$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Kod błędu P1270 - Engine RPM/SPEED Limiter Reached
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kod błędu P1270 - Engine RPM/SPEED Limiter Reached
Autor Wiadomość
alekv6
[Usunięty]

Wysłany: |4 Lis 2005|, 2005 15:45   Kod błędu P1270 - Engine RPM/SPEED Limiter Reached

Witam wszystkich
Byłem u mechanika który dysponuje czytnikiem kodów dla Scorpio aby zczytać ewentualne kody błędów. Odczyt zanotował ww. kod błędu . Znalazłęm na sieci artykuł w serwisie
http://www.bullittarchive.com/ opis tego błędu. Jest napisane w języku angielskim.
Jako że uczę się j. angielskiego juz jakiś czas, to myslałem, że nie będzie problemu, jednak angielski techniczny wymaga chyba doświadczenia którego nie posiadam. Może wspólnie przetłumaczymy ten krótki fragment opisu.

Article text:
Engine RPM/Vehicle Speed limiter

The powertrain control module (PCM) will disable some or all of the fuel injectors whenever an engine rpm or vehicle overspeed condition is detected. The purpose of the engine rpm or vehicle speed limiter is to prevent damage to the powertrain. The vehicle will exhibit a rough running engine condition, and the PCM will store a Continuous Memory DTC P1270. Once the driver reduces the excessive speed, the engine will return to the normal operating mode. No repair is required. However, the technical should clear the PCM and inform the castomer of the reason for the DTC.

...
Check for :
* Water, ice, mud and snow causing wheel slippage
* Excessive engine rpm in Neutral
* Vehicle driven at high rate of speed.

Po przepisaniu tego textu już chyba odpowiedziałem sobie na pytanie, eliminując śnieg, błoto, lód i inne mazie oblepiające opony pozostaje że jeżdze na zbyt dużych obrotach ?
(to by się zgadzało, mam problem z elektrozaworem O/R - stąd ten odczyt który również pokazał błąd elektozaworu C - P1761 SHIFT SOL C PERFORMANCE)

Co o tym sądzicie ?

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |4 Lis 2005|, 2005 15:51   

Według mnie ten kod informuje tylko, że zadziałało odcięcie wtrysków, przy przekroczeniu obrotów maksymalnych.
To jest tylko kod informacyjny i nie wymaga żadnej ingerencji, jedynie skasowania go z pamięci.

[ Dodano: 04-11-2005, 15:55 ]
Natomiast kod : P1761 Shift Solenoid No. 3 Performance. - a więc problemy z elektrozaworem C (nr 3) .
Jedno ma się nijak do drugiego...

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |4 Lis 2005|, 2005 16:18   

Dlaczego? Nie to żebym dał sobie choćby paznokieć sobie obciąć za swoje teoryjki, ale przecież jak szwankuje timing zaworów ASB (na to wskazuje ten błąd zaworu, "performance") to może skutkować chwilowym zdejmowaniem obciążenia z silnika, co powoduje chwilowe podskakiwanie obrotów aż do odcięcia przez komp a to skutkuje zapamiętanym błędem max obrotów.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |4 Lis 2005|, 2005 17:21   

no teoria godna uwagi, ja u siebie tak mialem ze wlasnie ktorys zawor przy przełaczani biegow szwankowal i silnik osoagam mx obroty do dociecia wtryskow. Ale to sie zauwaza jeżdzac
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Adam_2000 

Wysłany: |4 Lis 2005|, 2005 19:33   

Teretycznie macie rację, ale tylko w przypadku pełnego otwarcia przepustnicy.

alekv6
[Usunięty]

Wysłany: |4 Lis 2005|, 2005 19:57   

Hej,
A jednak się myliłem, Wasza teoria spiskowa mi pasuje i najbardziej mi odpowiada :-)
Nic, mam jeszcze gwarancje na skrzynie i gosc zobowiązał się że wymieni mi ten elektozawór w ramach gwarancji, tylko musi go kupic (ja nic nie płacę)
A tak przy okazji czy wszystkie elektorozawyry są takie same oraz ile coś takiego może kosztowac ? żeby mi gościu pół roku tego nie kupował :P

[ Dodano: 2005-11-04, 19:59 ]
dalej:
to dlatego przy zmianie biegu z 2 na 3 mam przerwe az do prawie 6 tys obrotów, odcięcie wtrysku i dopiero zmiana biegu (bo szwankuje) chyba że odpuszcze pedał gazu przy 60km/h wtedy sam lekko przejdzie.

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |4 Lis 2005|, 2005 21:46   

nie, u mnie nie tylko w tym wypadku.

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |4 Lis 2005|, 2005 21:56   

czyli masz tak jak ja miałem, tyle ze pojedynczo elektrozaworow sie nie wymienia, chyba ze on mowil o zaworze O/D

PS ile płaciłęs za remont skrzyni i co ci wymieniali?

alekv6
[Usunięty]

Wysłany: |4 Lis 2005|, 2005 22:16   

Robiłem ją w Wałbrzychu (nigdy tam nie oddawajcie , firma Alex oraz ASB Service - to jedno i to samo)
Zapłaciłem 3tys zł ponoć za :
1) Sprzęgło chydrokinetyczne
2) Łożysko (jakieś tam)
3) tarczki 1 biegu
4) obudowa mniejsza (ponoć jakieś pęknięcie było)
5) uszczelki + olej + robocizna

Auto robili półtra miesiąca łącznie, pisałem o tym kiilka razy na forum i wydawało się ze jest wszystko ok, ale niestety po tygodniu jeżdzenia (szlag mnie trafiał bo drugi Scorpio auomat z 90r lepiej (skrzynia) pracuje niz w cosworth-ie) zgłosiłem reklamacje.
Z części dali mi tylko obudowe chyba łozysko i jakieś gówna, nie dali sprzęgła i cos jeszcze. Zażądałęm zwrotu i powiedzieli ze dadza, zobaczymy.

Stan skrzyni obecny :
Dziwny przeskok pomiędzy biegiem 2 a 3 , nie działający O/R powyżej 80km/h ogólnie totalna klęska, zastanawiam się nad kupnem drugiej skrzyni a ich podania do sądu.

Adam_2000 

Wysłany: |4 Lis 2005|, 2005 22:18   

alekv6 napisał/a:
nie działający O/R powyżej 80km/h

Alek, o co chodzi z tym O/R ?

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |4 Lis 2005|, 2005 23:45   

czyli pewnie to co bedzie u mnie szwankuje sterownik elektrozaworow.

alekv6
[Usunięty]

Wysłany: |5 Lis 2005|, 2005 20:01   

hm...
Czy ktoś powiedział, że pojedyńczego elektrozaworu się nie wymienia ???

już się boję że to następny kręt serwisu który przekazał mi informację ze jak kupią ten elektrozawór to mi to zrobią.

Dajcie jakieś info, może znajdzie się potem w FAQ naszego forum dla potomnych :-)

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |5 Lis 2005|, 2005 21:21   

tozalezy jaki elektrozawór, jak O/D to tak, jak jakis inny to adam 2K specjalista jest

Adam_2000 

Wysłany: |5 Lis 2005|, 2005 21:28   

Nie widze powodu, dla którego nie można by wymienić tylko jednego elektrozaworu.
W sterowniku jest ich 6 sztuk - 4 jednakowe (od poszczególnych biegów), jeden LOC i jeden sterujący ciśnieniem.

jarysss
[Usunięty]

Wysłany: |9 Lis 2005|, 2005 20:40   

to dlatego przy zmianie biegu z 2 na 3 mam przerwe az do prawie 6 tys obrotów, odcięcie wtrysku i dopiero zmiana biegu (bo szwankuje) chyba że odpuszcze pedał gazu przy 60km/h wtedy sam lekko przejdzie.[/quote]

ja to samo mialem ale byla wina gazu. Dali mi mikser z małą dziurą i nie dostawał powietrza, był słaby i biegów nie zmieniał tylko przy wysokich obrotach,chyba że odpuszcze pedał gazu przy 60km/h wtedy sam lekko przejdzie

Odpowiedz do tematu