$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Akumulatory podciśnienia pod maską - co to jest?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Akumulatory podciśnienia pod maską - co to jest?
Autor Wiadomość
ramanujan 

Auto: '88 2.9 Manual HB +LPG
Wysłany: |4 Sie 2013|, 2013 13:33   Akumulatory podciśnienia pod maską - co to jest?

Mam pytanie, co to mogą być za akumulatory podciśnienia, przykręcone do płyty po wewnętrznej stronie prawego przedniego nadkola? są dosłownie między kolektorem wydechowym a kołem. Czarna płyta wielkości A4 na której są 2 akumulatory podciśnienia i jakiś moduł staga, zapewne pozostałość po dawnej sekwencji..
Czy te puszki podciśnienia działały z jakimś układem samochodu fabrycznie czy to może być jakaś dokładka razem z sąsiadującym obok stagiem?

Poniżej postaram się wsadzić zdjęcie: (sorki za jakość komórkową)

http://img17.imageshack.us/img17/5395/4mby.jpg

Ogólnie pod maską mam trochę siano z tymi wężykami, mam jakieś trójniki porobione, jakieś rozgałęzienia do czegoś co potem wycięto, zostały kawałki pozaślepiane śrubkami o.O
Chciałbym z tym trochę dojść do ładu, jak się raz schyliłem pod maską to wyjąłem garść ślepych weżyków i złączek które do niczego nie służyły...

Aha, dodam że przynajmniej jeden z tych aku jest odpięty, nie wiem czy nie najlepiej było by to wszystko wypruć?
Ostatnio zmieniony przez ramanujan |4 Sie 2013|, 2013 13:41, w całości zmieniany 3 razy  

ramanujan 

Wysłany: |4 Sie 2013|, 2013 16:38   

Szczerze mówiąc to nawet za bardzo nie było podłączone.. a czy jest gdzieś opis/schemat na to? jeśli to zostawiam to po to żeby było podpięte, jak wywalam to możliwie jak największą część takiego ukłądu, bo potem pod maską robi się pająk..

Podobnież chciałbym skasować EGR bo bardzo zdziwił bym się gdyby był sprawny, a wiele dobrego to on nie robi. Jak go nie będzie to na pewno nie będzie robił kłopotów ;-)
Choć pewnie i tak jest gdzieś zasklepiony albo zblokowany..

-------------------

Dzięki jeszcze raz Speedo, już wiem z czym to się je. Czy jako odpowietrzenie zbiornika można ewentualnie użyć rurki zakończonej np filterkiem paliwa?
Ostatnio zmieniony przez ramanujan |4 Sie 2013|, 2013 18:07, w całości zmieniany 1 raz  

pandy 

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
Wysłany: |5 Sie 2013|, 2013 18:32   

EVAP jest jesli dobrze pamietam przy zbiorniku paliwa...

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |5 Sie 2013|, 2013 23:21   

pandy napisał/a:
EVAP jest jesli dobrze pamietam przy zbiorniku paliwa...
W poliftach tak, a w przedliftach przy silniku.
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |6 Sie 2013|, 2013 01:05   

ramanujan napisał/a:

Choć pewnie i tak jest gdzieś zasklepiony albo zblokowany..
-------------------
Dzięki jeszcze raz Speedo, już wiem z czym to się je. Czy jako odpowietrzenie zbiornika można ewentualnie użyć rurki zakończonej np filterkiem paliwa?

Nie ma sensu, albo filtr węglowy i doprowadzić do kultury EVAP, albo se ten wężyk ze zbiornika możesz wetknąć gdzieś pod aku i tyle, nie ważne co dasz na zakończeniu.

Co do EGRu, jak masz takie siano z wężykami, to już pewnie ktoś się postarał, żeby nie działał (tj. odłączył podciśnienia od zaworów).

ramanujan 

Wysłany: |6 Sie 2013|, 2013 09:34   

Jasne. Ale sam EGR nawet niesprawny, doradzasz zostawiac czy bys go wyjmowal?
Pzdr

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |6 Sie 2013|, 2013 10:14   

Ja mam, nie rzeźbiony i jestem coraz bliższy temu, żeby go wywalić, chociaż jeszcze nie wiem czy jest jakikolwiek pozytyw dla mnie z działania EGR-a.
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |6 Sie 2013|, 2013 10:20   

pablo19 napisał/a:
czy jest jakikolwiek pozytyw dla mnie z działania EGR-a.
kupa syfu w kolektorze ssącym no i +5 do rispektu pod remizą :)
Ostatnio zmieniony przez Struna |6 Sie 2013|, 2013 10:20, w całości zmieniany 1 raz  

ramanujan 

Wysłany: |6 Sie 2013|, 2013 11:16   

Teoretycznie egr ma tylko zmniejsac emisje NOx. Im wieksze obciazenie silnika tym wiecej tlenu potrzeba wiec jego mo by spadala, tak wiec wraz z jego wrostem domyka sie egr. Zdaje sie ze puszczenie 5% spalin do dolotu pozwalalo zmniejszyc emisje o 43% a puszczenie 15% nawet o 84%.
Na jalowyh egr jest wiec otwarty i zamyka sie zupelnie powyzej 50% obciazenia silnika (wiadomo ze to nie sa scisle granice tylko zaleza od konkretnego przypadku silnika)
Pamietajcie ze najwazniejszym kryterium przy prrodukcji silnika jest spelnienie norm emisji bo bez tego czy silnik jest dobry czy zly - nie zostanie dopuszczony do produkcji.... :-)

