$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - klekoczy hydrauliczny popychacz zaworów w DOHC
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
klekoczy hydrauliczny popychacz zaworów w DOHC
Autor Wiadomość
pablo
[Usunięty]

Wysłany: |4 Gru 2005|, 2005 13:43   klekoczy hydrauliczny popychacz zaworów w DOHC

Witam mam silnik DOHC 90rocznik 2.0l silnik ,układ zapłpnowy EFI .
Wymieniłem olej na pół-syntetyk bo był problem na ustawienie hydraulicznych zaworów (po zapaleniu silnika klekoczały zawory nawet przez 4-min aż lampka z czujnika oleju nie zgasła)to wymieniłem olej ,po wlaniu oleju rozrusznik nie mógł pokrecić kołem zamachowym to go ciągłem na lince przez drugi samochód i nic .Na drugi dzień wsiadłem do samochodu i jak niby nic odpalił od razu lampka kontrolna cisnienia oleju zgasła po 1 sekundzie ale zauwarzyłem ze coś klekocze
Mechanik mówi ze sie powinno odczekać 30 min po wlaniu nowego oleju i sie popychacz zapowietrzyłalbo albo zawór pękł(ale stuki są u góru a nie z boku silnika)
PS. ile taki popychacz może kosztowaći jak go wymontować z wałka ssącego jak tam jest moduł zapłonowy(wystarczy jeden ząbek przekręcić przy zakładaniu i już sie przestawi za rożrządzie
Może ktoś z was miał ten sam problem i jak sobie z tym poradzić samemu??

olcha20
[Usunięty]

Wysłany: |4 Gru 2005|, 2005 14:13   

Hej - z tego co mi pisali - to popychacze sa po okolo 69pln sztuka i cieżko znaleść który klekocze. Nieskomplikowana wymiana - na szczęscie. Mi też klekocze... na zimnym przez okolo 10-15sekund zanim kontrolka zgaśnie.

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |4 Gru 2005|, 2005 14:56   

U ciebie musiało być lub jeszcze jest coś nie tak
Kontrolka ciśnienia powinna zgasnąć zaraz po zapaleniu a nie po 4 min - wygląda jakby nie miał odpowiedniego ciśnienia oleju.

Nie wiem ale pierwszy raz słyszę, że popychać się zapowietrza.
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

qantan
[Usunięty]

Wysłany: |4 Gru 2005|, 2005 15:11   

dokładnie IREK dokładnie 15 sekund to odgroma a 4-ry minuty to wieczność .coś nie tak ze smarowaniem .

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |4 Gru 2005|, 2005 15:13   

moze byc,ze stary zuzyty olej powoduje zapalnie kontrolki od oleju ja tak mialem. po wymianie oleju na polsyntetyk uspokoilo sie. a popychac do dohc?? w sumie to sam nie pamietam. jak kupowalem samochod w niemczech to ten co ze mna byl powiedzial 20 zl nowy. jak w polsce mowielm to w sklepie to potraktowali to jako najciezszy zart klienta od dnia otwarcia a sklep ma juz dlugoletnia historie. znalezienie pukajacego to powaznie ciezka sprawa a pozatym mowili mi w tym sklepie,ze orginal forda jest tanszy od zamiennika. na allegro jest caly komplet za 500zl ale jest cos dopisane ze mozna sie dogadac. a jak nie puka tak okrotnie mocno to moze pojezdzij troche to sie rozrusza. tylko nie wiem co z tym jezeli tam jest cos pekniete. moze cos sie zmielic i koszty naprawy beda jeszcze wieksze.... ciezko cos doradzic :|
pozdrawiam
maciek

[ Dodano: 2005-12-04, 15:17 ]
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=75502280 to ten link ale nie wiem czy to to co potrzebujesz.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |4 Gru 2005|, 2005 15:19   

DOHC --> 4 min. ----> pewnie sławetny zaworek w pompie olejowej ;)

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |4 Gru 2005|, 2005 16:55   

zaworek na pompie olejowej dokrecic. wymiana oleju i filtra pomaga acz na krotko.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Drmax
[Usunięty]

Wysłany: |4 Gru 2005|, 2005 19:36   

Hej! Nie wiem czy cosik pomogę, ale jeśli wymieniłeś olej na rzadszy (półsyntetyk), to zrozumiałe jest że szybciej dotrze na góre i szklanki przestaną rechotac. Z kolei - tak mi się wydaje-jeśli silnik jest juz ciepły to rzadszy olej powoduje że szklanki głośniej pracują. Więc taki dylemat - albo ci z rana klekocze i po rozgrzaniu jest w miarę cicho, albo z rana spoko a na ciepłym je słychac. Nie mniej świadczy to o zużytych szklankach i wymiana pojedynczej jest mało efektywna, bo może się zdarzyc że źle zdiagnozujesz i dalej ci będzie dzwonic. Na pewno jak alfabet każe - sprawdzic zaworek na pompie olejowej i jakośc oleju. A tak wogóle to baaaaardzo długo Ci się paliła lampka od oleju. Mój silnik też z rana zwłaszcza teraz poklekocze nawet z 2 minuty (czasami to czasmi ale się mu zdarza), ale lampka gaśnie w miarę szybko 2- sekundy

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |4 Gru 2005|, 2005 20:31   

Moje i latem i zimą, ale tylko kilka sekund. Potem zacząłem lać olej 10W-40 i klekotały zimą. Jakieś 2 tys. km temu wlałem Xeramica - i cisza. Parę kleknięć i tyle :D dosłownie ze dwa - trzy stuki słychać i silnik chodzi cicho, czasem nawet nie warknie przy rozruchu.

Tyle, że ja nie miałem, nie mam i mam nadzieję że nie będę miał problemów z kontrolką oleju :D . Za to czasem przydługo świeci ładowanie, ale to pewnie wina paska, który zamiast zasuwać po rolkach to leży w bagażniku bo nie mam kiedy tego zrobić :(

olcha20
[Usunięty]

Wysłany: |4 Gru 2005|, 2005 20:42   

qantan napisał/a:
dokładnie IREK dokładnie 15 sekund to odgroma a 4-ry minuty to wieczność .coś nie tak ze smarowaniem .

hmm - to 15 sekund - to też strasznie dużo?

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |4 Gru 2005|, 2005 22:53   

sporo, juz
http://tinyurl.com/qhaqjsk

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |4 Gru 2005|, 2005 23:35   

megalith napisał/a:
wlałem Xeramica - i cisza

Ile lałeś - 250 ml czy 500?
Też kcem tylko nie wiem czy wypruwać kasę na dużą flasię czy mała starczy?

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |4 Gru 2005|, 2005 23:48   

wedlug producenta 250 ml na 4 litry oleju. wiecej chyba nikt nie ryzykuje??
pozdrawiam
maciek
p.s. ja tez to wlalem ale wielkiej roznicy nie widze. jest w miare no ale tez tak bylo przed wlaniem. czasem puka 2 stuki :) a czasami i 15 sekund

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 08:45   

Mój łyknął pół litera Xeramic-a :)

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 09:32   

Ja wsiamałem 250 ml. Więcej bym nie wlał, bo bym poziom max. oleum przekroczył. I tak podskoczyło prawie pod górną kreskę z trzech czwartych

Odpowiedz do tematu