$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - piasta łożysko prawy tył Scoprio
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
piasta łożysko prawy tył Scoprio
Autor Wiadomość
bufetowa 

Auto: Scorpio '97 2,3 sedan ' 98 Mondeo 2,5 combi
Wysłany: |1 Lip 2014|, 2014 19:20   piasta łożysko prawy tył Scoprio

mechanik (niestety nie ten gł. fachowiec w warsztacie) mający zmienić łożysko w prawym kole tył posługiwał się m.in. młotkiem - może dlatego stare łożysko się rozleciało i stwierdzono juz po konsylium że piasta też do wymiany, kupiłem więc zaoferowaną mi na forum piastę z łożyskiem, wyjdzie taniej (nowe łozyska jakie mogłem kupić w serwisie sieci inter cars Optimal 180 pln, BTA 140, w sklepie Optimal (trochę inne materiały) ze starych zapasów 99) czy w tej sytuacji należy zapobiegawczo wymienić pozostałe łożyska i ew. piasty czy dopiero jak zaczną hałasować ? przednie prawe też podobno jakieś minimalne odgłosy ale ten gł. mech mówił że na razie nie ...
Ostatnio zmieniony przez bufetowa |1 Lip 2014|, 2014 19:25, w całości zmieniany 2 razy  

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |1 Lip 2014|, 2014 19:27   

przednie to się kupuje z piastą bo cena łożyska dobrego zabija
co do tyłu jak dobre to nie zmieniaj zwłaszcza na taki badziew

Jankes
[Usunięty]

Wysłany: |1 Lip 2014|, 2014 19:34   

Przód ze zwrotnica, bo czesto przy demontażu/montazu nowego lozyska czujnik absu sie psuje ;)

A tył jak sztywny komplet to zakładaj.

bufetowa 

Auto: Scorpio '97 2,3 sedan ' 98 Mondeo 2,5 combi
Wysłany: |1 Lip 2014|, 2014 20:01   

kupiłem piastę z łozyskiem z oferty na forum " dobra piasta z łożyskiem, cicha, sprawna. używana" więc zmienię jak dojdzie;
ten mech co diagnozował stwierdził że prawe przód minimalnie łożysko słychać i nie trzeba na razie, do pozostałych brak uwag więc chyba nic nie zmieniać i czekać na jakieś objawy zużycia ? i szukać na lewy tył piastę z łozyskiem, a na przód dwie piasty z łożyskiem i zwrotnicą - tylko jakie firmy polecacie, gdzie kupić, nowe czy używane, jakie ceny tych i tych, dzięki za ew. podpowiedzi
Ostatnio zmieniony przez bufetowa |1 Lip 2014|, 2014 20:54, w całości zmieniany 8 razy  

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |2 Lip 2014|, 2014 23:57   

Tak długo jak brak luzów na łożyskach niczego nie dotykaj przy nich :)

Seb 

Auto: 90 scorpio HB 2.0 DOHC
Wysłany: |12 Lip 2014|, 2014 15:12   

Ostatnio jezdzilem pomimo delikatnego halasu z tylnego kola, nie bylo zadnych wibracji - nic. Pojechalem w trase 360 km, wracajac wydawalo mi sie ze przy predkosci 120 km czulem delikatne wibracje. 5 km przed domem podczas jazdy calkowicie zblokowalo mi sie tylne kolo. Pisk i zadyma na calego. Mialem szczescie ze zdarzylo sie to na pustej drodze przy predkosci 40 km. Powodem bylo lozysko.

Odpowiedz do tematu