$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Zwężka w dolocie
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwężka w dolocie
Autor Wiadomość
Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 14:04   

no to jest bardzo dobre podejście.

Jaca
[Usunięty]

Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 14:08   

.... szczęściarze. Mój pali 30/100 km w mieście. Moja ciężka noga nie uprawiedliwia tego faktu. Nawet mróz (tak, tak - dziś o 2 w nocy skrobanka była) mnie nie powstrzyma od przegrzebania filtrów dolotów i TePe.... W poldku miałem tak samo. Wyciągnąłem gazik(phi, a co tam było do wyciągania), patenty 3 poprzednich właścicieli, wyczyściłem, potestowałem różne ustawienia przez dwa dni i oszczędość 20 %. Ważne - miałem idealny gazniczek - 8,333333 l w trasie. Mam Scorpionka jakiś miesiąc i gdyby nie stres pod dystrybutorem czułbym się szczęściarzem....
Dziś sprawdzę ile benzi bierze....

Struna 

Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 15:43   

stary - to masz coś niesamowicie skopane - chyba jesteś rekordzistą extremum spalania spartaczonej instalki LPG ;)

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 16:58   

No rzeczywiście, rekord. U mnie, I generacja "ze śmietnika", po odkręceniu nieco, bo mnie wk...wiał oszczędnym muleniem, nadal pali poniżej 20/100 (i zapalam obecnie na gazie, bo jakoś mi się benia skończyła :wink: ).
Też uważam, że najważniejszy jest duuuuży parownik, bo zawsze można go przykręcić, potem miksery i dolot, potem cała reszta. Z dobrym parownikiem ustawić da się porąbane miksery, pogięty dolot, długie przewody itepe, na mały parownik nie pomogą wszelkie wygięte patenty kreatywnych gaziarzy, albo będzie mulił na maxa albo żarł gaz na jałowych.

Srebrny 

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 20:55   

Myślę powietrza piszę paliwa, takie rozdwojenie jaźni....
pozdrawiam

tomi503
[Usunięty]

Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 21:17   

Panowie pierwsza zasada po wymianie filtra powietrza trzeba wyregulować instalacje gazową. Druga sprawa zwęrzki w dolocie jak mikser ma za durzy przelot to zwerzka daje taki sam efekt jakby mikser miał przelot odpowiedni. Cyli niema znaczenia czy mikser ma fi35 a powinien mieć fi30 i do tego pierwszego jest zapodana zwęrzka fi30.

Natomiast irytuje mnie stwierdzenie że jak gaziarze ustawili auto na analizatorze to było do bani a jak koleś sobie sam pokręcił to było super. Przecierz kazdy wie że jak ma trzymać normy spalin to będzie muł w porównaniu do benia ale jak mu się popusci odpowiednio to juz będzie lepiej ale wtedy nie będzie trzymał norm spalin. Zastanówcie sie po co jedziecie do gaziarza na analizator mozna mu zmety powiedzieć że chcecie tak wyregulować auto by maiło kopyto a nie trzymało norm spalin.

Instalacja I generacji jest instalacją prymitywną i niestety musi być w w dolocie powietrza odpowiednia zwęrzka na mikserze aby silnik mógł zassać gaz inaczej będzie kicha.

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 22:30   

tomi503 napisał/a:
jak mikser ma za durzy przelot to zwerzka daje taki sam efekt jakby mikser miał przelot odpowiedni. Cyli niema znaczenia czy mikser ma fi35 a powinien mieć fi30 i do tego pierwszego jest zapodana zwęrzka fi30.

To nie jest prawda. Wystarczy znac podstawowe prawa mechaniki plynow. Rozumujac tak mozna by stwierdzic, ze zakladajac odpowiednio mala zwezke moznaby zalozyc mikser o przelocie rownym srednicy dolotu, co w zaden sposob by nie dzialalo. Jak wiadomo takze parownik jest sterowany poprzec ta zwezke gdyz w najprostszych instalacjach nie ma innej regulacji cisnienia gazu i duzo od tego zalezy.

tomi503 napisał/a:
irytuje mnie stwierdzenie że jak gaziarze ustawili auto na analizatorze to było do bani a jak koleś sobie sam pokręcił to było super

Pojechalem na analizator poniewaz wtedy byly takie przepisy, ze musialem miec dokument z analizy zeby mozna bylo w dowod wbic gaz. Nie orientuje sie jak jest teraz. Gazownik wprost powiedzial ze i tak bedzie trzeba potem przeregulowac, bo sie nie da jezdzic. Moze w nowoczesnych silnikach jest inaczej. To byl 25 letni silnik, ktory mial nakulane ze 200 tys i ja nim na gazie zrobilem kolejne 250 tys i sprzedalem.

tomi503 napisał/a:
Instalacja I generacji jest instalacją prymitywną i niestety musi być w w dolocie powietrza odpowiednia zwęrzka na mikserze aby silnik mógł zassać gaz inaczej będzie kicha.

Zwezka musi byc jezeli jest mikser i tylko na mikserze nigdzie indziej. A nie musi jezeli jest np BLOS. A instalacja tez I generacji.

[ Dodano: 2005-10-25, 22:35 ]
A tak na marginesie to jak sie pisze slowo zwezka. Ja nie uzywam polskich liter poniewaz pisze z niemiec i czasem pisze bardzo szybko i jakas litera wypadnie albo sie przestawi, ale jak tak mozna??? Zwerzka

Struna 

Wysłany: |26 Paź 2005|, 2005 10:23   

nie tak ;) tak jak piszesz jest OK :)

Jaca
[Usunięty]

Wysłany: |26 Paź 2005|, 2005 14:32   

Witam ponownie - informacje od rekordzisty spalania: znalazłem jakąs rozluzowaną \wyjętą\ wtyczke z przodu silnika, na samej górze tuSH przy chłodnicy. Po założeniu silnik wskoczył na wyższe obroty, jest zdecydowanie mocniejszy, choć czasami silnik pracuje na nierównych obrotach, spalanie zdecydowanie spadło do bliżej nieokreślonej granicy (bo nie wylatałem jeszcze zbiornika).
Pozdrawiam :)

Struna 

Wysłany: |26 Paź 2005|, 2005 14:47   

hmmm - czyżby czujnik temperatury ....

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |26 Paź 2005|, 2005 15:13   

albo regulator wolnych obrotow

Struna 

Wysłany: |26 Paź 2005|, 2005 15:42   

no ale żeby od regulatora palił dużo - rozumiem obroty - ale spalanie ?

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |26 Paź 2005|, 2005 15:44   

No ja tez nie rozumiem co ma do tego spalanie ale Jaca napisal ze po podlaczeniu silnik wskoczyl na wyzsze obroty. Najlepiej jakby zdjecie zapodal :)

Struna 

Wysłany: |26 Paź 2005|, 2005 15:57   

no jak EEC nie czytał temperatury to też mógł obroty źle dobrać a jak dostał nagle odczyt to się ustawił jak trzeba.

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |26 Paź 2005|, 2005 15:58   

jak nie mierzyl temperatury to chodzil na ssaniu ??
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

Odpowiedz do tematu