|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Big Problem |
| Autor |
Wiadomość |
Wieloryb [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Gru 2005|, 2005 23:15 Big Problem
|
|
|
[b]Witam po dłuższej przerwie.
Z pierwszym problemem chciałbym się zwrócić do wszystkich: otóz gdzieś mi spierdzi....a płyn chłodniczy i nie mogę zlokalizować gdzie czasem nawet rzygnie tym płynem z biornika wyrównawczego przez tą rurkę, juz mnie to dobija powoli Co to może być ??
Druga sprawa to ta, że chyba czas zrobić kapitalkę bo sprzedający zrobił mi psikusa brzydkiego z silnikiem a bujać się 900 km w głąb Niemiec nie mam ochoty żeby go wyszczelać po twarzy. Od zakupu zrobiłem juz nim ok 9 tyś i jak narazie chodzi, ale wg mojego mechanika czas by juz się brać za niego bo moze się rozkraczyć w każdej chwili i tu pytanie do chłopaków z okolic Szczecina czy może nie znają jakiegoś warsztatu który by się tego podjął i zrobił to w pięknym stylu. No i najważniejsze chyba......ile taki remont może mnie kosztować.
Byłem już skłonny sprzedać mojego wieloryba ale przywiązałem się do niego przez te 4 miesiące i niechciałbym się go pozbywać bo za wygodnie się nim jeździ i niechcem już jakiejś taczki tylko jego, ale powoli zaczyna mnie to irytować i sam nie wiem co robić, tym bardziej że poza tymi ekscesami z silnikiem nic mu nie dolega, nie jest wyjeżdżony, nic nie puka, nie stuka pod względem technicznym nie licząc silnika wszystko jest na 5. Miałem już kilka aut ale żadnym nie jeździło mi się tak super jak tym więc zwracam się z prośba o kilka rad.....
Jestem między młotem a kowadłem|
Ratunkuuuu.....[/b] |
| Ostatnio zmieniony przez Wieloryb |15 Gru 2005|, 2005 23:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Gru 2005|, 2005 23:20
|
|
|
| Cytat: | | Z pierwszym problemem chciałbym się zwrócić do wszystkich: otóz gdzieś mi Image Hosted by ImageShack.us....a płyn chłodniczy i nie mogę zlokalizować gdzie Confused czasem nawet rzygnie tym płynem z biornika wyrównawczego przez tą rurkę, juz mnie to dobija powoli Evil or Very Mad Co to może by |
Uszczelka albo nagrzewnica. Jak w aucie sucho i pod autem też to uszczelka. Następny punkt do kapitalki
Wymiana uszczelki + mały remont w 8V to ok 1000zł, a jak u Ciebie to się muszą wielorybnicy wypowiedzieć... |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |15 Gru 2005|, 2005 23:20
|
|
|
Może zacznij od edycji posta i wyłączenia BOLDA |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Wieloryb [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Gru 2005|, 2005 23:31
|
|
|
Dzięki Adam_2000 za radę, tylko nie takiej oczekiwałem, ale nie będę się kłócił gdyż jestem uzależniony od waszych porad.
Lecę dalej pracować |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |15 Gru 2005|, 2005 23:46
|
|
|
Wieloryb: wybacz ale to zabrzmialo jakbys nie chcial Adamowi po zębach przejechac tylko i dlatego ze masz do neigo jakis interes.
Mam nadzieje ze zle to odbieram
Druga sprawa:
Masz 8V czy 16V czy moze w wielorybkach jzu niespotykane 8V
Jesli 8V to remont okolo 1000 tak jak napisal megalith - teraz tylko czekaj az ktos z okolic szczecina poda Ci namiar na warsztat pozadny
Pozdrawiam
Wąski |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Wieloryb [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Gru 2005|, 2005 00:31
|
|
|
Przepraszam Waski, niechciałem, żeby to tak zabrzmiało, trochę mnie ponosło, oczekiwałem odpowiedzi a nie na dzień dobry pouczenia.
Szanuję ludzii ztąd, nieraz już mi pomogli radą i mam nadzieję że będzie tak dalej
Co do ceny to zadziwia mnie tak mały koszt, u mnie w miescinie gość zarzyczył sobie trochę ponad 3000 PLN, ale za to z kompletnym remontem, szlify i te sprawy full komplet, tak więc dlatego się orientuję bo nie wiem jak się klarują te ceny,a jak już mam sie pozbyć gotówki to chcem to zrobić jak najlepiej a nie połowicznie. Co do silnika to jest to 2.0 DOHC 8V
Do Adama_2000 -----> Sorki
[ Dodano: 2005-12-16, 01:16 ]
Megalith jaka uszczelka i gdzie że tak się zapytam (w temacie forda nie świecę wogóle, jest to mój pierwszy egzemplarz) |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Gru 2005|, 2005 07:24
|
|
|
Uszczelka pod głowicą To jest klasyka Forda
Gdzieś na forum jest wątek odnośnie tego co zrobić, jak zdiagnozować i jakie rzeczy wymienić przy okazji sercz.
Nie piszesz jaki przebieg ma auto, a od tego zależy co tam mu jeszcze może być potrzebne. Ja robiłem temat na baardzo wiekowym silniku, i w sumie "remont" to wymiana uszczelek, uszczelniaczy, przenitowanie łańcucha, i jeszcze parę pierdół. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |16 Gru 2005|, 2005 07:45
|
|
|
Za 3000 to kupisz 2 silnik, i jeszcze zostanie.
