|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
wentylator chłodnicy |
| Autor |
Wiadomość |
robson [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Paź 2005|, 2005 14:37 wentylator chłodnicy
|
|
|
| Witam niedawno odebrałem scorpio 2.5D od mechanika .Miałem jeszcze dokupić szczotke węglową do wentylatora od chłodnicy bo niebyło i nie działał.Dokupiłem ale niewiem gdzie mam ją podpiąć.Zamocowałem w miejscu gdzie powinna być wychodzi z niej jeden przewód i gdzie mam go zapiąć? Z czujnika na chłodnicy idą dwa kable gdzies we wiązke i niewiem jak to zapiąć.Pomoże mi ktoś.? Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |9 Paź 2005|, 2005 15:12
|
|
|
| O jaką "szczotkę węglową" chodzi ?!? |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
KOREK [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Paź 2005|, 2005 17:13
|
|
|
Cześć.
W 2.5D wentylator nie znajduje się w kratce na chłodnicy. Jest on przy silniku i obraca się cały czas ale z niezależną od jego obrotów prędkością. Sterowany jest termowłącznikiem który znajduje się w chłodnicy po prawej stronie (poniżej lampy).
Po wzroście temperatury termowłacznik włącza elektromagnes który "spina na sztywno" wentylator i zaczyna się on kręcić "z prędkością obrotową silnika"
Z tego co pamiętam to termowłącznik jest umieszczony na plusie, który wraca do wiązki i później idzie do wentylatora. Masa na wentylator jest brana z masy silnika. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |9 Paź 2005|, 2005 17:26
|
|
|
Dzięki KOREK za rozjaśnienie umysłu ! |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
robson [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Paź 2005|, 2005 18:00
|
|
|
| KOREK napisał/a: | Cześć.
Sterowany jest termowłącznikiem który znajduje się w chłodnicy po prawej stronie (poniżej lampy).
Po wzroście temperatury termowłacznik włącza elektromagnes który "spina na sztywno" wentylator i zaczyna się on kręcić "z prędkością obrotową silnika"
Z tego co pamiętam to termowłącznik jest umieszczony na plusie, który wraca do wiązki i później idzie do wentylatora. Masa na wentylator jest brana z masy silnika. |
Czesc.Jest tak jak mówisz.Tylko do termowyłącznika na chłodnicy mam zapięte dwa kable wychodzące z wiązki.Jesli do jednej koncówki podepne szczotke to kabel zostaje wolny.Nigdzie z boku nie widać jakiegos wolnego przewodu.Czy czasem kabel od szczotki mam zapiąc do masy??Qrde pogubiłem sie już. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |