|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Czy niemiecka policja ma prawo wycofac auto z ruchu..? |
| Autor |
Wiadomość |
qhen

Auto: Toyota Avensis 2.0 D4D. 2015r/MK3 2.0 dohc
|
Wysłany: |17 Lut 2014|, 2014 10:46
|
|
|
| pepi napisał/a: | jak tak dalej pójdzie to jest dla niego jeden dział na forum co nie |
do KM juz chyba nie przyjmuja |
_________________ Moje aukcje na allegro
http://allegro.pl/listing...172878&order=bd |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
|
Wysłany: |17 Lut 2014|, 2014 11:37
|
|
|
No tu jest jasno napisane:
"Jednym z praktycznych aspektów tej konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają. W szczególności na przykład policja niemiecka nie może w Niemczech karać polskich kierowców za brak lub nieodpowiednio wyposażoną apteczkę samochodową (w Polsce jest ona zalecana, ale nieobowiązkowa, natomiast pojazdy zarejestrowane w Niemczech muszą ją mieć i to wyposażoną w ściśle określone środki medyczne), a polska policja w Polsce – kierowców niemieckich za brak gaśnicy, która w Niemczech nie jest obowiązkowa."
Źródło: http://pl.wikipedia.org/w..._ruchu_drogowym
A tu o ty, kto i kiedy podpisał:
https://treaties.un.org/pages/ViewDetailsIII.aspx?&src=TREATY&mtdsg_no=XI~B~19&chapter=11&Temp=mtdsg3&lang=en|title=Status |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
|
Wysłany: |17 Lut 2014|, 2014 11:38
|
|
|
Pepi, jeszcze raz - ptrzeczytaj sobie konwencje, będziesz wiedział czego ona dotyczy, wtedy będzie można rozmawiać o konkretach, a nie o tym, co wygrzebałeś sobie z googla, a jest z tego co widzę jakims automatycznym tłumaczeniem czegoś, co absolutnie nie dotyczy tematu.
Pablo, o tym wlasnie trąbię, aczkolwiek wielu ludzi jest zbyt leniwa, żeby siegnąc do treści tejże konwencji. Wola powtarzac to, co szwagier i cała wies wiedzom |
_________________ 502 122 688 - jak mogę, to pomogę. |
| Ostatnio zmieniony przez trzypion |17 Lut 2014|, 2014 11:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
|
Wysłany: |17 Lut 2014|, 2014 11:47
|
|
|
Jeszcze jeden istotny tekst dot. Polski:
"Umowa międzynarodowa ratyfikowana za uprzednią zgodą wyrażoną w ustawie ma pierwszeństwo przed ustawą, jeżeli ustawy tej nie da się pogodzić z umową (art. 91 ust. 2 Konstytucji). " ...
"W takim przypadku należy stwierdzić, że w sytuacji kolizji norm ustawy – Prawo o ruchu drogowym oraz Konwencji wiedeńskiej o ruchu drogowym z 1968 r. pierwszeństwo stosowania przysługuje przepisom Konwencji. "
Źródło: http://www.rowery.org.pl/bas_konwencja.html
Teraz trzeba zadać pytanie jakiemuś Czechowi i Niemcowi, jak to u nich jest? |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
| Ostatnio zmieniony przez pablo19 |17 Lut 2014|, 2014 11:48, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

|
Wysłany: |17 Lut 2014|, 2014 11:51
|
|
|
Nie sprawdzałem, jednak nadrzędność konwencji międzynarodowej jest standardem w wiekszości krajów, jakie znam. Aczkolwiek problemem jest wytłumaczenie tego faktu niedouczonemu funkcjonariouszowi (douczony bedzie wiedział sam, a poza tym on jest jak uczciwy polityk ) |
|
|
|
 |
masa300789

Auto: Mondeo 2,5 v6
|
Wysłany: |17 Lut 2014|, 2014 17:20
|
|
|
Konwencja -konwencja np. =Jesli policja uzna, ze kierowca jazda na nieodpowiednim ogumieniu moze stwarzac zagrozenie, ma prawo zakazc dalszej jazdy !!!I wcale nie musisz miec tych niewymaganych zimowek a i tak cie uziemia Ten temat zrobil sie czysto teoretyczny (wg mnie),bo jak trafisz na normalna kontrole to i konwencja i inne aspekty maja racje bytu ,a jak po to aby dokuczyc kierowcy to sobie mozna .Ja koncze udzial w dyskusji ,swoje zdanie wypowiedzialem troche swiata zjezdzilem ,pare kontroli mialem i poglad na to sie nie zmieni |
_________________ Pozdrawiam Robert |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
|
Wysłany: |17 Lut 2014|, 2014 17:36
|
|
|
dobra mi się już nie chce
i mi to ryba kto jak komu potem będzie się tłumaczył |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

|
Wysłany: |17 Lut 2014|, 2014 17:47
|
|
|
| Masa, co najwyżej uziemić - natomiast mandatu już nie mają prawa wbić. Aczkolwiek wielu ludzi przyzwyczajonych wielopokoleniowym gięciem karku przed władzą bedzie policjantom całowało obuwie, zamiast wskazać im odpowiednie przepisy. |
|
|
|
 |
masa300789

Auto: Mondeo 2,5 v6
|
Wysłany: |17 Lut 2014|, 2014 18:03
|
|
|
Moze i temat mnie przerosl ,naprawde w Polsce jak dlugo jezdze tylko raz w tym czasie spotkalem sie z niedouczonym policjantem ale sprawe zalatwilismy szybko ,dotyczylo to parkowania .W niemcowni nigdy nie bylo problemow(mandatow) bez przyczyny,natomiast czesi udowodnli ze nie trawia polakow.Kiedys jak pan z drogowki zagladal czy swieci podswietlenie tablicy ,spadla mu czapka prosto w bloto ,myslalem ze represje beda niespotykane ale on tylko zazgrzytal zebami i poprosil o przetarcie tabliczki bo jest nieczytelna ,co tez uczynilem i szybciutko oddalilem sie z miejsca kontroli :690:Posilkujac sie chocby tym zdarzeniem nie mozna generalizowac ze wszystkie policjanty to "leniwa banda"i"niedouczone nieudaczniki" chcialbym tez zaznaczyc ze z policja i innymi formacjami tego typu nie mam nic wspolnego |
_________________ Pozdrawiam Robert |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

|
Wysłany: |17 Lut 2014|, 2014 20:14
|
|
|
| Samo zatrzymywanie pojazdu po to, że wielka waaadza chce skontrolować, żeby coś znaleźć już jest wyjściem policjanta poza uprawnienia.... |
|
|
|
 |
sobolaqe

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
|
Wysłany: |17 Lut 2014|, 2014 23:32
|
|
|
| trzypion napisał/a: | | Samo zatrzymywanie pojazdu po to, że wielka waaadza chce skontrolować, żeby coś znaleźć już jest wyjściem policjanta poza uprawnienia.... |
Przestan juz klamac bo to sie nudne staje.
Nie masz racji i glupoty gadasz.
Proponuje nastepnym razem nie zatrzymac sie do kontroli to Cie ustawia ta do pionu ze Ci sie odechce cwaniactwa.
Doczytaj napierw przepisy i ZROZUM je(wiem moze byc trudno ale moze ktos Ci wyjasni) i przestan wprowadzac innych w blad.
zacznij od
'Rozdział 1
Uprawnienia Policji i innych organów
Art. 129.
1. Czuwanie nad bezpieczeństwem i porządkiem ruchu na drogach, kierowanie ruchem i jego kontrolowanie należą do zadań Policji.
2. Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do:
1) legitymowania uczestnika ruchu i wydawania mu wiążących poleceń co do sposobu korzystania z drogi lub używania pojazdu;"
itd itp |
_________________ pzdr
piotrek
508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6 |
| Ostatnio zmieniony przez sobolaqe |17 Lut 2014|, 2014 23:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

|
Wysłany: |17 Lut 2014|, 2014 23:36
|
|
|
| Proponuję czytac ze zrozumieniem - ma prawo 'w związku' - a nie na widzimisię. Może poczytaj orzecznictwo. |
|
|
|
 |
sobolaqe

|
Wysłany: |18 Lut 2014|, 2014 00:27
|
|
|
| trzypion napisał/a: | | Proponuję czytac ze zrozumieniem - ma prawo 'w związku' - a nie na widzimisię. Może poczytaj orzecznictwo. |
No wlasnie, czytaj ze zrozumieniem bo masz jak byk podane
Art. 129.
1. Czuwanie nad bezpieczeństwem i porządkiem ruchu na drogach, kierowanie ruchem i jego kontrolowanie należą do zadań Policji.
A co za tym idzie
2. Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do:
1) legitymowania uczestnika ruchu i wydawania mu wiążących poleceń co do sposobu korzystania z drogi lub używania pojazdu;"
Moze wreszcie zaczniesz podawac konkrety bo cos mi sie zdaje ze myslisz uprawnienia policji ze straza miejska.
pochwal sie moze tym orzeczeniem bo zaraz znowu wyjdzie ze go nie zrozumiales i dlatego po raz kolejny glupoty gadasz. |
_________________ pzdr
piotrek
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6 |
| Ostatnio zmieniony przez sobolaqe |18 Lut 2014|, 2014 00:54, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

|
Wysłany: |18 Lut 2014|, 2014 01:02
|
|
|
No cóż, może sam poszukaj, gdzie masz powyżej uprawnienia do zatrzymania pojazdu na widzimisię? Może spróbuj wyjaśnić w jaki sposób dokumenty samochodu wpływają na bezpieczeństwo lub porządek ruchu?
Może sprawdź dlaczego art. 97 kw. został niedawno znowelizowany i w jaki sposób? |
|
|
|
 |
sobolaqe

|
Wysłany: |18 Lut 2014|, 2014 09:06
|
|
|
| trzypion napisał/a: | No cóż, może sam poszukaj, gdzie masz powyżej uprawnienia do zatrzymania pojazdu na widzimisię? Może spróbuj wyjaśnić w jaki sposób dokumenty samochodu wpływają na bezpieczeństwo lub porządek ruchu?
Może sprawdź dlaczego art. 97 kw. został niedawno znowelizowany i w jaki sposób? |
Czyli tak jak myslalem, nie masz nic na poparcie swoich teori.
Gdzie to orzeczenie na ktore sie powolywales ?
Skoro bylo orzeczenie ktore popiera Twoje teorie to je przedstaw.
Standardowa "dyskusja" z Toba, bo tak, bo wiem lepiej, bo wiem ale nie powiem.
Przeczytaj caly artykul 129 ze wszystkimi punktami ale tak ze zrozumieniem.
Bo jak widac z tym masz problem, gdzie jest napisane ze policjant kontroluje tylko dokumenty samochodu ?
Legitymowanie uczesnikow ruchu to np sprawdzanie czy kierujacy ma uprawnienia do kierowania danym pojazdem co jak najbardziej wplywa na bezpieczenstwo na drodze.
Dalej w tym samym artykule jesli dobrze pamietam masz zapis o kontrolowaniu trzezwosci, kolejny element wplywajacy na bezpieczenstwo itd itp.
Wszystko to wplywa na bezpieczenstwo ruchu na drogach, a co za tym idzie daje uprawnienia policji do zatrzymywania i kontrolowania kierowcow i pojazdow zgodnie z przepisami.
Kazde takie zatrzymanie ma podstawy prawne wiec policja w kazdym sadzie wygra taka sprawe.
Jesli uwazasz inaczej pokazd jakies dowody na to, a nie tylko swoje nic nie znaczace slowa ze Ci sie cos wydaje.
Co do art 97 kw to chyba ponownie nie trafiles.
Widziales czego on wogole dotyczy czy tak na szybko rzuciles jakims artykulem majac nadzieje ze to madrze zabrzmi
Art. 97.
Uczestnik ruchu lub inna osoba znajdująca się na drodze publicznej, w strefie za-mieszkania lub strefie ruchu, a także właściciel lub posiadacz pojazdu, który wykra-cza przeciwko innym przepisom ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym lub przepisom wydanym na jej podstawie,
podlega karze grzywny do 3000 złotych albo karze nagany.
Zacznij wreszcie bazowac na przepisach a nie na tym co Ci sie wydaje oraz pokaz jakiekolwiek dowody na poparcie swoich teori. |
_________________ pzdr
piotrek
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |