$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - szarpie...
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
szarpie...
Autor Wiadomość
marcus
[Usunięty]

Wysłany: |7 Gru 2005|, 2005 15:24   

Kurcze, wiem, że mówiliście, ale człowiek do końca się łudzi, ze może to nie to...

Podjechałem dziś do mechanika"osiedlowego", ten popatrzył poniuchał spaliny, płyn, obejrzał olej i stwierdził, że zaczyna się uszczelka, na razie się nie przejmować, jeździć, a jak zacznie mocniej dymić i ubywać płynu to wtedy sprawdzić szczelność głowicy i zmienić uszczelkę... tu moje pytanie- czy faktycznie mogę bezpiecznie nim jeżdzic, czy lepiej nie ruszać?

teraz mam też pytanie do kolegów z okolic 3miasta, gdzie mogę ze spokojną głową zostawić auto na taką robotę? Kogo możecie polecić? proszę o namiary na sprawdzonych mechaników znających się na dohc.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |7 Gru 2005|, 2005 16:05   

jak cie stac to mozesz w tej sprawie udezyc do xxxxx ale pewnie sporo cie wyjdzie ta robota, dohc zna. robil awb samochod wiele sierr itp. chyba,ze taniej wyjdzie kupno uywanego silnika i przekladka go. u mnie w rumi ost bylo za przekladke 300zl (okolo roku temu, no moze troche dluzej) + silnik u nich bedzie drogoa ale dadza ci gwarancje na 3 miechy 058 6714308. jak cos to na sierrafanie palazi rozbiera sierre dohc na czesci i za silnik z 97 roku(pochodzi ze scorpio) chce 1000zl ale stanu tez nie znam wiec traktuj to tylko jako informacje a decyzje podejmij sam bo to ciezka sprawa.
pozdrawiam
maciek

marcus
[Usunięty]

Wysłany: |7 Gru 2005|, 2005 19:55   

drogo to jest pojęcie względne. "osiedlowy" mechanik chce za robociznę 300 + koszt planowania głowicy i sprawdzenia szczelności( 140,-) + koszt części. Liczy tak sobie za wymianę uszczelki, za napinacz i ślizgi liczy extra. Nie wiem czy to drogo czy tanio, nie wiem o ile xxxx byłby droższy i o ile. Wiem, że czasem lepiej zapłacić trochę więcej niż robić dwa razy, ale przepłacać też bym nie chciał. Może znasz adres do xxxx? I może słyszałeś ile bierze za taką robotę? telefon który podałeś jest do niego?(0586714308) Silnika nie chcę wymieniać, bo jest z pewnych rąk, jeżdzi od trzeciegio roku życia na mobilu 1 syntetyku zminianym co 10 tys. i ma oryginalny przebieg, więc o ile koszta pozwolą to wolę remontować.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |7 Gru 2005|, 2005 20:09   

tel jest do firmy z mojego miasta co sprowadzaja silniki a do xxxxx to 505689200. zadzwon pogodaj zobacz. robi to w gdyni chwarznie ul. diany.
pozdrawiam
maciek

rpio
[Usunięty]

Wysłany: |7 Gru 2005|, 2005 20:10   

Uszczelka pod głowicę 95zł.
Rolka napinająca 70zł.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |7 Gru 2005|, 2005 20:54   

ale czemu rozcienczonym, tam woda hlusta do komory spalania nie oleju.
klepanie zaworkow to zaworek w pompie olejowej

a co do jeżdzenia jak mowi mechanik jeździc dopóki nie bedziesz stawiał zasłony dymnej z tyłu, i nie bedzie znikalo ci 1litr wody na 10km ze zbiorniczka. I tak juz pewnie głowica do roboty/wymiany.

[ Dodano: 2005-12-07, 20:57 ]
no 300z a całosc ok, ael jak jeszcze chce doliczac za slizgi i napinacz to nieco dorgawo sie robi.

cena czesci to wiadomo,

140 za głowice took, ale pewnie pojdzie i tak wymiana wiec bedzie wiecej, bo koszt głowicy (500) + docierania gniazd zaworowych

uszczelka pod głowice oryginal pewnie ze 120
samonapinacz 160
http://tinyurl.com/qhaqjsk

marcus
[Usunięty]

Wysłany: |7 Gru 2005|, 2005 21:41   

Rafał A.(antek) napisał/a:
ale pewnie pojdzie i tak wymiana wiec bedzie wiecej, bo koszt głowicy (500)

Antek, ja serio liczę , że głowica jest cała. Obyś tym razem się mylił....

Rozmawiałem godzinke temu z kolegą xxxxx, w sobotę podjadę do niego na oblukanie autka i pewnie zostawię u niego, bo chcę, żeby było dobrze zrobione.
Pod choinkę rodzina dostanie naprawę silnika...

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |7 Gru 2005|, 2005 21:45   

no to ja ci od razu mowie, nie licz, a raczej licz ze nie jest cała.

marcus
[Usunięty]

Wysłany: |7 Gru 2005|, 2005 21:47   

:( serio?
Nie był przegrzany, to na bank....

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |7 Gru 2005|, 2005 22:48   

jaaasne a ta uszczelka to niby skad, znudzilo jej sie na miejscu siedziec?

marcus
[Usunięty]

Wysłany: |7 Gru 2005|, 2005 22:58   

Rafał A.(antek) napisał/a:
jaaasne a ta uszczelka to niby skad, znudzilo jej sie na miejscu siedziec?

:) no wiesz, po trzynastu latach to każdy byłby znudzony...

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |8 Gru 2005|, 2005 01:33   

ty speedo cossie ez lubia plunac uszczelka :) tyle ze tam glowica wytrzymuje

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |8 Gru 2005|, 2005 08:01   

według mnie i będe obstawiał przy swoim, że dopuki uszczelki nie wydmuchało to głowica jest nietknieta, a jeśli ją wydmucha to też nie zawsze się to wiąże z uwaloną głowicą - bo niby czemu ??? tu najsłabszym ogniwem jest sama uszczelka
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |9 Gru 2005|, 2005 00:53   

skoro juz bierze wode to uszczelke wydmuchało, a uszczelke wydmuchuje bo ona sie poprostu tam przepala, a głowica jest uwalonanie przez wydmuchanie uszczelki tylko przez brak dobrego chłodzenia 4 cylindra. Wydmuchanie uszczelki moze bys stadium początkowym i przycinic sie do pekniecia - ciepły blok chłodne chłodziwo, ale niekoniecznie, moze byc to jednoczesne z przegrzania, a wresz głowica czazsem moze strzelic wczesniej, skutkow niebedzie raczej czuc, za male ilosci wody pojda tamtedy, o ile wogole.

marcus
[Usunięty]

Wysłany: |12 Gru 2005|, 2005 21:00   

A więc tak, jutro prawdopodobnie odbieram auto. Kontaktuję się z kolegą xxxxx telefonicznie w miarę postępujących prac nad moim Skorpionem i wiem już, że miałem przedmuchaną uszczelkę pod głowicą, głowica szczęśliwie cała( uffff... :wink: ).
Wymienione wszystki zalecane uszczelki, nowe szpilki, splanowana głowica. Przy okazji nowy napinacz, ramię i ślizgi. po zastanowieniu także łańczuszek rozrządu, bo miał luzy. Dokręcony zaworek na pompie oleju( się odkręcił, skubany). Wymina termostatu, płynu, oleju( mobil1 5w50). Mam nadzieję, że to już będzie wszystko i silniczek będzie jak pszczółka. Jak odbiorę autko to zdam relację z jazdy próbnej.

Odpowiedz do tematu