$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - czyżby uszczelka?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czyżby uszczelka?
Autor Wiadomość
George
[Usunięty]

Wysłany: |30 Lis 2005|, 2005 15:59   czyżby uszczelka?

witam,

zauważyłem u mojego krokodyla bardzo niepokojący objaw. Od wczoraj do dzisiaj poziom płynu chłodniczego w zbiorniku wyrównawczym spadł od połowy (między min a max) do min. W tym czasie samochód przejechał ok. 8 km. Czy te objawy(przy takim małym przebiegu) sugerują pęknięcie uszczelki pod głowicą czy może jakiś przeciek w innym miejscu?

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez George |30 Lis 2005|, 2005 19:15, w całości zmieniany 1 raz  

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |30 Lis 2005|, 2005 16:24   

dolej i obserwuj dalej. jednorazowe cos to moze sie odpowietrzyl w jakis magiczny sposob. ja tez tak mialem ale jest ok no i u mnie to bylo po wymianie plynu w chlodzeniu no moze z tydzien pozniej.
pozdrawiam
maciek
p.s. a ja u siebie nawet mysli nie dopuszczam,ze cos z uszczelka moze byc :twisted: a jak chodzi na wolnych to nic z niego nie kapie??

George
[Usunięty]

Wysłany: |30 Lis 2005|, 2005 16:35   

właśnie jeszcze nic nie sprawdzałem przy nim, naraże tylko płyn dolałem

marcus
[Usunięty]

Wysłany: |30 Lis 2005|, 2005 21:07   

Zerknij zwłaszcza na przewody gumowe od lpg. ja w swoim wymieniłem już dwa, mimo że instalacja ma jakieś 2-3 lata. Powstawiali jakiej dziadostwa które parcieją.

rpio
[Usunięty]

Wysłany: |2 Gru 2005|, 2005 21:19   

Pytanie, czy puszcza bańki :?:
Myślę że jest to jakiś mały wyciek.
Posprawdzaj rury i złącza,szczególnie na zimnym silniku :idea:

Adam
[Usunięty]

Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 09:11   

Ja szukam takich specjalnych papierkow do testowania uszczelki na podstawie wyziewow z naczynia wyrownawczego. Pewna szybka diagnoza.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 13:17   

pierwszy raz o czyms takim czytam, jak znajdziesz to daj znac skad,kto jak gdzie i za ile...
pozdrawiam
maciek

Adam
[Usunięty]

Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 13:27   

Ja widzialem takie cos w serwisie w niemczech. Gosciu podszedl do samochodu odkrecil korek nalozyl taka tube (rurke) na koncu ktorej wsunal papierek (taki lakmusowy)
dodal gazu po chwili wyjmuje papierek ktory zabarwil sie na niebiesko co podobno oznaczalo ze w wyziewach sa spaliny. I po tescie

marcus
[Usunięty]

Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 15:10   

Adam napisał/a:
specjalnych papierkow do testowania uszczelki na podstawie wyziewow z naczynia wyrownawczego. Pewna szybka diagnoza.

To ja też jestem zainteresowany takim cudem, jak znajdziesz to daj znać!

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 15:20   

ja po kolejnej dolewce plynu do chlodzenia . bylo w polowie skali a zawsze mam maxa tez. czyzby idealny silnik sie "rozidealizowal" troszeczke??
pozdrawiam
maciek

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 16:10   

moze juz przewody zadkie.. albo jaies mikropekniecia w chlodnicy.. teraz jest zimno wszystko sie kurczy.. u siebie tez musze co jakis czas dolac kapke plynu bo znika gdzies a pod autem sladu nigdy nie ma..

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 16:18   

analiza spalin + w zbiorniczku wyrównawczym prawdę powie

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 16:23   

Na 90% 'znika' na boczkach chłodnicy. Mój obecny i oba poprzednie tak miały, litr na dwa trzy miesiące. Jak się dokładnie obejrzy na ciepło od dołu łączenie boczków z aluminium, to czasem widać gdzie leci, ale o ile w poprzednim to nawet kombinowałem z chłodnicą (bo do OHC prawie pasuje od Sierry 2 litrowej a taka wala mi sie w złomie), to w obecnym 2.9 nie dotykam sie palcem, bo nie mam szas (klima+ASB, znaleźć taką dobrą używkę to cud). Oczywiście może być też głowica i uszczelka, ale te ilości to od razu widać w oleju (mleko).

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 18:55   

Boni napisał/a:
Na 90% 'znika' na boczkach chłodnicy. Mój obecny i oba poprzednie tak miały, litr na dwa trzy miesiące. Jak się dokładnie obejrzy na ciepło od dołu łączenie boczków z aluminium, to czasem widać gdzie leci, ale o ile w poprzednim to nawet kombinowałem z chłodnicą (bo do OHC prawie pasuje od Sierry 2 litrowej a taka wala mi sie w złomie), to w obecnym 2.9 nie dotykam sie palcem, bo nie mam szas (klima+ASB, znaleźć taką dobrą używkę to cud). Oczywiście może być też głowica i uszczelka, ale te ilości to od razu widać w oleju (mleko).

No właśnie nie od razu, czasem można i 50tys.km. zrobić w niewiedzy

Odpowiedz do tematu