Nie napisales jaki masz przebieg i co sie dzieje z silnikiem i co mu zrobił sprzedajacy.
Generalnie trudno ocenic czy kapitelny remont mu jest potrzebny, sadze ze moze sie obyc bez szlifu i wymiany panewek a skonczyc na wymianie uszczelki pod głowica (bo o tej uszczelce mowa) oraz na wymianie popychaczy zaworow jesli klepia. Napisz szczegolnie cos wiecej co sie dzieje z silnikiem.
Płyn moze znikac własnie uszczelką pod głowica, lub peknietym kolektorem dolotowym. Jak masz duzo pary w spalinach i przerywa ci zapłon to stawiam na to. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Wieloryb [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Gru 2005|, 2005 09:02
|
|
|
No więc Antek, jeżeli chodzi o kupno to też nie jest tak ciekawie. Przy uczciwości ze strony naszych sprzedawców też nie wiem co kupuje, może się okazać że wszystko ładnie chodzi a za pół roku pojawi się powtórka z przeszłości. No i przy zakupie trzeba by było znowu paski, płyny, oleje, filtry no i chyba łańcuszek a to dodatkowe koszta!!! Tym bardziej u nas w Szczecinie we wszystkich szrociarniach dają tylko kilka dni na sprawdzenie silnika i nie gwarantują Ci zwrotu gotówki za jakieś ekscesy z nim ale wcisną ci nastęny jak ten będzie szwankował, a ile mozna się bawić w zmianę bebechów. A tu przy remoncie mam pewność że zrobione i palca nie włożę, będę jeździł. To tyle w kwestii zakupu silnika, choć nie wykluczam takiej opcjii.
Jeżeli chodzi o mój silnik to przebieg jest wg licznika 102 tyś ale to wiadomo jak jest z zegarami, chodzi narazie bez zarzutu, puszcza dymka przy zapalaniu ale to chyba wina uszczelniaczy. Ostatnio padła mi pompa wodna ale wymieniłem i chodzi dalej. Przy zakupie miał pęknięty kolektor i woda ciekła, padło podejrzenie że silnik trochę się przygrzał. Chodzi równo, nie szarpie nie słychac jakiś niepokojących dźwięków z niego, mechanik mierzył ciśnienie i wyszło bodajrze z tego co pamiętam
12-15-17-17 ja się na tym nie znam nic mi to nie mówi, ale stwierdził on że moge na nim jeździć ale czas było by się za niego zabrać i wyremontowac. Chciałbym go zrobić poprostu a nie wyrzucić pieniądze w błoto i zależy mi na dobrej robocie, dlatego pisze tutaj. Nie wiem sam już co robić czy remontować i co remontować całość czy nie, czy poprostu kupić drugi
Pozdro czekam na opinie |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Gru 2005|, 2005 09:35
|
|
|
jak chcialem robic remont w sierrce ale silnik ohc to koszty byly podobne do innego silnika a koles co sprzedawal czesci mi powiedzial,ze silnik po remoncie jak jest dobrze zlozone to zrobi okolo 100 000km i znowu sie sypnie. orginalnej trwalosci juz podobno przywrocic sie nie da. w sumie mu uwierzylem i zmienilem caly samochod... a jak robilem remont silnika w tipo to padl po 1000 km ale to byla wina debila mechanika mojego bylego kolegi.
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
xxxxx [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Gru 2005|, 2005 10:04
|
|
|
no wiec tak ; koszt remontu takiego silnika ksztaltuje sie w wysokosci 3500-4000zl
i nie mowcie ze za 1000zl zrobisz remont bo to bzdura.
Jesli chcesz silnik z gwarancja na 3 miesiace, to jest jeden taki z 97r za 1400zl z wstawieniem |
|
|
|
 |
Adam [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Gru 2005|, 2005 13:23
|
|
|
Jesli masz 8V to znaczy masz stary DOHC z innymi kolektorami. Najtansze rozwiazanie to wymiana silnika. Kolega mial w swoim Scorpiu 280 tys i pekla mu 2 x glowica. Kupil silnik od sierry z przebiegiem 140 tys za 1100 zl z osprzetem przelozyl i teraz ma nowe serce i dusze. Co fabryka to fabryka. Po remoncie nawet najlepszym juz tyle nie przejedziesz co oryginalnie chyba ze zrobisz azotowanie wału i cylindrow. |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |16 Gru 2005|, 2005 23:31
|
|
|
xxxxx: z calym szacunkiem ale nie wiem co tam moze kosztowac tyle
chyba ze chcesz powiedziec klientowi ze wszystko zrobiles laczei z wymiana tlokow pierscieni korobowodow szlifem, remontem glowicy i wymiana rozrzadu wlaczeni z wsyztskimi zebatkami + nie wime co ejscze wymienic zeby bylo wiecej
nie wiem skad CI sie beirze ta cena jak cene za silniczek masz sensowny
Pozdrawiam
Wąski |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Wieloryb [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Gru 2005|, 2005 11:13
|
|
|
| XXXXX ten silnik to od Scorpio ?? Napisz coś więcej jaki ma przebieg i gdzie by trzeba było się pojawić gdybym się zdecydował?? |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Gru 2005|, 2005 14:56
|
|
|
pewnie to silnik palaziego ze sierrafana za 1000zl pochodzacy ze scorpio 97. jest ogloszenie na sierrafanie.
pozdrawiam
maciek
p.s. no i gdynia |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |