$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - konserwacja podwozia
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
konserwacja podwozia
Autor Wiadomość
Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 14:51   

są takie specjalne pianki bitumiczne do wyciszania - widzialem kiedyś jak sobie blacharz znajomy kaszlaka tym wytłumiał ( oczywiście na świeże blachy )

Jaca
[Usunięty]

Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 15:23   

w swoim pololocie miałem zrobione "na piankę" nadkola, progi i podłogę. Samochód z wiekiem stawał się coraz lżejszy - blachy ubywało - zostawała pianka. w miarę postępu prac rudej - na dole pociągałem bit-gumem, u góry żywica, szpachla i jakiś spray i wszyscy się dziwili że taki ładny. :DDDDDDD

oczywiście - nie należy przesadzać z ilości, choć półokrągłe auta także są pikne :))

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 15:45   

Jaca napisał/a:
Samochód z wiekiem stawał się coraz lżejszy - blachy ubywało - zostawała pianka...

To jest niezły sposób na zmniejszenie zużycia paliwa ! ;))

Struna 

Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 15:53   

no do wyścigów na ćwiartke miodzio rozwiązanie :)

Srebrny 

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
Wysłany: |25 Paź 2005|, 2005 21:19   

Nie wytrzymałem i odkręciłem osłony wew. progów i oczywiście pianki tak jak sobie to wyobrażałem w progach nie ma.Nie ma też śladu konserwacji (nowej)w tej części progu i chyba tu chodzi o tą piankę o której pisze Struna , bo jak nie to nie wiem o co chodzi.Mechanior to prawie ostatni z tych, którzy od lat zajmują się konserwacją, bo mówiąc szczerze kto dziś konserwuje samochody.Osobiście czułemsię trochę zobowiązany poprzez staranność poprzedniego własciciela kontynuoać ten sposób eksploatacji na tyle ile mnie stać.Sprawdziłem też resztę zlecenia i jest napaćkane zdrowo.Minął prawie miesiąc i dopiero teraz zapach można względnie tolerować.
pozdrawiam.

[ Dodano: 2005-10-25, 21:30 ]
Chociaż czasami ktoś nonszalancki (nie mówię tu o błedach) zabiera nam satysfakcje z tych starań ,jak ta kobieta cofając w nomen omen Hondzie Civic i nie usłyszałem nawet s lowa przepraszam :(

Struna 

Wysłany: |26 Paź 2005|, 2005 11:22   

o jakich osłonach progów mówisz ?

Srebrny 

Wysłany: |26 Paź 2005|, 2005 22:17   

Próg dzieli się na zewnętrzny i wewnętrzny.Od wewnątrz osłaniają go plastykowe osłony a otwory technologiczne rówież są zakryte szczelną folią .Wzdłuż progu w środku idzie przegroda która dzieli właśnie próg.Takich instrukcji udzielił mi ten fachowiec osobiście progu w scorupce nie prułem a zaufanie do fachowców mam jakby mniejsze.
Pozdrawiam

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |27 Paź 2005|, 2005 09:52   

chmm albo ja xle czytam albo źle rozumuję - chodzi o to , że fachowiec twierdzi że osłony sa le wenątrz progów ??? bo normalnie to nie idzie tego rozebrać chyba, że rozciąć gdyż to jest spawane - no a w końcu kilka godzin pod autkiem spędziłem :)

Generalnie z progów nie ma co zdejmować, nie wiem jak jest w środku - ale tam jest pustka aż wieje - chyba, że się mylę to prosze poprawić
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

Struna 

Wysłany: |27 Paź 2005|, 2005 12:12   

no pusto jest - of kors wewnętrzny próg to jakby element nośny a po wierzchu to tylko kształtka coby to jakoś wyglądało z całością i w srodku pustka - ale nie do końca bo idzioci z forda w puścili do progu wąż odprowadzający wodę z szybra i sobie woda do profilu leci z szyberka - no totalny idiotyzm na maxa - i jak mają progi w Scorpio nie gnić. Dletrgo też bardzo istotne jest aby przy konserwacji nie zapaćkać jakimś biteksem otworów w progach bo jak woda stanie w nich to już masakra.

Srebrny 

Wysłany: |27 Paź 2005|, 2005 12:47   

No faktycznie muszę być bardziej staranny, w opisywaniu bo wychodzą jakieś brednie,a trudno wymagać żeby każdy się domyślał o co mi chodzi.
Więc tak: wzdłuż pojazdu po lewej i prawej strony są takzwane progi, o konstrukcji przestrzennej czyli w przekroju daje to kwadrat , prostokąt lub owal w zależności od konstrukcji.Wg wyjaśnień fachowca próg w scorpionie jest przedzielony przegrodą wzdłuż progu co daje w przekroju dwa jakby prostokąty czy półowale.Część bliższą środka pojazdu nazwał progiem wewnętrznym do którego jest dostęp po zdjęciu osłon progów (jeśli można je opisać to są to elementy wyposażenia wnętrza) w cele włożenia tch szpryc i podania środka konserwującego, czego nie uczynił gdyż w lewym progu zdjąłlem osłonę(od wew. sam.), niejako zniszczyłem osłone otworu techn. specjalnie wiele nie było widać, a palcami nie wyczułem nowego środka konserw. więcej już nic nie psułem, przykręciłem osłony.Do części progu zew. jest dostęp podobnież po zdjęciu nadkoli gdzie są otwory w które można wsunąć odpowiednio długie dysze w celu wtryśnięcia środka co podobnież uczynił a czego nie uczynił w tej nieszczęsnej części bliżej środka pojazdu(osi wzdłużnej) w której jest ponoć ta pianka , która skojarzyła mi się przyznam z taką pianką jak do mocowania okien.
W każdym bądz razie coś zrobił bo dalej śmierdzi z nadkoli coś kapie, może ta "ruda "zagnieździ się dwa, trzy lato później bo soli u nas w Opolu nie żałują w okresie zimowym.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2005-10-27, 12:51 ]
Przy najblższej okazji sprawdzę drożność tych odpływów (otworów) w progach

rufus-1975
[Usunięty]

Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 10:54   

Struna napisał/a:
Dletrgo też bardzo istotne jest aby przy konserwacji nie zapaćkać jakimś biteksem otworów w progach bo jak woda stanie w nich to już masakra.

To gdzie dokładnie w progach są te otwory? W piątek oddaję autko do konserwacji podłogi i chcę wiedzieć gdzie przy odbiorze skontrolować czy nie zatkali tych otworów.

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 10:57   

na kanale je zobaczysz, widac gołym okiem, takie prostokątne otworty o wymiarach mniejwięcej 2*0,5cm i sa umieszczone co jakieś 40cm na pionowej sciance progu na samym dole

ale żeby to zobaczyć to albo kanał albo lewarek i wsuwasz się pod auto
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 10:59   

na samym spodzie progu bardziej od wewnątrz znajdują cię wygniecenia nawet jak klękniesz to je zobaczysz i one muszą być drożne
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |5 Gru 2005|, 2005 12:34   

czyzby byly jakies zalety nie posiadania szybra?

Pinio
[Usunięty]

Wysłany: |6 Gru 2005|, 2005 02:51   

Oczywiscie, :mrgreen: zawsze to jedno okno mniej do mycia

Odpowiedz do tematu