$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - ABS, pedal przestal "mrowic"...
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ABS, pedal przestal "mrowic"...
Autor Wiadomość
5zymon
[Usunięty]

Wysłany: |16 Gru 2005|, 2005 19:40   ABS, pedal przestal "mrowic"...

Wiec od poczatku :) . JAk dostalem samochod, to lampka z ABS`u raz sie zapalala a raz gasla jak to czesto bywa. Zawsze gdy wsiadalem do zimnego samochodu, wlaczalem zaplon ale nie zapallem silnika, slyszalem jak pompa robila bzzzzzzz (mam nadzieje ze powinna tak robic bzzz :) ) i do momentu jak przekaznik (jak sie nie myle) jej nie wylaczal. W tym czasie, gry wcisnalem pedal hamulca, czulem mrowienie pedala w stopie. Podobnie bylo podczas jazdy jak nacisnalem mocno hamulec to slyszalem bzzzzzzzzz cyk i czulem mrowienie. No i tak sobie jezdzilem z tym mrugajacym absem do momentu kiedy nie przyszedl czas remontu :-) , wymienilem tarcze z przodu, klocki hamulcowe i plyn (dot-4), od razu tez przeczyscilem czujniki. No i absik teraz swieci tylko na poczatku po wlaczeniu zaplonu, przez sekunde, potem ladnie gasnie i juz sie nie zapala. Ucieszylem sie :D ze wszystko juz jest ok. No ale przy testach, wyszlo ze kola sie blokuja niestety. Potem jak zaczalem sie nad tym zastanawiac, to dalej slysze ta pompe tak jak wczesniej, ale teraz przestalem odczuwac mrowienie w pedale hamulca - to mrowienie, to jak sie domyslam, to wypychanie wcisnietego pedala/?? Jak pare razy mocno wcisne hamulec, to pompa tez robi bzzzzz, cyk, ale mrownienia ni mo :( . CO moze byc przyczyna takiej dziwnej usterki? Nic orpocz tego co napisalem z ukladu hamulcowego nie bylo ruszane, no a objawy wczesniejsze juz opisalem. Bede wdzieczny za pomoc :)

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |16 Gru 2005|, 2005 19:45   

5zymon napisał/a:
No ale przy testach, okazalo sie ze kola sie blokuja niestety.

A kontrolka się zapala ??

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |16 Gru 2005|, 2005 20:14   

Na stałe sie blokują??
czy chwilowo??

5zymon
[Usunięty]

Wysłany: |16 Gru 2005|, 2005 20:36   

Jestme z Katowic i u nas teraz niezla sniezyca :) . Wracalem z pracy, a ze drogowcy spią, bo w koncu takiego duzego ruchu o tej godzinie nie ma, to spradzilem jeszcze raz. Opony mam lysawe z deka do tego :/ wiec abs mial pole do popisu. Rozpedzilem sie troszeczke, depnalem po hamulcach, zaczelo mna obracac az milo :) , dupa przodem, wszystko mi latalo, a kola na 100% byly zablokowane, bo slyszalem jak szuraja po asfalcie. Kontrolka sie nie zapala przy takim "ostrym" hamowaniu.

@VIK : Czy na stale sie blokuja etgo nie wiem, bo nikt nie patzryl na mnie z zewnatrz, ale moje obroty opisane wyzej, wskazuja chyba na to ze blokuja sie caly czas.

VIK 
KR673YV

Wysłany: |16 Gru 2005|, 2005 20:46   

są dwie możliwości, albo błędne sygnały z czujników, albo zwalona pompa, ale że nie świeci-dziwne, przemierz wszystko jeszcze raz i tyle.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |16 Gru 2005|, 2005 20:53   

5zymon napisał/a:
a kola na 100% byly zablokowane, bo slyszalem jak szuraja po asfalcie. Kontrolka sie nie zapala przy takim "ostrym" hamowaniu

No to masz coś nieźle nakopane w tym ABS-ie !
Teroretycznie (i praktycznie też) jeżeli cokolwiek żle działa w układzie, to powinna zaświecić się żarówa !

5zymon
[Usunięty]

Wysłany: |16 Gru 2005|, 2005 20:55   

No wlasnie i to mnie martwi :( ze nie swieci ale nie dziala. A wczesniej swiecilo, ale za to wygladalo na to ze raz dziala raz nie ;/

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |17 Gru 2005|, 2005 13:40   

Może przy okazji żaróweczka sie skopała albo jej podłącznie, przecież tu wszyscy co mieli problemy z ABSem to im się świeciło aż (nie) miło :)

A objaw typowo modulatorowy.

5zymon
[Usunięty]

Wysłany: |17 Gru 2005|, 2005 13:41   

ale mnie swieci zaroweczka na poczatku, przy wlaczaniu zaplonu, testowo zapala sie razem z recznym i gasnie. Tak samo jest jak pare razy mocniej depne na hamulec, to sie zapala razem z recznym po czym gasna obie. CZyli objawy ma normalne :( . Rozumiem jednym slowem mam przejeb.... bo wszystko powinno dzialac a nie dziala i nikt nigdy o czyms takim nie slyszal :)

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |17 Gru 2005|, 2005 15:04   

moze po tej wymienia plynu cos nie tak z odpowietrzaniem ukladu ??
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

VIK 
KR673YV

Wysłany: |17 Gru 2005|, 2005 15:24   

A tam nie słyszał, możliwosci masz powyżej opisane :D Grzeb w tych rowkach, jak nie pomoże, to pompka.

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |17 Gru 2005|, 2005 18:30   

Ja bym odrazu do pompki się brał.

5zymon
[Usunięty]

Wysłany: |19 Gru 2005|, 2005 19:54   

a mozliwe ze przyczyna usterki jest to ze mam za duzo plynu hamulcowego wlanego? To znaczy w pojemniczku mam powyzej MAX.

5zymon
[Usunięty]

Wysłany: |19 Gru 2005|, 2005 20:15   

ahh jeszcze mi sie sprzeglo pieprzy, zaczynam juz tracic cierpliwosc do tego zlomu :( . W pazdzierniku wymienialem jakas podpore pod linke sprzegla, po jednym dniu znowu sie wygiela, nastepnie gosc mi cos tarm pospawal i tak to jezdzilo do dzisiaj. Dzisiaj wcisnalem sprzeglo i slysze CHRUP, puszczam sprzeglo CHRUP i opor w pewnym momencie. Wtedy mi sie tak spieprzlyo ze sie po prostu blokowalo przy tym chrup, teraz sie boje ze w kazdym momencie tez sie tak zablokuje ...

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |20 Gru 2005|, 2005 13:57   

a ja takie mrowienie znam - pewnie jak mrowiło to Ci pedał hamulca dosyć intensywnie podnosił się do góry co ? to jest usterka na pompie - albo to będzie czujka ciśnienia albo i sam zawór spustowy.

Odpowiedz do tematu