janmory to do kosza, a jak nie to wrazliwy punkt 1 dohc to cewka, umieszczona dosc nisko, wrazliwy punkt 2 to metalowa osłona rozdzielacza zapłonu - zdjac lub odizolowac wygieta płutka plastikowa pod krztałt tej blachy. Ale ona słabe punkty generalnie rozwiązuja dobre kable. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 15:28
|
|
|
| kable, mam to samo. Mimo ze inny silnik |
|
|
|
 |
e-root [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 15:31
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | kable, jak janmory to do kosza, a jak nie to wrazliwy punkt 1 dohc to cewka, umieszczona dosc nisko, wrazliwy punkt 2 to metalowa osłona rozdzielacza zapłonu - zdjac lub odizolowac wygieta płutka plastikowa pod krztałt tej blachy. Ale ona słabe punkty generalnie rozwiązuja dobre kable. |
Tz. wsadzić tam jakis plastikowy "izolator" - jakis mieki plastik ?
A czy np mozna czyms kable przesmarowac by sie wilgoc nie czepiala ? mam taki silikon w sprayu (firmy K2) ?
ps.
Rafal widze ze uzywasz Opery 8.02? jest juz nowa wersja 8.51 radze zainstalowac bo usuwa bledy poprzedniej wer. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 15:39
|
|
|
| jak masz zasyfiałe kable to sobie łądnie umyj benzynką ekstrakcyjną i to powinno pomóc o ile kable wogóle jeszcze są sensowne. wieczorem otwórz maskę i zobacz, czy nie masz pięknej iluminacji na kablach i wokół świec. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
e-root [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 15:45
|
|
|
| Struna napisał/a: | | jak masz zasyfiałe kable to sobie łądnie umyj benzynką ekstrakcyjną i to powinno pomóc o ile kable wogóle jeszcze są sensowne. wieczorem otwórz maskę i zobacz, czy nie masz pięknej iluminacji na kablach i wokół świec. |
Wlasnie tak chce zrobic ale zdjac te kable to horror
Podobno byly wymieniane w tamtym roku ze swiecami, pisze na nich cos o ISO 3... Silicone 8mm nie pisze nazwy firmy, ale znajac poprzedniego wlasciciela auta to raczej dobre wsadzil?! |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 15:49
|
|
|
tak , plastik , moze byc sztywny byle izolowal, kable umyc jak zasyfiala i spryskac czyms dorazajacym wilghoc, albo na nowe zmienic
opere zainsaluje |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 15:50
|
|
|
| jak jakieś iso coś tam pisze to pewnie nie motorcrafty więc po roku spokojnie mogą paść |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 15:53
|
|
|
nie sa niebieskie czasem |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
e-root [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 16:17
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | tak , plastik , moze byc sztywny byle izolowal, kable umyc jak zasyfiala i spryskac czyms dorazajacym wilghoc, albo na nowe zmienic
opere zainsaluje |
Plastik to moze nie bedzie problem, ale jak te kable powyjmowac, tam tak ciasno
A mozna np. je potem spryskac silikonem w spraju?
Nowych to raczej nie bede kupowal bo te nie maja jeszcze roku.
co do Opery, pod windows to zaden problem ja mam FreeBSD i tu mam problem bo musze instalowac Opere Linuxowa bo inaczej mi flash nie chodzi |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 16:19
|
|
|
| jak sa brudne to samo spryskanie niewiele da bo tylko ten syf jeszcze bardziej będzie łapał kolejny syf - że trudno to wiadomo bo DOHC ma z deka pogięty dostęp do świec i kabli ( nie wiem czemu tak idiotycznie to rozwiązali ) a to że mają rok o niczym nie świadczy - ja widziałem tygodniowe które już świeciły. |
|
|
|
 |
e-root [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 16:20
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | nie sa niebieskie czasem |
Z tego co widze to czarne szry-bialy napis, zaraz pojde jak wroci zona (bo mi dzieciatko spi) i zobacze co tam pisze a przy okazji zobacze czy "swieca" jak chodzi silnik. |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 16:21
|
|
|
| kupuj kupuj Motorcrafty i będzie spokój, że roczne nie znaczy że super |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
e-root [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 16:25
|
|
|
| irek napisał/a: | | kupuj kupuj Motorcrafty i będzie spokój, że roczne nie znaczy że super |
A ile kosztuja i po czym poznac ze to one ? maja napis ?
Jak bym kupowal to pewnie bym wymienial na warsztacie bo teraz to zimno i garazu nie mam
A innej firmy sa "be" rozumiem ?
[ Dodano: 2006-01-04, 16:29 ]
| Struna napisał/a: | | jak sa brudne to samo spryskanie niewiele da bo tylko ten syf jeszcze bardziej będzie łapał kolejny syf - że trudno to wiadomo bo DOHC ma z deka pogięty dostęp do świec i kabli ( nie wiem czemu tak idiotycznie to rozwiązali ) a to że mają rok o niczym nie świadczy - ja widziałem tygodniowe które już świeciły. |
Chcialem najpierw je wymyc, potem spryskac, ten silikon w spraju to fajna sprawa np. na uszczelki drzwi, juz mi nie przymarzaja
Tylko czy nie wejdzie jeden silikon z drugim w reakcje i np. kabelki sie utlenia
Moze da sie troszke umyc benzyna extrakcyjna jak sa pozakladane, jest sucha wiec wywietrzeje. |
|
|
|
 |
|
|