|
Przy ruszaniu znosi go... |
| Autor |
Wiadomość |
Dep [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Sty 2006|, 2006 11:11 Przy ruszaniu znosi go...
|
|
|
Witam,
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2006!!!
i z nowym rokiem powstał mały problem:
Jak wiadomo doczekaliśmy się śniegu i ruszając ze śliskiej drogi zauważyłem,
że ciągle znosi go przy ruszaniu - to znaczy:
jak ruszam delikatnie jest wszystko dobrze.
Ale jak tylko dodam troszke wiecej gazu i koła zakręco się dosc szybko np ze zmiany z 1 biegu na 2 to zaczyna tył znosic na prawo... i tak zawsze jak dodam za dużo gazu - jak by jedno koło sie kręciło bez przyczpności a drugie ją miało.
Dodam jeszcze że ciągle świeci mi się kontrolka układu TCS ale nie posiadam włacznika osobnogo do niej - wg instrukcji syganlizowac powinna wyłaczenie układu przez niesprawność...
Czy ma to jakiś związek?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
rpio [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Sty 2006|, 2006 13:23
|
|
|
| Dep napisał/a: | | Czy ma to jakiś związek? |
Tak.
Jest niesprawność. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |2 Sty 2006|, 2006 13:31
|
|
|
| moze, ale jak nie masz wyłacznika TCSu to i samego TCSu nie powinienes miec. Daj VIN sprawdzimy. A znoszenie tyłu na sliskim w prawo lub lewo, ta akurat normalna sprawa. Oczywiscie jeździsz na zimowych oponach? |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |3 Sty 2006|, 2006 09:48
|
|
|
niby normalna sprawa - ale jak jemu zawsze w prawo sciąga to coś jakby nie halo |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Sty 2006|, 2006 10:14
|
|
|
| Przy prawidłowo działającym TCS kontrolka zapala sie tylko w momencie zadziałania układu. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |3 Sty 2006|, 2006 10:19
|
|
|
Dep, długo jeździsz z tylnym napędem ?
To, że tył znośi to cełkiem normalne... a że w prawo - przecież drogi (większość) mają spadki na zewnątrz jezdni, więc jak ma znosić ? - musi w prawo |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 03:25
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | przecież drogi (większość) mają spadki na zewnątrz jezdni, więc jak ma znosić ? - musi w prawo |
| Struna napisał/a: | | niby normalna sprawa - ale jak jemu zawsze w prawo sciąga to coś jakby nie halo |
Tak, chyba, że np jakiś klocek trzyma. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
Dep [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 10:44 Znoszenie
|
|
|
Witam,
Znosi mnie gdy ruszam bedąc na parkingu czy na skrzyzowaniu - i zawsze w tę samą strone ale tylko na śniegu (opony zimowe). Ale zauważyłem że w jednym z kół nie łapie zupełnie ręczny...
Dzwoniłem do Forda i facet mówi że tam tył jest lekki to i znośi itp... i zaprasza mnie na testowanie komputerem za 400zł;-) to ja wole sie Was popytać;-)
Co do układu TCS to kontrolka sie świeciła od czasu jak go kupiłem;-)
A zima dopiero nasza pierwsza... Wydaj mi sie że gdyby nie było TCS to nie dawaliby ikonki pomiedzy zegarami?
Rafał A.(antek) napisał bym podał VIN to sprawdzi. Ale co to jest VIN?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 10:46
|
|
|
| VIN - vehicle identify number, czyli numer identyfikacyjny samochodu, czyli inaczej numer nadwozia. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 11:00
|
|
|
| to jak jedno koło na ręczny nie działa to możliwe, że zakleszczony tłoczek i cały czas hamuje nieco no i ściąga na śliskim |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 11:27
|
|
|
no ja tak mialem zeszlej zimy.. niby nic nie bylo czuc, ale na lekkim luku w dol i na oblodzonej nawierzchni 20km/h okazalo sie za duzo i pirueta wywinalem zatrzymujac sie na krawezniku i uszkadzajac blotnik o jakies smieszny wystajacy murowany parapet na murku , ale przynajmniej byl w koncu pretekst do zrobienia nadkoli , ale bylem bardzo zdziwniony ze takie cos sie stalo bo to bardzo nienaturalne bylo wiec pojechalem do wuja na podnosnik i okazalo sie ze prawy tyl mial zamarznieta linke i nie odpuscila recznego co w konsekwencji spowodowalo poslizg |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 11:49
|
|
|
ano właśnie - taz mi też tak w renówie się stało - na śliskiej jezdni zaliczyłem pirueta ale w zupełnie przeciwnym kierunku niż zakręt ( bez sensu ) no ale tu akurat nadmiar śniegu na chwilę koło prtzyblokował i mnie obróciło - oczywiście szybka reakcja i bezszkodowo się skończyło |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 11:58
|
|
|
no u mnie kontra nic nie dala.. pod sniegiem bylo lodowisko a snizek akurat swierz napadal boczna uliczka i taka przygoda.. ale co zrobic dobrze ze nikomu nic sie nie stalo.. pewnie gdyby tak z gorki nie bylo to bym wyprowadzil ale sie nie udalo z reszta majtnelo go tak mocno i niespodziewanie.. nie moglem najlpierw zrozumiec jak to sie stalo ze na II przy 20km/h hamujac silnikiem tak mocno mna majtnelo, a to zablokowalo sie zewnetrzne dociazone kolo i piruet, gdybym nie kontrowal to pewnie bym nie walnal w ten parapecik doslowanie majac jakies 0,5km/h, ale tego juz nigdy sie nie dowiem |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 12:17
|
|
|
VIN to to coi masz w dowodzie na WFF............. czy jakos tak podobnie
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Sty 2006|, 2006 12:21
|
|
|
| Matth jak za szybko puscilem sprzegło przy reduccji to moze ładnie fiknąć. bez przesady z hamowaniem silnikiem |
|
|
|
 |
|
|