//poprawiłem że chodzi o NOx (tlenki azotu), bo ktoś przez pomyłkę spojrzy na to i zapamięta głupotę//
Ostatnio zmieniony przez ramanujan |6 Sie 2013|, 2013 21:51, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |6 Sie 2013|, 2013 11:16   

ramanujan napisał/a:
Na jalowyh egr jest wiec otwarty i zamyka sie zupelnie powyzej 50% obciazenia silnika (wiadomo ze to nie sa scisle granice tylko zaleza od konkretnego przypadku silnika)
to chyba w starych dieslach :)

ramanujan 

Wysłany: |6 Sie 2013|, 2013 11:20   

Oraz w GDI, takt, w benzynie z wtryskiem posrednim nie wiem jak jest..
Ostatnio zmieniony przez ramanujan |6 Sie 2013|, 2013 11:24, w całości zmieniany 1 raz  

Reader 

Auto: '96 24V sedan +LPG
Wysłany: |6 Sie 2013|, 2013 15:35   

ramanujan napisał/a:
Teoretycznie egr ma tylko zmniejsac emisje HC.

Raczej NOx.

Reader

Piotr 

Auto: daimler 88 + e46 compact
Wysłany: |6 Sie 2013|, 2013 20:35   

rowniez zmiejsza spalanie ;)
jak dorzucisz spalin do kolektora dolotowego lambdada na wylocie widzi ze jest bogato ....wiec zaczyna ciac czasy wtrysku ;)
przy mniejszej ilosci tlenu mniej leje :P
Ostatnio zmieniony przez Piotr |6 Sie 2013|, 2013 20:36, w całości zmieniany 1 raz  

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |6 Sie 2013|, 2013 21:28   

taki badziew przeważnie zrąbany . opóźnienia reakcji na pedała gazu albo i żadnej jak się zrąbie . plus niesamowity gnój w kolektorze .

ramanujan 

Wysłany: |6 Sie 2013|, 2013 21:49   

Masz rację NOx'y. nie byłem pewien, dzięki za czujność. NOx'y można utlenić w kacie dzięki obecności CO w spalinach, uboga mieszanka - pozostają NOx, bogata - pozostaje CO, dlatego właśnie układy silników o Zapłonie Iskrowym (ZI) są ustawione pod Lambde = 1 - i wcale nie jest to najoptymalniejszy skład do ich pracy..

Nie uważam się za znawcę, ale napiszę to co wiem, uzupełnijcie mnie jeśli ktoś jest lepiej w temacie:
W opisywanych przypadkach GDI albo silnikach o Zapłonie Samoczynnym (ZS), mamy do czynienia ze spalaniem mieszanki ubogiej (lambda>1)
Zasysana wówczas mieszanka ma znacznie za dużo tlenu i jego ograniczenie poprzez zawrócenie spalin do silnika dalej prowadzi do stanu gdzie dalej spalamy mieszankę ubogą, niewiele się zmienia.
Możliwe jest że komputer rejestrując spadek lambdy zmniejszy dawkę paliwa, nie jest to jednak układ który ma na celu oszczędzanie paliwa..
Widziałem krzywe charakterystyk, jak spada moc silnika wraz ze wzrostem obciążenia, bardziej obciążony silnik -> większa dawka paliwa -> więcej powietrza potrzeba -> domykamy EGR / rejestrujemy spadek mocy. Na wykresie było to nawet kilkadziesiąt procent (~30-40?). Układy sterowania EGRem są różne, pneumatyczne, elektryczne - w różnych relacjach.
Co ciekawe, na uczelni wykładowca zaznaczał że EGRy są układami nieopłacalnymi z punktu widzenia producentów, bo podrażają układ, i jest z nimi tyle kłopotu że nawet zysk z serwisowania tego jest przy tym nieopłacalny. Powiedział że może dziś się tego nie widuje na ulicy, ale producenci w nowych autach będą dążyć do poprawy jakości procesu spalania w obrębie samego silnika, resztę będzie trzeba rozpracować przy wydechu. Już dzisiaj są jaja:
Poza katami trójfunkcyjnymi stosuje się katalizatory utleniające, magazynująco-dopalające, filtry cząstek stałych, dopalanie tego (a więc np dwa działające naprzemiennie - ciężarówki), ad-blue (typ kata SCR) - dodawanie mocznika do spalin, celem odparowania z niego amoniaku który usuwa NOx'y ale sam NH3 jest również b toksyczny więc się dobudowuje kolejny katalizator który po całym procesie blokuje też jego, teraz już egr'y są specjalnie chłodzone, ponadto dodaje się świeże-niespalone powietrze do wydechu w celu ułatwienia zajścia reakcji, nie-otwiera się drugiego zaworu dolotowego w celu lepszego zawirowania mieszanki (wymieszania), pomijam zmienne fazy rozrządu, bezstopniowy wznios zaworów..
Na zajęciach miałem to do urzygu..

Sprawdzałem teraz, i faktycznie EGR gdy pracuje (bieg jałowy jazda z nieszybką, stałą pr.) teoretycznie zmniejsza spalanie, nie sądzę jednak osobiście żeby to były wartości odczuwalne przez użytkownika.
Różne fora przepatrzyłem w tym celu, w praktyce raczej tego ludzie nie zauważają, chociaż na jednym z for zawodnik upierał się że w "wektrze" mu się egr otwierał jak dodawał gazu, i że przy full obciążeniu EGRy mu się otwierają. To był bardzo wyjątkowy samochód i użyszkodnik, sugeruje to by nie zawsze brać to co piszą na forach do serca, mnie się tyczy to także ;-)

Pozdrawiam,
Krzysiek
Ostatnio zmieniony przez ramanujan |7 Sie 2013|, 2013 16:07, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu