|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Stukot w silniku pilnie porzebna pomoc |
| Autor |
Wiadomość |
mizaj [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Paź 2005|, 2005 18:05 Stukot w silniku pilnie porzebna pomoc
|
|
|
Witaj cie !
Mam orgomny problem . Jak dotąd byłem w pełni zadowolony z mojego wieloryba 95 r 180 tys 2,5 td.
Przy ostatniej wizycie w "nore auto " kupiłem dodatek do diesla firmy STP( niebieski) ( czy jakoś tak)
Tankuje zawsze do pełna i zaraz po zatankowaniu wlałem całą buteleczkę wg producenta wystarcza to na jakieś 40 litrów . Czyli dla skorupy która ma 70 litrów bak to i tak to było rozcięczone.
Wieczorkiem wsiadłem do autka i przejechałem jakieś 30 km . Na postoju usłyszałem coś wrodzaju łoskotu. Dodając gazu silnik oboty wzrastały a gdy puszczałem zaczynały spadać a miarowy łoskot zaraz potem ale z pewnym opóźnieniem . Zadzwoniłem do znajomego mechanika który poradził bym dojechał pomalutku do domu wypompował całe paliwo i nalał zwykłego. na drugi dzień od razu tak zrobiłem zowstały mi może z 2 litry w baku dojechałem jakieś 1,5 km pomalutku do stacji i nalałem pół zbiornika . Odpaliłem i pomalutku jechałem do domu w pewnym momencie po przejechaniu jakiegoś 1,5 km moc silnika spadła znacznie i zaczął się ten sam stukot ale 100 razy głośniej ledwo dokulałem się do mechanika na luzie . Autko postawiłem i czekam na diagnoze w środę .
Dodam że hałas wydobywa się tak jakby z pod pokrywy zaworów ale głowy nie dam bo silnik zaraz zgasiłem . Pomóżcie bo może ktoś miał coś takiego albo może się z czymś takim spotkał ? Nie chciałbym nieświadomy dostać wyroku od mechanika .
Silnik po awarji nie dymiłani nic z tych żeczy tylko przeraźliwy łoskot.
Dodam że przed wlaniem tej EKSTRA formuły nic się nie działo silnik pracował normalnie i wszystko było ok.
Proszę o każde info
pozdrawiam
mizaj |
|
|
|
 |
fructon [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Lis 2005|, 2005 11:31
|
|
|
| wyglada na to ze zdechl ktorys wtryskiwacz a potrafi tak stukac ze obudzi umarlego ale moga byc tez inne przyczyny sprawny mechanik szybko oslucha silnik i zlokalizuje usterke |
|
|
|
 |
Anthrax [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lis 2005|, 2005 08:20
|
|
|
btw
te specyfiki nalać najlepiej PRZED zatankowaniem benzyny czy tam ropy.
Wtedy się dobrze zmieszają już przy nalewaniu.
Różnica niby niewielka ale zawsze ..... |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lis 2005|, 2005 11:12
|
|
|
oby to tylko nie byl wal korbowy. ciezko zlokalizowac to pukanie bo sie rozlazi po calym silniku. a wlanie tego dodatku to moze tylko zbieg okololicznosci.
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
mizaj [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lis 2005|, 2005 20:39 znalazłem odpowiedź ale dziwną
|
|
|
Drodzy koledzy okazało się , ze jest to wina zamkniętego zaworu . Wypadła laska popychacza i zawór był cały czas zamknięty.Wystarczyło zdjąć pokrywę zaworów i włożyć ją na swoje miejsce. Po zmontowaniu chodzi jak przedtem nawet może lepiej " chyba jednak to sugestia".
Będe wdzięczny za komentarze
( jak, dlaczego , i jakie to może mieć skutki na przyszłość)
POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
paramisiu [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lis 2005|, 2005 21:04
|
|
|
| Ja miałem takie stuki z silnika (tak jakby wybuch w cylindrze domykał zawory) i zaczeły się jak zalałem paliwo w trasie na podejżanej stacji (juz była rezerwa a do domku daleko) - chyba musiało być ono kiepskiej jakości bo stuki były coraz mocniejsze. Pojechałem do 2 mechaników jeden powiedział ze to panweki na wale, a drugi że nie działa mi jeden cylinder. Wiec wróciłem do domu aby sprawdzić te panweki ale jak zgasiłem auto pod domem to nagle spod maski kłęby dymu. Wypsikałem całą gaśnice pod maske -pierwsza myśl zapalił się ! Ale zaraz przybiegł ojciec podnieśliśmy klape i nic zero spaleniznu czy coś takiego. Odpaliłem jeszcze raz i wydmuchało mi cały płyn z układu chłodzenia. I tak silnik zakończył swój żywot. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |